Bruxismul, o boală trecută cu vederea

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 17 iulie 2015

Bruxism este termenul medical ce desemnează obiceiul de a scrâșni din dinți involuntar – un „viciu” care poate afecta grav sănătatea, putând duce la infecții, migrene și chiar la pierderea dinților.

Problema este mai răspândită decât s-ar crede: în Marea Britanie, 25% din populație suferă de bruxism, majoritatea persoanelor afectate fiind femei de vârstă mijlocie.

Conform opiniei dr. Stephen Pitt, medic stomatolog, problema afectează tot mai mulți oameni, ca reacție la stres.

Cei care suferă de bruxism scrâșnesc din dinți în somn, exercitând asupra dinților o presiune de 10 ori mai mare decât atunci când mestecă, de exemplu.

Ca urmare, nu numai că dinții se tocesc, dar ligamentele care fixează dinții în alveolele dentare încep să se deterioreze, dinții încep să se miște, iar uneori nu mai pot fi salvați prin tratament stomatologic, ci trebuie extrași. Pierderea dinților nu are doar un impact negativ asupra aspectului fizic, ci poate avea și consecințe foarte nocive asupra sănătății.

Lipsa de stabilitate a dinților în alveole permite pătrunderea mai ușoară a bacteriilor în gingii, determinând infecții, uneori chiar abcese dentare.

Bruxismul determină nu numai dureri dentare permanente, ci poate cauza și migrene. De asemenea, deoarece implică o încleștare puternică a maxilarelor, poate provoca probleme ale articulației temporo-mandibulare (locul unde falca inferioară se articulează cu craniul). Apar dureri locale care pot fi confundate cu durerile de urechi (deoarece cele două regiuni ale corpului sunt foarte apropiate una de alta). Uneori, articulația este atât de grav compromisă, încât este nevoie de tratament chirurgical.

Un mijloc obișnuit de prevenire a efectelor bruxismului este purtarea unui dispozitiv din silicon care să protejeze dinții în cursul nopții. Cel mai adesea, încleștarea maxilarelor și scrâșnirea din dinți noaptea, în mod inconștient, se datorează stresului; de aceea, specialiștii recomandă și consiliere pentru rezolvarea problemelor psihologice.

Un alt tratament care s-a dovedit surprinzător de eficient în multe cazuri este cel cu botox; această substanță blochează activitatea nervoasă la nivelul mușchilor, împiedicând contracțiile lor și încleștarea puternică a maxilarelor.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!