Britanicii pun taxă pe… dormitor

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Locuinţe pe data 17 februarie 2013

O modalitate prin care guvernul britanic încearcă să depășească problema banilor pentru ajutoarele de stat este impunerea unei limite anuale la totalul beneficiilor primite de familiile nevoiașe. Limita care a fost recent aplicată este de 26.000 de lire și a afectat deja traiul a mii de familii din capitală, acolo unde prețurile sunt cele mai mari din regat.

Din luna aprilie însă, odată cu alte reglementări introduse prin decretul de reformă a ajutoarelor de stat din 2012 (Welfare Reform Act 2012), noi restricții vor fi impuse pentru chiriașii care se bucură de ajutor pentru chirie din partea statului. Acestea sunt menite să economisească bani de la buget și vor afecta familiile care lucrează sau sunt la vârsta de lucru, pensionarii fiind protejați de aceste tăieri.

Un efect al acestor restricții este ceea ce presa britanică a denumit deja „taxa pe dormitor”. Începând cu aprilie 2013, ajutorul pentru plata chiriei va fi tăiat acelora care au unul sau mai multe dormitoare în plus în casele lor. Un dormitor extra va însemna o scădere a ajutorului cu o șeptime (14%). Două sau mai multe dormitoare în plus vor produce o scădere a ajutorului de la stat cu un sfert din suma inițială (25%).

De exemplu, o familie cu doi adulți și doi copii care locuiesc într-o casă primită de la primărie vor primi cu 14% mai puțin la ajutorul de chirie. Publicația online lovemoney.com estimează că 660.000 de familii vor fi afectate de această măsură. Printre categoriile de persoane vulnerabile care vor fi afectate se numără și persoanele cu dizabilități.

Pe teritoriul Marii Britanii, familiile din Țara Galilor, Scoția și nordul Angliei vor fi afectate într-un procent mai mare față de cele din sudul Angliei. În aceste zone, casele sunt de obicei mai mari, în vreme ce în sudul Angliei și Londra predomină locuințele cu unul sau două dormitoare. De asemenea, aceste regiuni nu sunt atât de dens populate precum zona metropolitană și zona de sud, deci beneficiarii ajutoarelor de stat se bucură de condiții mai bune.

—————————–

Premise

Din cele 26 milioane de locuințe din Marea Britanie, aproape 3,8 milioane sunt clasificate ca locuințe sociale. Acestea sunt deținute de autoritățile locale sau organizații non-profit și sunt menite să găzduiască chiriașii cu venit mic. La nivelul întregii țări, lista de așteptare pentru a primi o locuință socială cuprinde 1,8 milioane de cereri.

 

Consecințe

Pentru o familie care primește, de exemplu, 100 de lire săptămânal ca ajutor de chirie, o pierdere de 14% înseamnă 14 lire pe săptămână, echivalentul a 728 lire pe an. O familie căreia i s-ar aplica o scădere de 25% și-ar mări cheltuielile cu 1.300 de lire pe an. Această mișcare va lăsa multe familii în dificultate, cele mai afectate fiind acelea care primesc și ajutorul pentru impozitul pe casă. Tot începând cu luna aprilie, va intra în vigoare scăderea acestui ajutor cu 10%, măsură ce va scoate din buzunarele chiriașilor sociali încă 250 de lire pe an.

—————————–

Intenția Guvernului este să încurajeze familiile să facă o mutare din locuințe prea mari, nelocuite în totalitate, spre locuințe mai mici, mai accesibile, pentru a scădea costurile locuințelor sociale la nivel național. În fapt însă, cele mai multe persoane care cer ajutoare de la stat sunt șomerii, persoanele cu dizabilități și cei cu venit mic, categorii care sunt deja afectate de situația economică actuală. Conform website-ului lovemoney.com, aceste tăieri din beneficii nu vor face decât să crească datoriile pe care chiriașii le vor adăuga la contractele cu primăriile, neaducând un surplus la bugetul autorităților. Acest lucru va fi înlesnit și de limitarea creșterii anuale a ajutoarelor de stat la un procent de 1% sub inflație, care, de asemenea, va pune presiune pe bugetele familiale.

Această hotărâre este, însă, discutabilă, deoarece poate fi evitată prin mărirea familiei, după cum observă presa britanică. O portiță prin care familiile cu camere în plus ar putea scăpa ușor de aceste tăieri este să aibă copii. În timp ce astfel ei ar reuși să rămână în casele mai mari, alocația și alte beneficii pentru familii cu copii mici vor crește. Mai mult, familiile care ar accepta să se mute în locuințe mai mici se pot lovi de faptul că în zona lor nu există varianta potrivită pentru ei. În acest caz, aceste persoane vor fi nevoite să plătească „taxa pe dormitor”.

 

Exemple

Criticii acestei „taxe pe dormitor” au prezentat cazuri posibile în urma aplicării acestei măsuri. De exemplu, părinții care împart custodia nu vor mai putea păstra amândoi o cameră pentru copilul lor, unul trebuind să renunțe la camera în plus sau să plătească cei 14% în plus.

Familiile care au doi copii de același sex și sub 16 ani vor trebui să ofere o singură cameră pentru frați, iar acolo unde există doi copii sub 10 ani, o singură cameră trebuie împărțită, chiar dacă frații nu sunt de același sex.

Afectați de „taxa pe dormitor” vor fi și cei care adoptă temporar orfani și copii din adăposturi. Ei nu vor mai primi întregul ajutor pentru chirie dacă au camere unde vor caza acești copii, dar copiii nu sunt încă la locuința respectivă.

Autor articol: Anamaria Sandra

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!