British Museum, cel mai vizitat din UK

Articol publicat in sectiunea Timp liber pe data 23 martie 2015

uk_british museum

Conform Association of Leading Visitor Attractions (ALVA), British Museum rămâne atracţia turistică cea mai vizitată din Marea Britanie, cu aproape şapte milioane de vizitatori în 2014.

The National Gallery se menţine pe al doilea loc, în timp ce Southbank Centre, un nou membru ALVA, completează topul primelor trei atracţii.

Scoţia a atras anul trecut cu 10% mai mulţi vizitatori faţă de anul precedent, în mare parte datorită Jocurilor Commonwealth, care s-au desfăşurat la Glasgow. Altfel, singura atracţie din afara Londrei care şi-a găsit locul în topul primelor 10 este Biblioteca din Birmingham, inaugurată în 2013, iar în topul primelor 20 s-au mai putut regăsi Edinburgh Castle şi Chester Zoo.

————————————–

Iată topul primelor zece atracţii, clasate după numărul de vizitatori din 2014:

  1. The British Museum (6.695.213 vizitatori)
  2. The National Gallery (6.416.724)
  3. Southbank Centre (6.255.799)
  4. Tate Modern (5.785.427)
  5. Natural History Museum (5.388.295)
  6. Science Museum (3.356.072)
  7. V&A, South Kensington (3.180.450)
  8. Tower of London (3.075.950)
  9. Somerset House (2.463.201)
  10. The Library of Birmingham (2.414.860)

————————————–

Au fost cu 6% mai mulţi turişti anul trecut faţă de anul precedent, Tate Modern punctând un record, graţie şi expoziţiei Matisse, ce s-a dovedit foarte populară, iar Imperial War Museum din Londra a notat o creştere masivă a numărului de vizitatori, în condiţiile în care în iulie 2014 în cadrul muzeului s-au deschis galeriile World War One, care a marcat centenarul de la debutul războiului.

În 2015 se anticipează că numărul turiştilor în UK va creşte, ceea ce ar rezulta şi într-un număr sporit de vizitatori ai atracţiilor.

Sunt trei factori majori care fac ca aceste cifre să crească de la an la an. Primul ar fi turismul. Dacă în cele mai multe cazuri, turismul domestic a rămas constant sau chiar a scăzut, nu acelaşi lucru se întâmplă şi cu turiştii străini, care vizitează Marea Britanie în număr foarte mare. Jocurile Olimpice din 2012 şi Jocurile Commonwealth de anul trecut i-au ademenit pe mulţi.

Un al doilea factor ar fi bogăţia evenimentelor culturale. Muzeele şi galeriile au devenit foarte pricepute în a crea expoziţii imense, irepetabile, precum Matisse la Tate Modern sau Rembrandt la National Gallery, care devin atracţii ce nu pot fi pierdute.

Un rol pivotal îl joacă şi educaţia. Marea majoritate a muzeelor şi galeriilor din UK au dezvoltat departamente de educaţie excelente în ultimii zece ani, care se ocupă cu prezentarea conţinutului pentru elevi şi studenţi. Cel mai bine o face British Museum, care atrage o bună parte din vizitatorii domestici prin oferta de prezentări bine puse la punct şi a expoziţiilor gândite să se muleze pe programa şcolară.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!