Britanicii: „Dezmăţ” pe banii statului

Articol publicat in sectiunea Articole recente, Bani, taxe şi beneficii, Diaspora, UK la bani mărunţi pe data 28 iulie 2016

uk_englezi_beneficii sociale

Cine crede că britanicii care trăiesc din beneficii sociale au o viaţă grea, marcată de lipsuri şi constrângeri financiare, se înşeală… O româncă ce lucrează de câţiva ani pentru o familie de britanici asistaţi sociali ne-a dezvăluit, sub protecţia anonimatului, detalii din modul de viaţă al acestor oameni.

 

Cinci copii, cinci dormitoare

Familia de britanici pentru care o româncă a ajuns să lucreze este formată din doi adulţi şi cinci copii. Mama celor mici are probleme auditive, motiv pentru care nu a mai muncit de mulţi ani. Bărbatul lucrează ocazional şi „fără acte”, atunci când se poate… Pentru că sumele primite de la stat sub formă de beneficii le permit „aproape orice”…

„În Anglia sunt de patru ani şi cinci luni şi am ajuns să lucrez la această familie printr-o agenţie. De trei ani lucrez acolo în fiecare zi. Este o familie de origine africană, dar sunt născuţi aici şi sunt cetăţeni britanici. Au cinci copii. Iar eu fac acolo tot: întreţin curăţenia, am grijă de copii, de grădină şi tot ce trebuie”, ne-a povestit românca, refuzând să îşi dezvăluie identitatea.

„Femeia a rămas surdă imediat după ce s-a măritat, după câte am înţeles. Înainte, ea lucra ca şi coafeză. Acum nu mai lucrează şi trăieşte numai din beneficii, deşi are aparat auditiv şi ar putea munci fără probleme. Bărbatul ei a lucrat «la negru» cât s-a putut, ca să primească şi bani de la stat. Din acest an, văd că a început să lucreze cu acte în regulă, ca şi gardian la o şcoală”, ne-a dezvăluit interlocutoarea noastră. Ea ne-a mai spus că cei doi britanici au „în jur de 40 de ani”. Ei şi cu copiii lor trăiesc în condiţii foarte bune. Au casă de la primărie, cu cinci dormitoare, două băi, «living room» şi grădină mare. Familia plăteşte pentru această locuinţă doar 12,50 lire sterline pe săptămână, după cum ne-a dezvăluit românca. Britanicii mai beneficiază de reduceri la plata facturilor şi se bucură de multe alte beneficii băneşti, dar şi de alte facilităţi.

 

Ajutor de la primărie

Britanica cu deficienţe auditive care plăteşte o româncă să o ajute la treburile casei a învăţat să profite din plin de generozitatea sistemului de beneficii britanic.

„Dă telefon la primărie pentru orice problemă şi cere să fie ajutată cu reparaţii sau orice alte probleme care apar în casă. Şi nu plătesc niciodată nicio lucrare”, susţine românca. În acest fel, familia cu cinci copii a ajuns să deţină, aproape exclusiv din ajutoarele pe care statul le acordă, „televizor cu plasmă, tabletă…”. Chiar şi un autoturism le-a fost oferit la intervenţia primăriei, ca ajutor pentru deficienţa de care suferă femeia. „Au avut o maşină de cinci ani şi au cerut alta, pentru că era prea veche. Şi au primit o maşină mai bună”, ne-a mai dezvăluit femeia care munceşte în casa familiei respective. Şi niciodată nu suportă ei costurile.

„Am fost de faţă anul trecut când a venit o comisie de la consiliu să vadă dacă femeia are într-adevăr nevoie de tot ceea ce a cerut. Şi am fost surprinsă când am văzut cum se prefăcea ca să îi inducă în eroare. Vorbea prin semne, se făcea că are dureri şi la picior. Aşa le rezolvă pe toate…”, continuă românca.

 

Viaţa de asistat social ca distracţie…

Viaţa familiei de britanici cu cinci copii care trăieşte din beneficii este îndestulătoare şi caracterizată de „risipă” mai mult decât de „lipsuri”.

„Fac câteva petreceri mari pe an în casă. Au şi câte 200 de invitaţi. Atunci închiriază corturi ca la nuntă şi fac torturi la comandă. Este un dezmăţ… Au avut şi reclamaţii din partea vecinilor din această cauză”, ne-a povestit femeia care lucrează în casa familiei. În plus, „nu există sâmbătă sau duminică în care să nu iasă în oraş şi să mănânce la restaurante. Iar copiilor le cumpără încontinuu haine şi îi duce periodic la Legoland sau la alte parcuri de distracţie. Şi fac toate astea numai din banii primiţi sub formă de beneficii”, mai afirmă românca.

Ea apreciază, în concluzie, că aceşti britanici „o duc mult mai bine decât cineva care munceşte zi de zi…”

—————————————

„Încă plătim milioane de britanici care nu muncesc – un cost cam mare pentru un guvern cu probleme financiare. Iwona Dilinskas este un agent de recrutare a forţei de muncă polonez care a reuşit să exprime foarte bine această realitate. Ea mi-a spus că dacă ar fi britanică, nu ar munci mai mult de 16 ore pe săptămână: «De ce aş munci? Mai ales că statul plăteşte 80% din costurile chiriei şi valoarea Council Tax-ului britanicilor care nu muncesc mai mult de 16 ore săptămânal. Aş mai beneficia şi de alte ajutoare ca Tax Credit, Child Tax Credit, Child Benefit… Să fim sinceri… De ce aş munci?»”

Fraser Nelson, autorul unui articol publicat de The Telegraph

—————————————

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

O parere la “Britanicii: „Dezmăţ” pe banii statului”

  1. iuliana radu Spune:

    engiezoi imputiti,puturosi;;traiesc mult,bine mersi pe spinarea emigrantilor[doar muncimm cu acte platim taxe si impozite de tot felul]statul are grija de- ai lor prin munca noastra;isi permit si menajera,,,hooooo putorilor imputiti,,,jeguri umane,,,

Spune-ti si tu parerea!