Britanicii învață româna

Articol publicat in sectiunea Educaţie şi învăţământ, UK la bani mărunţi pe data 9 noiembrie 2015

uk_cursuri de limba romana

Interesul britanicilor pentru România și limba română este mai vechi decât ne-am aștepta. Afirmația este valabilă cel puțin în mediul academic, unde limba română se predă de aproape 100 de ani. Mai puțin cunoscuta Școală de Studii Slavonice și Est-Europene din Londra oferă cursuri de limba română încă din 1919. Sute, poate chiar mii de britanici au învățat, de-a lungul timpului, despre ce ne face pe noi români.

UCL School of Slavonic & East European Studies (SSEES), în traducere Școala de Studii Slavonice și Est-Europene de la UCL (University College London), este unul dintre cele mai renumite institute specializate pe Europa Centrală, de Est, de Sud-Est, Rusia și Eurasia din lume. În prezent, institutul face parte din Universitatea UCL, la rândul ei una dintre cele mai mari instituții de învățământ superior din lume, ce se află pe locul 18 în topul global al universităților în 2015 și pe locul 3 în Marea Britanie, după Cambridge și Oxford.

SSEES oferă cursuri universitare în 17 limbi vorbite în regiunea Europei Centrale și Estice și Eurasiei, studenții învățând atât limba, cât și problemele specifice acestei regiuni, de la economie până la cultură comparată, de la istorie la studii anti-corupție. În prezent, în cadrul SSEES predau patru profesori și lectori români, ale căror cursuri sunt axate pe teme specifice regiunii noastre. Dintre aceștia, Ramona Gonczol este singurul profesor de limba română la nivel universitar, predând la SSEES din anul 2000 până în prezent.

După cum aflăm de la aceasta, limba română are deja o istorie lungă de predare în Anglia, datorită SSEES. Anul acesta, SSEES aniversează 100 de ani de la înființare.

—————————————

„Româna se predă la SSEES din anul 1919. Primul profesor a fost Marcus Beza. Din 1942 se predă fără întrerupere începând cu profesorul Grigore Nandris, apoi Eric Tappe din 1948, continuând cu Denis Deletant din 1969 până în 2011. Până în anul 2009, SSEES a fost un colegiu independent, apoi s-a unit cu UCL.”

Ramona Gonczol

—————————————

 

O țară intrigantă și o cultură fascinantă

Colegiul oferă cursuri de licență și de masterat, cât și programe doctorale în limba română pentru britanicii care vor să învețe la nivel academic limba noastră. Aceștia nu sunt mulți la număr, dar se pare că acest lucru nu are prea multă legătură cu popularitatea limbii române, ci cu faptul că britanicii învață mai anevoie o limbă străină, dat fiind că în școală studiul acestora este opțional. Cei care au luat licența în limba română s-au bucurat de flexibilitatea și posibilitatea de adaptare la student a unui curs cu puțini studenți. „Învățarea limbii române nu numai că m-a echipat cu abilitățile de a înțelege limba, dar mi-a oferit și o valoroasă bună cunoaștere a unei țări intrigante și ale unor tradiții și culturi fascinante. Faptul că am învățat în grupuri mici a fost de ajutor în a crea o relație prietenoasă cu profesorul, care mi-a fost întotdeauna de mare ajutor și care a modificat cursul în așa fel încât să fie axat pe temele mele de interes. Flexibilitatea pe care cursul a oferit-o mi-a dat șansa să studiez și alte subiecte pe lângă română, ceea ce a însemnat că am putut urmări și alte teme de interes și m-am bucurat de o diversitate optimă la cursurile de la facultate”, a declarat un student absolvent în seria din anul 2013.

De asemenea, și cei care au început studiile în română au rămas impresionați de calitatea predării. „Am fost reticent la început, când am hotărât să aleg limba română, în mare parte pentru că aveam o experiență neplăcută din trecut încercând să învăț o limbă străină. Am venit la SSEES gândindu-mă că nu îmi plac limbile, dar un an mai târziu, am găsit pasiunea pentru acestea și un motiv principal pentru care acest lucru s-a întâmplat a fost suportul primit și stilul de predare”, a declarat un student de anul I.

Pe lângă studiile universitare, institutul oferă și clase serale pentru publicul larg, cu cinci niveluri de limbă, până la avansați. Aceste cursuri de seară oferă oricui posibilitatea să învețe limba noastră. La nivelul de bază, un absolvent al cursului poate conversa în propoziții simple și va cunoaște baza gramaticii române, iar un absolvent al nivelului de „Advanced Plus” va înțelege limbajul informal, accentele regionale, preferințele în exprimare și va cunoaște în adâncime regulile și excepțiile gramaticale. Cursurile sunt împărțite pe trei trimestre și conțin câte 10 lecții. Un trimestru costă 280 de lire, iar cursul întreg 780 de lire. Grupurile de studiu variază între 4 și 15 persoane, iar în prezent, tutorele de limba română este Daniel Tomozeui.

 

Gramatica le dă bătăi de cap

„Limba română atrage în general 2-3 clase pline de studenți la cursurile serale pe an. Ei sunt foarte diverși, mulți sunt căsătoriți cu cetățeni români, alții sunt turiști pasionați de România, alții sunt artiști cu proiecte în România. Și oameni de afaceri, precum și oameni implicați în acțiuni caritabile în România vin la cursurile noastre”, ne declară profesoara Ramona Gonczol.

În ceea ce privește dificultățile întâmpinate de studenți în studiul limbii noastre, acestea sunt de natură educațională, mai mult decât lingvistică. „Dacă au învățat o altă limbă, se descurcă. În general, în școală, în Marea Britanie nu se studiază limbi străine serios și nu se predă gramatică, deci pentru cei care învață româna e de obicei un șoc să învețe gramatică și să gândească într-o altă limbă. Vocabularul latin îi ajută puțin totuși. Le place să descopere informații despre societatea, cultura și obiceiurile românești, dar găsesc conversația dificilă”, detaliază profesoara.

Scopurile în care studenții vor folosi limba română variază de la interes personal la profesional:

—————————————

„În general, studenții vor să poată purta conversații simple în română cu oamenii pe care îi cunosc în țară. Unii studiază la nivel mai avansat, chiar și timp de patru ani de zile, din pasiune și plăcere. Uneori sunt și traducători care vor să mai învețe o limbă pe lângă cele deja știute. Aceștia sunt foarte serioși. Însă cei mai mulți studenți învață româna unul-doi ani la aceste cursuri serale.”

Ramona Gonczol

—————————————

Autor articol: Anamaria Sandra

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!