BUSINESS PE LOC, CU BANI MAI DELOC

Articol publicat in sectiunea Afaceri românești, Bani, taxe şi beneficii, Reportajul săptămânii pe data 20 octombrie 2014

Diaspora romaneasca_Business pe loc, cu bani mai deloc1

 

Relaţiile externe, motorul companiei

 

Pe lângă acţiunile pe care un director trebuie să le întreprindă pentru a pune bazele propriei companii, apare aspectul relaţiilor externe pe care firma trebuie să le întreţină, fără de care nu ar putea fi activă în totalitate. Potenţialii clienţi, odată identificaţi, trebuie atraşi către companie. De asemenea, strategia de a obţine un stoc de produse sau de unelte necesare desfăşurării activităţii are mare impact asupra fondurilor existente. Întreprinzătorii români nu sunt, însă, deloc săraci în idei de economisire.

O afacere în domeniul serviciilor va costa întotdeauna mai puţin decât una bazată pe comerţ. Pentru a oferi un serviciu nu este nevoie decât de omul care are abilitatea respectivă, în vreme ce comerţul implică cumpărarea unui stoc de produse, iar acest stoc implică cheltuieli cu transportul, depozitarea, distribuirea şi chiar asigurarea lor. Nu este de mirare că majoritatea afacerilor româneşti, după cum se poate observa în ghidul online al comunităţii, se axează pe servicii.

O altă întrebare pe care un începător în ale afacerilor poate să şi-o adreseze este dacă are nevoie de un partener. Fără un buget prea mare alocat punerii în funcţiune a ideii, întreprinzătorul se poate asocia cu o persoană care dispune de capital. Dar alegerea partenerului nu trebuie să se facă în funcţie de acest motiv, după cum ne spune directorul unei companii de construcţii: „Un partener ajută din punct de vedere al costurilor, dar contează foarte mult cum îţi alegi partenerul. Dacă împărţeala se face 50-50%, atunci investiţia personală se înjumătăţeşte, dar şi profitul se împarte la fel. E important ca partenerul să fie la fel de implicat. Dacă un asociat vine la ora 9 la lucru şi partenerul vine la 12, în acel timp se poate pierde un contract, pentru că cei doi trebuie să se consulte.”

 

 

Stoc de produse… inteligent

 

Un român cu o afacere de reparaţii calculatoare a încercat să elimine aproape complet cheltuielile cu afacerea.

„Fiindcă nu am avut bani de investit, a trebuit să găsesc o soluţie: Cum să fac să evit cheltuiala? De exemplu, îmi trebuie o piesă la un laptop, o baterie să zicem. Am un client căruia trebuie să îi înlocuiesc bateria şi trebuie să cumpăr piesa. Fiindcă am doar o sumă mică de bani, mă gândesc aşa: cumpăr un laptop la mâna a doua, unul de exemplu care are ecranul spart, dar de la care îmi rămân mai multe piese. Fac o comparaţie: preţul laptopului este similar cu cât costă o baterie nouă. Deci eu rămân cu piese de schimb pentru joburi viitoare, când am de înlocuit o tastatură sau un procesor, am deja piesa şi fac un profit mult mai mare. În timp am strâns cam 500 de calculatoare, toate cumpărate pe aceeaşi idee: să folosesc piesele. Acum nu prea mai trebuie să cumpăr nimic pentru că am cam orice piesă posibilă. Şi astfel am economisit foarte mulţi bani şi fac un profit de, să zicem, 80%”, ne spune Aurelian Buştiuc.

