Bucureștiul, capitala europeană a riscului seismic

Articol publicat in sectiunea Social pe data 6 martie 2015

Bucureştiul este capitala cu cea mai mare expunere seismică din Europa şi ocupă locul zece mondial. Afirmația a fost făcută de primarul general Sorin Oprescu, care a precizat că nu vrea să creeze panică, ci să sesizeze factorii implicaţi, întrucât sunt 186 de imobile în clasa I care prezintă pericol public.

Primarul Sorin Oprescu a prezentat situaţia Bucureştiului în ceea ce priveşte riscul seismic, informaţiile bazându-se pe studii şi analize profunde efectuate în ani de către experţi şi profesionişti din ţară şi din străinătate.

„Vreau să aveţi informaţii cât mai corecte şi complete, pentru a înţelege situaţia reală a Bucureştiului, care este extrem de serioasă. Doresc să evit speculaţiile, scenariile fie catastrofice, fie superficiale, şi să sesizez toţi factorii implicaţi, dar şi opinia publică, pentru a ne uni eforturile şi a lucra împreună, constructiv, concret pentru diminuarea efectelor. Este unanim considerat, de către specialişti, că Bucureştiul este clasat ca a zecea capitală la nivel mondial, în termeni de risc seismic şi capitala cu cea mai mare expunere seismică din Europa. În mod evident, în acest context, oraşul Bucureşti concentrează cel mai înalt risc seismic din România”, a spus Oprescu, citat de Mediafax.

Edilul a precizat că sunt 113.800 de imobile în Bucureşti, care totalizează 804.200 de apartamente. Din întreg fondul construit, cu destinaţie majoritară de locuit, au fost expertizate 2.500 de clădiri şi s-a constatat că 186 de imobile se înscriu în categoria de risc 1 – pericol public, din care majoritatea, peste 92%, au fost construite înainte de 1940, adică în perioada în care nu existau norme pentru construcţia de locuinţe. În plus, structura acelor imobile a trecut şi experienţa cutremurelor majore de după 1940.

Pe de altă parte, Sorin Oprescu a declarat că cei mai mulţi proprietari din blocurile încadrate în clasa I de risc seismic refuză punerea în siguranţă a clădirilor respective, deşi pot beneficia de sprijin şi facilităţi pentru aceasta. El a atras atenția că ar trebui să fie posibilă acţionarea lor în instanţă.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!