București, capitala riscului seismic

Articol publicat in sectiunea Social pe data 27 noiembrie 2015

teatrul nottara_bulina rosieBucureștiul are 183 de clădiri care reprezintă pericol public în caz de cutremur, iar în ultimii 14 ani au fost consolidate doar 18 astfel de imobile, multe teatre sau săli de spectacol fiind în pericol pentru că proprietarii refuză consolidarea, arată municipalitatea, la solicitarea Mediafax.

În Capitală sunt 366 de clădiri expertizate tehnic și încadrate în clasa I de risc seismic, dintre care 183 reprezintă pericol public, alte 306 imobile fiind în clasa II de risc seismic, arată Primăria Municipiului București.

Prin programul prevăzut de Ordonanța de Guvern nr. 20/1994, în perioada 2002-2012 au fost executate și finalizate lucrările de consolidare la 14 clădiri, iar în 2013-2015 au fost finalizate alte patru clădiri. Alte 35 de clădiri au fost consolidate din surse proprii ale proprietarilor, iar la trei imobile sunt șantiere deschise, a precizat sursa citată.

O sută de școli au fost consolidate în cadrul programului „Reabilitarea Infrastructurii Educaționale din București”, cofinanțat de Banca Europeană de Investiții. De asemenea, au fost consolidate monumente istorice de interes public, printre care Hanul Gabroveni, Casa Cesianu, sediul vechi al Primăriei Capitalei și Centrul unic de informare de pe bulevardul Elisabeta. În prezent, sunt în derulare proiecte de consolidare la Arcul de Triumf, Observatorul Astronomic „Vasile Urseanu” și la Muzeul „Nicolae Minovici”.

În Centrul Istoric, pe baza documentelor proprietarilor prevăzute de lege, Primăria Capitalei are în program contractarea execuției lucrărilor de consolidare la trei clădiri. Pentru alte două imobile, proiectele de consolidare sunt în curs de elaborare, iar pentru încă o clădire urmează contractarea proiectării lucrărilor de consolidare, a precizat Primăria Capitalei.

În cazul altor zece clădiri din Centrul Istoric, care necesită consolidare și care se află în proprietatea statului, au fost elaborate studii și expertize, urmând să se decidă în Consiliul General dacă finanțarea se va face din bugetul local sau în parteneriat public-privat.

 

Săli de spectacole, închise

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, la 17 noiembrie, legea care prevede interzicerea desfășurării de activități în spațiile comerciale precum magazine, săli de spectacole și structuri turistice, în clădirile cu risc seismic ridicat, până la consolidarea acestora.

Legea modifică Ordonanța Guvernului nr. 20/1994 privind măsurile pentru reducerea riscului seismic al construcțiilor existente, și a fost inițiată de senatorii PSD Darius Vâlcov și Mihai Fifor în anul 2014. Inițial, legea prevedea doar sancțiuni pentru operatorii care nu urgentează lucrările de consolidare în astfel de spații, însă, potrivit unui amendament depus în Senat, a fost introdusă și respectiva interdicție.

Astfel, legea prevede interzicerea organizării și desfășurării de activități permanente și/sau temporare în spațiile „care implică aglomerări de persoane până la finalizarea lucrărilor de intervenție realizate în scopul creșterii nivelului de siguranță la acțiuni seismice a construcției existente”.

Teatrul Nottara din București a anunțat că își suspendă activitatea pe termen nedefinit, în urma promulgării legii. Și conducerea Teatrului Mic din București a precizat că activitatea de spectacole programată la Teatrul Foarte Mic se întrerupe. Clădirea în care funcționează Teatrul Foarte Mic se află pe lista imobilelor expertizate tehnic și este inclusă în clasa I de risc seismic, care prezintă pericol public, a informat un comunicat citat de Mediafax.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!