Un alt român a găsit o altă soluţie de a nu cheltui pe stoc. Lui Ioan Nicodim i-au trebuit câţiva ani să ajungă în poziţia în care poate să ceară banii în avans pentru ceea ce oferă el. Tâmplar de meserie, el a lucrat şase ani în acest domeniu, făcându-şi încet, încet un nume printre colaboratorii, managerii şi clienţii pe care i-a avut. „Am lucrat la început pe şantier, dar nu după mult timp, am găsit un job de tâmplar la o firmă mică de mobilă. Acolo mi-am făcut relaţii şi am arătat ce pot să lucrez. Abia când am văzut că am deja mai mulţi posibili clienţi m-am gândit să-mi fac o firmă. Acum fac mobilă doar la comandă, pentru că ştiu să fac ce le place englezilor, mobilă clasică. Iau banii în avans pe o comandă, apoi cumpăr materialele şi mă apuc de treabă. Doar pe scule am dat bani”, ne spune Ioan Nicodim.

————————————–

„Prima mea comandă a fost efectuată cu produse de curăţenie pe care le-am luat la preţ redus, de la un supermarket, de la rafturile de produse «reduced». A fost o întâmplare că am găsit aproape tot ce era necesar. Acum fac comenzi de zeci de litri de dezinfectant sau alte soluţii, dar la început foloseam cele pentru uz casnic.”

Răzvan Tomescu, director companie curăţenie

————————————–

 

 

Marketing cu buget redus

 

Fiecare om de afaceri ştie că are nevoie de o platformă unde să se adreseze potenţialilor clienţi. Metoda preferată este website-ul, pentru că este o soluţie „low-cost” şi de lungă durată.

Şi proprietarul afacerilor de reparaţii calculatoare şi vânzare maşini are încredere în această variantă: „Am website-uri, care mă costă puţin pe an, trebuie să plăteşti domeniul şi găzduirea pe un server. Ele nu mă costă mult, dar îmi fac reclamă în mod permanent. Doar la început am plătit pe cineva să îmi aranjeze paginile de internet.”

 „Depinzând de sectorul unde activezi, poţi să îţi faci website sau să ai doar o pagină de Facebook. Dacă te adresezi românilor, sunt foarte mulţi români care stau pe Facebook, sunt foarte multe grupuri în care poţi să te înscrii şi astfel ai acces la posibili clienţi. De asemenea, dacă îţi cauţi oameni pentru un proiect, poţi să dai anunţuri pe Facebook. Astfel, dacă te adresezi doar românilor, Facebook-ul poate să fie de ajuns, pentru că membrii comunităţii sunt destul de activi acolo. A avea website implică, totuşi, nişte costuri, dar dacă te adresezi unor clienţi englezi, este necesar să ai o imagine şi un punct de contact mai oficial”, ne comunică Doru Mălâia, care activează în industria construcţiilor.

Răzvan Tomescu, director la o firmă ce oferă servicii de curăţenie la case private şi birouri, a găsit o altă soluţie prin care nu plăteşte pentru prezenţa online. „Am creat un blog, sunt multe site-uri care oferă serviciul acesta, eu am ales Tumblr. Poţi să îţi pui numele companiei tale, doar că ai şi extensia «tumblr» înainte de «.co.uk». Ce era important pentru mine era să pot eu să fac modificări în pagina de web, fără să am nevoie să mă duc la specialist de fiecare dată, sau să plătesc un om să facă întreţinerea website-ului. Aşa că soluţia asta a fost foarte bună, de fiecare dată când aveam un proiect nou de arătat, puneam pozele pe website şi oricând pot să «updatez» conţinutul cu informaţii actuale. Şi nici nu a trebuit să plătesc închirierea domeniului şi nici nu am plătit un designer să facă website-ul, pentru că la bloguri sunt disponibile multe şabloane din care îţi alegi modelul care-ţi place”, ne relatează românul.

