Bugetul a trecut pe minus

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 1 iulie 2016

Bugetului general consolidat al statului a trecut pe minus în a cincea lună din acest an, înregistrând un deficit de 0,1% din produsul intern brut (PIB), sau 780 milioane lei, comparativ cu un excedent de 6,3 miliarde lei în perioada ianuarie-mai a anului trecut, în special ca urmare a reducerii încasărilor din taxa pe valoarea adăugată (TVA) cu 7,9%, arată datele publicate de Ministerul Finanțelor.

Bugetul general consolidat cuprinde atât bugetul de stat, din care se fac cheltuielile curente ale statului, cât și bugetele sociale, categorie în care intră bugetul pensiilor publice și cel de șomaj.

În primele cinci luni ale anului trecut, execuția bugetară a consemnat un excedent de 6,32 miliarde lei, echivalent cu 0,89% din PIB, potrivit News.ro. După primele patru luni din acest an, bugetul era încă pe plus, înregistrând un ușor excedent, de 130 milioane lei. Veniturile bugetului general consolidat au însumat în perioada ianuarie-mai 91,2 miliarde lei, sau 12% din PIB, în scădere cu 2,1% față de aceeași perioadă a anului trecut.

 

Încasările din TVA, în declin

Cel mai mare declin s-a înregistrat, după primele cinci luni, la încasările din TVA, care au scăzut cu 7,9% față de perioada echivalentă a anului trecut.

Ministerul motivează evoluția prin reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 20%, începând cu 1 ianuarie, și de la 24% la 9% pentru alimente, de la 1 iunie 2015.

Tot la capitolul scăderi, taxele pe utilizarea bunurilor, care includ în special taxele pe jocuri de noroc, au adus încasări mai mici cu 2% în primele cinci luni, deși erau în creștere cu 13,5% în perioada ianuarie-aprilie.

În schimb, încasările din impozitul pe profit au crescut cu 11,3% în primele cinci luni față de perioada similară din 2015, contribuțiile la sistemul public de pensii – cu 6,1%, veniturile din impozitul pe salarii și venit – cu 1,7%, iar cele din accize – cu 7,4%.

De la 1 mai, salariul minim pe economie a crescut de la 1.050 lei la 1.250 lei brut, însă efectul asupra încasărilor bugetare se va resimți abia din luna iunie.

De asemenea, administrațiile locale au încasat venituri nefiscale mai mari cu 16,3%, în timp ce taxa pe utilizarea bunurilor a generat venituri mai mici cu 2%.

Cel mai mare declin s-a înregistrat la impozitele și taxele pe proprietate, care au adus încasări mai mici cu 17%, din cauza amânării cu două luni a termenului de plată pentru impozitul pe proprietate.

Termenul s-a extins până la 30 iunie, dată până la care se aplică o reducere de 10% la plata integrală a impozitului pe locuință, terenuri și mașini.

 

Cheltuieli mai mari cu salariile

Cheltuielile bugetului general consolidate au însumat 92 miliarde de lei, în urcare cu 5,9% față de primele cinci luni din 2015, în termeni nominali, dar s-au redus cu 0,1 puncte procentuale ca pondere în PIB.

Astfel, cheltuielile cu salariile bugetarilor au crescut cu 9,8%, influențate de majorările salariale acordate în a doua parte a anului 2015, de 12% pentru personalul din administrația locală, de 25% pentru angajații din sănătate și cei din sistemul de asistență socială, de 15% pentru angajații din învățământ și de 10% pentru ceilalți bugetari.

De asemenea, la acestea a contribuit și majorarea salariului minim brut pe țară cu 75 de lei, de la 1 iulie 2015.

Pentru bunuri și servicii s-a cheltuit cu 2,5% mai mult, iar cheltuielile cu asistența socială au avansat cu 7,6%, după majorarea punctului de pensie cu 5% de la 1 ianuarie 2016 și dublarea alocației de stat pentru copii, de la 1 iunie 2015.

Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost de 9 miliarde lei, respectiv 1,2% din PIB, în creștere cu circa 24% față de primele cinci luni din 2015, susține Ministerul Finanțelor.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!