„CACIALMAUA” Românilor de pretutindeni

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Diaspora pe data 12 septembrie 2014

Londra_Aurelian Mihai

 

Dezvăluiri politice de pe Dâmbovița…

 

Ideea organizării cu „bune intenții” a unui Congres al Românilor de Pretutindeni a fost „distrusă” de „dorința prostească de a câștiga imagine” a politicienilor de la București și de „teribilismul” acestora. Așa acuză Aurelian Mihai, deputatul pentru Diaspora care reprezintă interesele românilor din Marea Britanie în Parlamentul României.

„Organizarea Congresului Românilor de Pretutindeni”, haosul perfect în rândul comunităților românești din afara granițelor țării!!!” – acesta este titlul unui articol scris de deputatul independent Aurelian Mihai, ajuns în Camera Deputaților de la București ca ales al românilor stabiliți în străinătate, în alte state europene. Textul a fost publicat în 11 septembrie pe website-ul propriu al parlamentarului, www.aurelianmihai.com și trimis în aceeași zi, spre publicare, redacției Diaspora Românească din Londra.

Articolul trădează diletantismul și amatorismul de care dau dovadă cei implicați în controversatul proiect de organizare a „primului Congres al Românilor de Pretudindeni”. El dezvăluie, de asemenea, detalii din culisele jocurilor politice de la București și interesele obscure ale politicienilor care conduc România.

 

Un parlamentar acuză

Anunțul lansat în 18 august de către Premierul Victor Ponta cu privire la desfășurarea Congresului Românilor de Pretutindeni, în data de 30 noiembrie, la București, i-a bulversat pe românii din Diaspora, dezvăluie deputatul Aurelian Mihia în articolul său postat la 11 septembrie, pe www.aurelianmihai.com.

„În urma anunțului surprinzător, bombastic, nemaipomenit, extraordinar, demențial aș putea spune, cu rolul de a cauza euforie în rândul alegătorilor, dragoste nemaivăzută față de Guvernul cel bun care, în iubirea sa nemărginită, găsește bani la rectificarea bugetară (mult anunțată, dar fără dată fixă) pentru organizarea Congresului Românilor de Pretudindeni ni se oferă informația caldă, după „cafeaua pregătitoare”, de către premierul României: vom avea în sfârșit propriul congres în data de 30 Noiembrie 2014.

Stupoare în sală, din Torino (Italia), din Coslada (Spania), din rândurile românilor din diaspora nu întârzie să apară primele reacții: organizarea evenimentului mult așteptat la anul, cu minimum șase luni de pregătire. Reprezentanții puterii din Guvern sau Parlament sunt fermi!!! 30 Noiembrie și gata, diaspora primește un pumn în plex, șuturi în alte părți ale identității sale! Șeful deputaților anunță că din 2009 (de fapt din 2007, potrivit legii) trebuia organizat acest eveniment, dar aduce în atenție scuze, opinii și caută să ofere explicații pentru amânare.  Solicitanții organizării evenimentului pentru anul următor, se resemnează, nu este prima dată când au de-a face cu faraonii politicii românești, autentici faraoni de Dâmbovița!”, povestește deputatul Aurelian Mihai. Rândurile sale încearcă să surprindă starea de spirit a românilor din străinătate imediat după ce prim-ministrul Victor Ponta confirma public, în 18 august, la Eforie-Nord, în cadrul evenimentului „Diaspora Estival”, desfășurarea Congresului Românilor de Pretutindeni.

„Reacțiile altor și altor români nu întârzie să apară în presă privitor la suspiciunile grabei organizării congresului, opinii potrivit cărora participanții, ironic și nedrept denumiți „congresmeni”, ar fi deja prestabiliți, iar acțiunea riscă să devină așa cum este gândită, rapid, organizată pe genunchi, un eșec, dar cu un rol clar, cine trebuie va face parte din Consiliul Românilor de Pretutindeni, viitoarea pupilă a oricui va fi la putere!”, continuă destăinuirile parlamentarului.

 

„Haosul…”

Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni Bogdan Stanoevici este carcaterizat de deputatul Aurelian Mihai ca un „perfid, un ministru intrat puternic în grațiile politice ale mai marilor țării aflați la putere”… Parlamentarul diasporei povestește cum Stanoevici a spus celor prezenți la Diaspora Estival că „nu este membru de partid” și că îi asigură de „neimplicare politică”, atunci când a vorbit despre organizarea Congresului Românilor de Pretutindeni. În tot acest timp, „la prezidiul din sala unde se desfășura Diaspora Estival în Eforie Nord”, între invitați se afla „nimeni altul decat președintele PSD Diaspora care, potrivit mai marilor săi din partid, va aporta suficient pentru desfășurarea și organizarea congresului!” „Restul politicienilor, ambasadelor, consulatelor nu au ce căuta, evenimentul este numai al românilor din diaspora… precum și al ministrului neimplicat politic, la fel și al președintelui PSD Diaspora, deci NEPOLITIZAT!”, mai afirmă ironic Aurelian Mihai.

