Britanicii. Ce-i al lor e-al lor!

Articol publicat in sectiunea UK la bani mărunţi pe data 25 martie 2015

dupa-cascaval

 

În fiecare zi, în UK se consumă aproximativ 165 de milioane de ceşti de ceai

De fapt, un britanic bea de 20 de ori mai mult decât un american! Însă britanicii consumă şi mai multă cafea decât ceai, numărul ceştilor de cafea depăşind cu 70 de miliarde pe cele de ceai, anual.

 

Macbeth a lui Shakespeare este cea mai jucată piesă din istorie

În medie, piesa Macbeth este pusă în scenă, undeva în lume, la fiecare 4 ore. De cele mai multe ori scenariul este respectat întocmai, însă s-au realizat, de-a lungul timpului, şi multe adaptări.

 

În Marea Britanie se ţine un concurs anual de rostogolire a roţii de caşcaval

La acest eveniment desfăşurat pe dealul Cooper’s Hill participanţii veniţi din toată lumea aleargă la vale după o roată mare de caşcaval Double Gloucester Round. Câştigătorul, cel care pune primul mână pe roata de caşcaval, o poate păstra! Foarte interesant şi distractiv pentru cei de faţă! Dealul este foarte abrupt, iar anul trecut la eveniment s-au prezentat circa 5.000 de spectatori.

 

Agentul 007

Codul „007” al agentului James Bond are ca sursă una din reuşitele de răsunet ale serviciilor navale britanice – spargerea codului diplomatic german.

Chiar dacă se mai zice că numărul 007 ar fi inspirat de ruta autorului Ian Fleming, de la Canterbury la Londra, cei mai mulţi spun că vine de la documentul german pe care britanicii l-au interceptat, numerotat 0075.

Oricum ar fi, 007 s-a dovedit a fi o alegere foarte înţeleaptă pentru renumitul spion britanic.

 

Primul magazin de ciocolată caldă s-a deschis la Londra

S-a întâmplat în 1657. Şi cum ciocolata era pe atunci o raritate, şi preţul era pe măsură – o livră de ciocolată costa între 50 şi 75 de pence. În acele vremuri, doar nobilii şi-o puteau permite. Primele case în care se comercializa ciocolata caldă erau, de fapt, locuri unde nobilii se adunau, făceau consumaţie, inclusiv băuturi alcoolice şi jucau jocuri de noroc.

Ciocolata caldă de atunci era foare elaborată, cu infuzii de diverse mirodenii, în condiţiile în care doar mai târziu s-a descoperit ciocolata cu lapte.

 

Judecata animalelor

În evul mediu animalele puteau fi judecate pentru diverse infracţiuni şi puteau fi chiar condamnate la moarte.

Credinţa că un animal poate fi totodată şi uman a debutat în 1386, când un porc a fost găsit vinovat pentru uciderea unui prunc. Înainte de a-l executa, l-au îmbrăcat cu o haină, i-au pus nişte mănuşi şi i-au aşezat o mască cu figură umană pe cap. În 1414, un taur a fost de asemenea executat pentru că a scăpat din ţarcul lui şi a atacat un civil, pe care l-a accidentat mortal.

 

Fotbalul medieval

Versiunea medievală de fotbal era aşa de violentă încât meciurile se soldau deseori cu accidentări grave şi uneori cu decese. Atunci, la meciuri participau sute de jucători, combatanţii reprezentând, de regulă, două oraşe rivale.

De multe ori, era o metodă de a lămuri neînţelegeri, certuri şi dispute mai vechi. Jucătorii târau după ei o vezică de porc umflată cu aer către porţile marcate de la capătul celor două oraşe. Originile fotbalului modern se regăsesc în acest tip de sport medieval.

 

Regina Elisabeta a II-a este înrudită cu Vlad Ţepeş

Regina este descendentă directă a tatălui lui Vlad Ţepeş, Vlad Dracul, ceea ce înseamnă că regina Elisabeta a II-a şi cel care a devenit inspiraţia pentru faimosul roman al lui Bram Stoker, Dracula, sunt verişori de gradul 14.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!