Britanicii îşi plombează singuri dinţii acasă

Articol publicat in sectiunea Sănătate, UK la bani mărunţi pe data 21 aprilie 2015

durere dinti_plombe

În condiţiile în care facturile la stomatolog, chiar şi în sistem NHS, sunt cam mari, britanicii recurg la acel kit de urgenţă de plombare temporară care se găseşte în magazine şi este foarte ieftin. Doar că uneori soluţia devina una permanentă.

 

Nu ai nevoie de calificare pentru a fi propriul tău stomatolog

Alex, un inginer în construcţii din Glasgow, a pierdut o programare la stomatolog şi a fost penalizat automat cu suma de £25. În acel moment, Alex a decis că în următoarea perioadă el va fi propriul său stomatolog. Şi-a cumpărat un kit de plombare temporară şi a rezolvat urgenţa. „Nu puteam justifica vizita mea la stomatolog în condiţiile în care de-abia ne permitem să cumpărăm scutece,” a spus el.

Tilly, partenera lui, a renunţat la postul de profesoară în momentul în care unul din copiii lor a fost diagnosticat cu leucemie cu cinci ani în urmă. Iar Alex, după recesiune, s-a chinuit cu munca. Astfel că un interviu la JobCentre a picat la aceeaşi oră cu programarea la dentist, iar concluzia lui Alex a fost că familia nu-şi poate permite lucrarea sa la stomatolog.

 

O practică mai mult sau mai puţin răspândită

Un membru al unei organizaţii caritabile din Paisley, Renfrewshire, a comentat: „Se vând multe kit-uri prim-ajutor. Pot fi cumpărate de la Boots, de la Asda şi chiar de la pound-shop-uri. Sunt o mulţime de oameni care au grijă de dantura tuturor membrilor familiei.”

Kit-urile costă doar câteva lire şi reprezintă un remediu temporar pentru completarea plombelor sau a coroanelor fărâmiţate.

Nu se cunoaşte foarte bine anvergura acestei practici în UK, însă DenTek, unul din cei mai mari distribuitori de pachete de prim ajutor pentru dantură, vinde în jur de 250.000 de kit-uri pe an. Iar în 2012, dintr-un studiu făcut de The British Dental Health Foundation a reieşit că unul din cinci britanici şi-ar scoate singur un dinte sau ar ruga un prieten s-o facă dacă nu şi-ar permite să meargă la stomatolog.

În schimb, un purtător de cuvânt al ministerului sănătăţii a spus că rapoartele conform cărora stomatologia practicată acasă de către britanici sunt pur şi simplu nişte glume. „Cifrele oficiale arată că sunt mai multe persoane ca oricând care accesează tratamentul stomatologic al NHS, care este gratuit pentru toţi cei care primesc anumite tipuri de ajutor social şi este subvenţionat pentru cei cu venituri mici,” a mai adăugat acesta.

Stomatologia făcută acasă apare mai degrabă în cazuri izolate, în zone cu adevărat sărace din UK, în ciuda rapoartelor alarmante. Cu toate acestea, stereotipul englezului cu dinţi păguboşi rămâne în picioare.

 

Cine face, tace

Aceste rapoarte omit să ia în calcul faptul că mulţi imigranţi din UK, în special cei ilegali, nu au dreptul la tratament gratuit NHS şi nici nu-şi permit să plătească un stomatolog privat. Ei sunt, de fapt, primii utilizatori ai kit-urilor de prim ajutor.

Pentru lucrări mai complexe, neacoprite de NHS, costurile sunt, într-adevăr, foarte mari. Astfel că nu-i de mirare că unii stomatologi din România au pe listele lor clienţi fideli din Marea Britanie.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

2 pareri la “Britanicii îşi plombează singuri dinţii acasă”

  1. alexa Spune:

    Ma intereseaza daca am nino si nu muncesc stomatologul este gratuit?

  2. gica Spune:

    da, si-ti dau si ceva bani de buzunar dupa ce-ti pun plomba…

Spune-ti si tu parerea!