Britanicii de la RBS părăsesc România

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 26 mai 2014

Grupul britanic RBS, controlat încă de stat după 5 ani de criză, se pregăteşte să vândă sucursala care i-a rămas în România. RBS a mandatat firma de consultanţă PwC să facă demersuri pentru găsirea unei bănci care să preia portofoliul rămas de clienţi, scrie Ziarul Financiar citând surse din piaţă.

RBS a semnat în urmă cu un an un acord de transferare a portofoliului de retail către UniCredit Ţiriac Bank. De asemenea, anul trecut, britanicii au realizat o tranzacţie importantă cu credite neperformante din divizia corporate, rezultând în final o contracţie puternică a bilanţului şi ieşirea din clasamentul primelor 20 de bănci de pe piaţă, adaugă Ziarul Financiar.

Din septembrie 2013, RBS România a trecut la statutul de sucursală, însă oficial britanicii au indicat menţinerea unui anumit interes pentru a continua businessul cu clienţi mari. Totuşi, sucursala RBS are o cotă de piaţă nesemnificativă. Până la urmă, deznodământul ieşirii complete de pe piaţă se arată a fi inevitabil. La nivel oficial, reprezentanţii RBS afirmă că opţiunile strategice privind businessul din România sunt în continuare în proces de reevaluare. Cert este că RBS România face parte din divizia deî active la care britanicii vor să renunţe. 

Alte plecări

În toamna anului trecut au închis sucursala locală şi spaniolii de la Caixabank, care de asemenea erau calaţi pe business-ul corporate, clienţii fiind preluaţi de BCR. Vânzarea business-ului rămas al RBS va fi doar una dintr-o serie de tranzacţii bancare aşteptate anul acesta. Astfel, până la sfârşitul anului ar putea pleca din România portughezii de la Millennium, dar şi francezii de la Credit Agricole. De asemenea, ar putea fi încheiată până la iarnă şi tranzacţia de vânzare a Volksbank, care are ca termen limită sfârşitul anului 2015.  

Nu în ultimul rând, pe lista băncilor care aşteaptă cumpărător rămâne Marfin Bank. Rămâne în suspensie şi demersul Băncii Carpatica de a găsi un partener care să-i întărească baza de capital şi care să-i permită să avanseze în clasamentul activelor.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!