Business for Britain solicită o înţelegere specială între UK şi UE

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 28 iunie 2015

Referendumul UE se apropie, însă cursa de negocieri în care s-a lansat premierul britanic este neconvingătoare. Astfel că organizaţia Business for Britain, o voce a comunităţii afacerilor din UK, cere un efort mai aprig din partea lui David Cameron, care trebuie să provoace „schimbări fundamentale” în relaţia UK faţă de UE.

Conform Business for Britain, David Cameron ar trebui să militeze pentru ieşirea Marii Britanii din structurile europene, în condiţiile în care UE nu este dispusă să facă o „înţelegere specială” cu UK. Solicitările afaceriştilor britanici includ abilitatea fiecărui stat membru al UE de a-şi controla nivelul de imigraţie şi legislaţia privind forţa de muncă, existenţa dreptului de veto a parlamentelor naţionale, precum şi o protecţie acordată centrului financiar City of London.

Organizaţia Business for Britain este profund nemulţumită de „lipsa remarcabilă de claritate” pe teme cheie incluse în procesul de renegociere condus de premierul britanic.

Într-un raport al organizaţiei de 1.000 de pagini denumit „Schimbare, sau ieşim”, reprodus pe capitole în Daily Telegraph, a arătat că se doreşte o „înţelegere specială” între UK şi UE şi că la referendum ar trebui să se voteze pentru ieşire dacă UE se dovedeşte a fi intransigentă la chestiunea Marii Britanii.

Pentru a rămâne membră UE, raportul Business for Britain solicită premierului să militeze pentru excluderea Marii Britanii de la angajamentul de „unificare tot mai strânsă” la care s-a aderat în 1957, la semnarea Tratatului de la Roma, descriind această unificare continuă o „filozofie nedorită”.

Chiar dacă secretarul de externe Philip Hammond a declarat că un sistem naţional de exprimare a dreptului de veto nu este posibil, raportul sugerează necesitatea reintroducerii lui înainte de referendum.

Business for Britain a mai declarat că o „renegociere plăpândă nu este de ajuns” şi că rămânerea în UE în termenii actuali „reprezintă tot ce este mai rău din oricare altă variantă”.

Confederaţia Industriei Britanice a anunţat că mediul de afaceri trebuie să transmită, cât mai din timp, mesajul că este în favoarea rămânerii în UE, argumentând că un asemenea curs este în mod vădit în interesul naţional.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!