Bucureşti, sediul celor două comandamente NATO din România

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 13 martie 2015

Mircea Duşa a declarat, marţi, în cadrul bilanţului Ministerului Armatei pe 2014, că cele două comandamente NATO stabilite a fi înfiinţate în ţara noastră, în urma reuniunii miniştrilor apărării de la Bruxelles, vor funcţiona în Bucureşti, urmând a fi operaţionale în 2016 şi 2018.

Ministrul apărării a arătat că, în contextul noilor provocări de securitate de pe flancul estic, România şi-a exprimat intenţia de a pune la dispoziţia Alianţei Nord-Atlantice un comandament multinaţional de divizie, precum şi de a găzdui o structură multinaţională de integrare a forţelor.

„Propunerile noastre au fost concretizate la începutul lunii februarie a acestui an, cu ocazia reuniunii miniştrilor apărării de la Bruxelles, unde s-a decis că Alianţa va avea, prin cele două comandamente multi-anuale, o prezenţă vizibilă şi persistentă în România. Eu am considerat această realizare ca una foarte importantă, după intrarea noastră în NATO”, a afirmat ministrul apărării.

Duşa a mai arătat că şi-a propus ca, într-o primă etapă, să se poată atinge starea operaţională a unităţilor, pentru integrarea forţelor NATO, până în luna iunie, iar până la Summit-ul din Polonia, din 2016, să fie realizată capacitatea operaţională completă. Ministrul apărării a mai afirmat că în ceea ce priveşte comandamentul naţional de divizie, preconizează realizarea capacităţii operaţionale iniţiale până în 2016, iar cea completă, până în 2018.

„Vizavi de locaţia celor două comandamente, pentru că este o întrebare care mi se pune de multe ori, cele două comandamente vor funcţiona în Bucureşti”, a anunţat Duşa.

Vă reamintim că la reuniunea miniştrilor apărării de la Bruxelles s-a decis constituirea imediată pe teritoriile aliaţilor din Est – România, Polonia, Bulgaria, Estonia, Letonia şi Lituania – a unor Unităţi pentru Integrarea Forţelor NATO, acestea fiind structuri multinaţionale de comandă şi control ale Alianţei Nord-Atlantice, care vor „asigura o prezenţă vizibilă şi continuă a NATO pe teritoriul aliaţilor estici”. Pe lângă acest centru, România va găzdui un Comandament Multinaţional de Divizie Sud-Est, care va funcţiona ca un centru de comandă-control în situaţia dislocării de forţe pe flancul estic al NATO.

 

Manevre NATO, inclusiv în România

Manevrele NATO organizate în Marea Neagră sunt „o provocare”, consideră Rusia, avertizând că va lua „contramăsurile necesare”, în contextul manevrelor la care participă nave din mai multe țări, inclusiv din România. „Rusia va lua contramăsurile necesare ca reacție la suplimentarea prezenței militare NATO în Marea Neagră”, a declarat Aleksandr Grusko, ambasadorul rus la Alianța Nord-Atlantică, citat de Russia Today.

„Aceste exerciții sunt un semnal alarmant, o provocare care este departe de a garanta stabilitatea și a încuraja procesul de pace în Ucraina”, a afirmat, la rândul său, Aleksandr Lukasevici, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe.

Alianta Nord-Atlantică a inițiat marți manevre navale de rutină în Marea Neagră. La exercițiu participă crucișătorul american USS Vicksburg, patru fregate – NCSM Fredericton (Canada), TCG Turgutreis (Turcia), ROS Regina Maria (România), ITS Aliseo (Italia) – navă de alimentare germană FGS Spessart și un submarin turc.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!