În concluzie, firmele mici fără prea mult capital se pot baza enorm pe (aproape) gratuita lume digitală. Unui întreprinzător aflat la început de drum nu îi surâde să plătească mii de lire pentru reclame în mass-media, aşa că soluţia este internetul. Website-ul este deja o locaţie „clasică” pentru a oferi servicii sau produse. Rachel Bridge, autoarea cărţii „Cum să deschizi o afacere fără investiţie”, ne aminteşte şi de celelalte platforme de comunicare, pe lângă Facebook: YouTube – unde se poate crea un „canal” personal unde se pun clipuri despre companie, LinkedIn – unde se pot construi relaţii profesionale şi unde se pot obţine detalii de contact de la alţi profesionişti, şi Twitter – care poate face legături instant între oamenii de afaceri.

————————————–

Reclamă (aproape) gratis

 

„Am vrut să am website, dar fără costuri prea mari. Practic, nici nu mi-am luat domeniu, fiindcă şi acela costă, chiar dacă puţin. Şi atunci am creat un blog, unde pot să actualizez eu conţinutul.”

Răzvan Tomescu, director companie curăţenie

„Este relativ ieftin să pui un site la punct şi ai astfel permanent un punct de contact cu clienţii. Ceea ce este, însă, gratis este Facebook-ul.”

Doru Mălâia, director companie construcţii

„Alte moduri de a-ţi face reclamă cu costuri mici sunt anunţurile în ziarele româneşti şi, de exemplu, apariţia în cataloage mai mari de afaceri. Eu m-am înscris la un astfel de catalog care apare online şi care serveşte clienţi din nordul Londrei, pentru că acolo activez. Plătesc 65 de lire pe an, care e o nimica toată, pentru că website-ul respectiv are câteva milioane de utilizatori.”

Aurelian Buştiuc, director companie vânzare automobile

————————————–

 

 

Verifică-ţi colaboratorii

 

Aceasta este una dintre legile de aur ale mediului de afaceri, reducând riscul de a pierde bani. Niciun director de companie nu este sfătuit să semneze un contract sau să cadă de acord într-o tranzacţie cu o firmă necunoscută lui. Chiar dacă este o firmă mică, nu foarte vizibilă pe piaţă, acest lucru nu înseamnă că nu poate fi găsită.

A semna ceva fără a cunoaşte colaboratorul presupune un risc ridicat de a pierde bani. „Nu recomand nimănui să facă afaceri cu persoane sau companii pe care nu le cunosc sau pe care nu le pot verifica. Nu vreau să îi pun pe toţi într-o oală, dar sunt multe cazuri în care oamenii nu sunt serioşi. Dacă nimereşti să faci un proiect cu un român neserios, rişti să nu fii plătit. Ţi se poate întâmpla şi cu un englez, nu doar cu români”, ne spune Doru Mălâia. El continuă: „Poţi să îţi iei câteva măsuri de siguranţă. La Companies House poţi să verifici dacă o companie este solvabilă. Sau unele bănci, cum este de exemplu Barclays, oferă un program prin care poţi să faci astfel de verificări: dacă societatea este la zi cu rapoartele financiare, de când activează, câţi angajaţi are şi aşa mai departe. Se poate întâmpla ca atunci când faci verificarea, o companie să fie solvabilă, iar între timp ce se derulează contractul, compania să devină insolvabilă. Procedura ca să recuperezi banii când o societate intră în lichidare este foarte greoaie. De aceea, trebuie să fii tot timpul atent cu cine lucrezi, pe lângă aceste verificări trebuie să fii atent şi la reputaţia acelei companii, pentru că sunt multe cazuri când auzi că o anume companie nu şi-a plătit oamenii.” Aici vor fi folositoare cunoştinţele şi relaţiile pe care le-aţi creat în timp în interiorul comunităţii şi nu numai.

