Buticurile, supraviețuitoarele tranziției românești

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 29 ianuarie 2016

Aproape 14.300 dintre firmele înființate imediat după Revoluție activează și în prezent în economia românească, majoritatea fiind mici afaceri, buticuri sau magazine de cartier, potrivit unei analize KeysFin.

„Datele statistice de la Registrul Comerțul arată că, în prezent, sunt active și derulează afaceri 14.283 de firme înființate între 1990-1991. Printre acestea se află nume destul de cunoscute precum Electrolux România SA, DOOSAN IMGB, Aeroteh SA, Proiect București SRL, Mobila SA, Celhart Donaris SA, Pipera SA, Unisem SA, Napoca SA, Astral SA, Severnav SA și Victoria SA”, se arată într-un comunicat al KeysFin, citat de Mediafax.

Cele mai multe firme sunt din București-Ilfov – 2.401, care au angajat în toată această perioadă peste 89.000 de salariați.

În topul supraviețuitorilor din businessul românesc, în funcție de regiune geografică, urmează firmele din zona Nord-Vest, unde 2.184 de societăți au reușit să facă afaceri cu ajutorul a 45.000 de angajați, și cele din zona de Centru, unde sunt înregistrate 2.145 de firme cu 47.000 de salariați.

„La polul opus se situează, în mod paradoxal, zona de Vest, un vector al dezvoltării economice a României, dar unde n-au supraviețuit în toți acești ani decât 1.484 de societăți comerciale, cu 24.000 de angajați”, mai arată comunicatul.

 „Analiza datelor statistice arată un alt lucru paradoxal. Marea majoritate a firmelor care au rezistat celor 26 de ani de economie de piață au fost microîntreprinderi (10.760), urmate de societățile mici (2.493), întreprinderile mijlocii (778) și numai 252 de firme mari”, se menționează în analiză. Circa 38% dintre pionierii business-ului românesc fac afaceri în comerț.

„Luând în calcul și datele privind dimensiunile businessului, concluzia este că atunci când discutăm despre supraviețuitorii de după 1990, vorbim în primul rând de mici afaceri, buticuri, magazine de cartier, care au avut un volum fidel de clienți și care au rulat banii și mărfurile foarte repede, nefiind astfel afectați de blocajul financiar, de provocările de ordin valutar etc.”, au declarat analiștii de la KeysFin.

Printre domeniile unde afacerile au rezistat după ‘89 se mai află industria prelucrătoare, construcțiile și imobiliarele.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!