Budapesta, amenințată cu excluderea din UE

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 5 iunie 2015

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a trimis un avertisment puternic Budapestei, îndemnând-o să abandoneze ideea introducerii pedepsei cu moartea. În cazul în care premierul ungar Viktor Orban va insista asupra punctului său de vedere, țara sa va trebui să părăsească Uniunea Europeană, a declarat tranșant Jean-Claude Juncker, într-un interviu acordat, duminică, ziarului german Suddeutsche Zeitung, citat de mass-media internațională, între care Deutsche Welle (în limba rusă) și Unian.

„Acesta va fi un motiv de divorț”, a spus președintele Comisiei Europene, în interviul în care a avertizat, pe de altă parte, că o ieșire a Greciei din zona euro ar putea deteriora încrederea în moneda unică europeană.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a impulsionat cu câteva săptămâni în urmă dezbaterea pe tema pedepsei cu moartea, afirmând că fiecare țară din UE ar trebui să poată decide singură dacă să introducă sau nu pedeapsa capitală. Agenția de presă Reuters spune că acest lucru contravine acordurilor fundamentale ale Uniunii Europene.

Pedeapsa cu moartea a fost abolită în Ungaria chiar după căderea comunismului în anii 1990, cu mult înaintea aderării sale în 2004 la blocul comunitar. Comisia Europeană a reacționat imediat după ce premierul Viktor Orban a anunțat în legătură cu posibila readucere „pe ordinea de zi” a acestei probleme, amintind că abolirea pedepsei cu moartea este „o condiție prealabilă pentru aderarea la UE” și pentru a rămâne în blocul comunitar. Recent, președintele Comisiei Europene l-a primit într-un mod mai puțin obișnuit pe premierul Ungariei, Viktor Orban, la summitul Parteneriatului Estic de la Riga (Letonia). „Salut, dictatorule”, i-a spus Juncker lui Orban, căruia unele cancelarii europene îi reproșează „derapaje” și „atitudini dictatoriale”.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!