Bugetul, consolidat prin legalizarea prostituției

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 14 noiembrie 2014

Ministrul finanţelor, Ioana Petrescu, a declarat că prin legalizarea prostituţiei s-ar putea aduce mai mulţi bani la buget. „Deocamdată, prostituţia este ilegală. Dacă prostituţia devine legală, atunci va deveni o activitate economică legală generatoare de profit”, a afirmat Ioana Petrescu la Antena 3, potrivit Ziare.com. Ea a precizat că banii aduşi de această categorie de activitate ar conta, întrucât „orice bani în plus la buget contează”.

Pe de altă parte, ministrul nu este de acord cu impozitarea Bisericii, pentru că aceasta este „o organizaţie non-profit”.

Eurostat a cerut statelor membre ale UE să integreze în statisticile naţionale şi activităţile ilegale ce aduc venituri, considerând că este vorba despre tranzacţii comerciale consimţite în mod liber de participanţi, scrie Ziare.com.

Veniturile din prostituţie vor ridica Produsul Intern Brut al României cu 180 de milioane de lei, adică 0,03%, potrivit calculelor realizate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Noile norme pentru calcularea PIB-ului au creat polemici în unele țări, cum este cazul Franţei, care a refuzat să contabilizeze prostituţia, pentru că nu o consideră „o activitate comercială consimţită în mod liber”, sau al Suediei, unde „cumpărarea de servicii sexuale este un delict”, guvernul suedez anunţând în consecinţă că nu are de făcut vreo ajustare a PIB.

În schimb, ţări precum Spania şi România au fost de acord cu noua metodă de calcul.

În același timp, ministrul finanțelor a mai afirmat că proiectul de buget va fi disponibil abia la jumătatea lunii ianuarie, când este programată următoarea vizită a FMI, însă primele discuţii asupra bugetului vor demara la începutul lunii decembrie cu experţii tehnici ai instituţiei.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!