Verificarea unor companii se poate face în principal prin intermediul Companies House, această instituţie oferind o parte din informaţii gratuit oricărui vizitator, iar o altă parte (aţi ghicit, cea mai importantă) contra cost. Pentru a putea vedea detalii exacte despre o companie trebuie să te înregistrezi pe pagina de web, iar plata pentru informaţiile solicitate se poate face cu cardul. Se pot accesa astfel copii ale rapoartelor anuale, date despre directori şi secretare, istoricul financiar al firmei sau date despre ipotecile luate de acea firmă. Înregistrarea costă 5 lire, iar apoi orice document solicitat costă o liră. Dacă societatea este tip „SRL”, atunci cantitatea disponibilă de informaţii este mai mică, iar dacă societatea este pe acţiuni, numărul documentelor accesibile este mult mai mare, putându-se urmări cifrele de afaceri şi alte detalii exacte. De asemenea, tot pagina de web a Companies House oferă o listă a directorilor descalificaţi din UK şi o listă a companiilor europene.

————————————–

Obţine capital

 

Una dintre problemele care apar la începutul activităţii este că într-o afacere sunt foarte multe aspecte de rezolvat. Dar acest lucru poate fi transformat din problemă în avantaj dacă se aplică o gândire simplă. La început nu va fi nevoie de mulţi angajaţi sau de un sediu ultra elegant. Un întreprinzător de succes va şti care sunt aspectele unde poate întârzia cu cheltuiala. Dacă sunteţi în dubiu, evenimentele unde se adună profesionişti din domeniu sunt de mare folos. Comunitatea românească a avut deja astfel de târguri, axate pe domeniul construcţiilor. Apoi, mai există şi spaţii virtuale, unde experţii din anumite domenii discută. Aflaţi care sunt website-urile potrivite industriei în care vreţi să intraţi.

Pentru cazurile în care eliminarea investiţiei este imposibilă, punctul de start este planul de afaceri. Un plan făcut bine poate impresiona potenţiali investitori. Printre metodele convenţionale de finanţare se numără împrumutul de la bancă sau de la familie şi prieteni. Ştiaţi, însă, că o sumă considerabilă poate fi folosită prin intermediul cardului de credit? Dacă sunteţi atent la re-plătirea banilor, banii pot să vină chiar şi fără dobândă!

Pentru cei care nu au reuşit să convingă banca sau familia, există Funding Circle (Cercul de finanţare) – un fel de piaţă online destinată obţinerii de capital de la oameni care sunt interesaţi să investească. Această platformă este destinată companiilor mici şi mijlocii şi prin intermediul ei puteţi obţine bani, cu obligaţia de a oferi o dobândă la împrumutul efectuat.

————————————–

 

Pagina 2 din 2:Pagina precedentă

Autor articol: Anamaria Sandra

Comentarii

9 pareri la “BUSINESS PE LOC, CU BANI MAI DELOC”

 1. nume Spune:

  Deci concret esti un bisnitar roman in Uk. Ce o tot cotim atat…

 2. JOHNROYSTER Spune:

  Salutare tuturor,
  Aveți nevoie de ajutor financiar?
  Oferim împrumuturi de cel puțin $ 1.000.00 până la un maxim de
  $ 500,000,000.00 cu o durată convenabilă de la 1 la 30 de ani
  la o rată a dobânzii foarte redusă de 2%.
  Aveți nevoie de un împrumut de afaceri?
  Aveți nevoie de un împrumut individual?
  Vrei să cumperi o mașină?
  Aveți nevoie de un împrumut ipotecar?
  Ai nevoie de un împrumut pentru a-ți plăti datoria?
  Aveți nevoie de un capital imens pentru a începe propunerea dvs. de afaceri sau
  expansiune? V-ați pierdut speranța și credeți că nu există cale de ieșire și
  Povara dvs. financiară persistă?
  Nu ezitați să ne contactați pentru afaceri.
  Contactați-ne prin e-mail: (JOHNROYSTER321@GMAIL.COM)

 3. Mr. James Caver Spune:

  Aveți nevoie de orice fel de împrumut? dacă da, atunci contactați-mă astăzi pentru un împrumut rapid la rata dobânzii de 3% email: Happinessloan120@gmail.com

  Toate cele bune
  Domnul James Caver

 4. LARRY ELLISON Spune:

  Aveți nevoie de un împrumut autentic pentru a vă achita facturile, a începe o afacere sau orice alt tip de împrumut, contactați-l pe dl Larry Ellison la {Larryellisonfinance@gmail.com}

 5. LARRY ELLISON Spune:

  Aveți nevoie de un împrumut pentru a începe activitatea sau pentru a vă plăti facturile și o finanțare corporativă pentru bunuri imobiliare și orice fel de finanțare a afacerilor. Oferim, de asemenea, împrumuturi persoanelor fizice, firmelor și organismelor corporative la rata dobânzii de 2%. Dau împrumut persoanelor serioase care sunt interesate de împrumut dacă sunt interesați să contacteze acest e-mail: larryellisonfinance@gmail.com

 6. Jean Carlos Spune:

  Aveți nevoie de un împrumut pentru începerea afacerii sau pentru plata facturilor și a unei finanțări corporative pentru bunuri imobiliare și orice tip de finanțare a afacerii. De asemenea, oferim împrumuturi persoanelor fizice, firmelor și organismelor corporative la rata dobânzii de 3%. Oferim împrumut persoanelor serioase care sunt interesate de împrumut dacă sunt interesați de acest e-mail: creditplusfinance11@gmail.com

 7. MARY WILLIAM Spune:

  să investească în afaceri la o rată de 2%. Vreau să utilizez acest mediu pentru a vă informa că oferim asistență fiabilă și beneficiară și că vom fi dispuși să oferim un împrumut. Așadar, contactați-ne astăzi prin e-mail la:
  (marywilliam902@gmail.com) Deci, dacă doriți să obțineți un împrumut de la compania mea, puteți să ne contactați astăzi.

 8. Mr Morgan Spune:

  Ai nevoie de împrumut? Doriți să acordați un împrumut? Sau ești îngrijorat financiar? Trebuie să plătiți o datorie? Acordăm împrumuturi unei părți din lume. Dobânda noastră de împrumut este de 2% pe anuitate, cu o durată negociabilă, indiferent de locație sau statutul creditului. Obțineți un împrumut astăzi Contactați-ne la adresa de e-mail a companiei la: Morganpatrick517@gmail.com

  VĂ RUGĂM NOTĂ: Emitem de la minim 500,00 USD / euro până la maximum 50 000 000,00 SUA DOLLAR / EURO, ETC O cerere de împrumut trebuie să fie înscrisă în dolari americani sau euro și în orice altă monedă folosită.
  Cautătorii de împrumutați interesați sunt mai jos pentru a completa formularul de cerere de împrumut pentru aprobare.

  DENUMIRE JURIDICĂ A SOLICITANTULUI
  Titlu: Mr./Mrs./Miss
  Numele de familie:
  Nume:
  Data de nastere:
  Sex:
  Starea civilă:
  Cea mai apropiata ruda:
  Număr mobil și e-mail de la Next of Kin:
  Adresa curenta:
  țară:
  Provincia Province:
  Cod postal:
  Telefon acasă:
  Nu este mobil:
  Email alternativ:

  Numărul de vehicule:
  B. DETALII ÎN CREDIT
  Data cererii (zi / lună / an):
  Suma necesară pentru împrumut:
  Scopul împrumutului:
  Venit lunar:
  Durata împrumutului:

 9. Hamza Spune:

  Ai nevoie de un împrumut? Te afli într-o criză financiară sau ai nevoie de bani pentru a-ți începe propria afacere? Aveți nevoie de un împrumut pentru a vă plăti datoria sau pentru a plăti facturile sau pentru a începe o afacere drăguță? Aveți un scor de credit scăzut și vă este dificil să obțineți împrumuturi de capital de la băncile locale și alte instituții financiare? Oferim împrumut la o dobândă scăzută de 2%. Contactați-ne astăzi prin e-mail: skyfinance760@gmail.com pentru mai multe detalii

Spune-ti si tu parerea!