„Ecourile în urma anunțului făcut nu întârzie să apară în cele patru săptămâni care s-au scurs după 18 August 2014. Românii sunt bulversați, majoritatea nu înțeleg, după bunele practici cunoscute în Occident, unde trăiesc, unde evenimentele se organizează cu mult timp înainte, unde eventualii doritori să participe sunt informați, unde au criterii clare de organizare a evenimentului din partea organizatorilor, unde există o minimă schiță a organizării evenimentului, metodologie etc. Românii sunt bulversați pentru că după anunț a urmat o liniște menită să dezlănțuie haosul!”, se arată în același articol.

 

„Dezbatere” parlamentară

Ideea organizării Congresului Românilor de Pretutindeni la 30 noiembrie a fost „dezbătută” și în Parlamentul României, după cum povestește deputatul de Diaspora Aurelian Mihai. A rezultat un „amalgam” și un „dezastru”, conform mărturisilor sale:

„Pe 2 Septembrie, în prima ședință a Comisiei pentru comunitățile românilor din afara granițelor țării, după anunțarea teribilului congres, deci după Eforie Nord, deputații comisiei încearcă să deslușească ițele problemei, invitând la Parlament ministrul delegat însărcinat de către Guvern pentru conducerea DPRRP din Ministerul Afacerilor Externe. Se comunică faptul că nu poate veni în data solicitată dar, înțeleg, primim asigurări că pe 10 Septembrie sosește negreșit. Așa a și fost! În ședința din 2 Septembrie 2014, aflăm că din partea Biroului Permanent al Camerei Deputaților cu drept de decizie în această chestiune a organizării evenimentului, nu se primește nici o informare până la data de 10 Septembrie 2014.

Pe 10 Septembrie însă, invitat în sala Comisiei pentru Politică Externă în fața comisiilor pentru românii de pretutindeni reunite sosește dl. ministru, își expune rezultatele și pledoaria, răspunde la primele întrebări, sosește însă punctul mult așteptat de discuție: organizarea Congresului Românilor de Pretutindeni! Începe nebunia, întrebări din partea Parlamentului, un amalgam de răspunsuri total ineficiente situației din partea reprezentantului Guvernului! Concluzia, necunoașterea sau ignorarea guvernanților României a legislației în vigoare și neaplicarea sa, conduce la dezastru, nu de acum, ci de aproape 25 de ani! Majoritatea deputaților și senatorilor părăsesc încăperea, trebuie să se îndrepte către sala de conferințe. Rămânem în sală patru persoane pentru a epuiza oarecum ordinea de zi și a purta un dialog, în speranța că vom reuși să clarificăm situația în beneficiul tuturor: eu, președintele comisiei din Camera deputaților, alt coleg deputat și dl. ministru. Între timp, mai jos cu două etaje, în sala unde are loc conferința de presă, deja domnului ministru i se cerea demisia! Spre finalul conferinței apar, oferind punctul de vedere transmis de către românii din diaspora despre eveniment, dar și al meu personal!”

 

————————————–

Întrebări și răspunsuri potrivit textului legii

despre organizarea și desfășurarea evenimentului

 

Întrebare: Cine trebuie să organizeze evenimentul?

Răspuns: Parlamentul României! (art. 8, alin. 1)

 

Î: Unde poate fi organizat evenimentul?

R: În România sau în afara țării! (art. 8, alin. 1)

 

Î: Cine trebuie să convoace Congresul Românilor de Pretutindeni?

R: Parlamentul României, prin Birourile Reunite, în colaborare cu MAE, prin DPRRP. (art. 8, alin. 2)

 

Î: Cine asigură / finanțează organizarea și desfășurarea evenimentului?

R: Camera Deputaților, din propriul buget (care trebuie aprobat în Parlament!!!). (art. 8, alin. 2)

 

Articolul 9 are în textul său prevederi asupra Consiliului Românilor de Pretutindeni!

Deputat Aurelian Mihai

————————————–

 

 

Unde s-a greșit?

 

1) Nici în ziua de astăzi, nu s-a anunțat garantarea/alocarea unui leu pentru eveniment din bugetul Camerei Deputaților!

2) Birourile Permanente ale Parlamentului nu au trimis la comisii nici un fel de informare cu privire la organizarea evenimentului și nici cu privire la intenția alocării de fonduri!

3) Informarea comisiilor trebuia să fie efectuată pentru ca să se și procedeze la formarea de comisii mixte cu privire la organizarea evenimentului, metodologie, criterii de participare, informări în comunitățile din afara țării, conferință de presă, sprijin și popularitate a evenimentului în presa românească din diaspora!

4) Necunoașterea sau ignorarea legii tocmai de către inițiatorul său: premierul statului, în legislatura anterioară fiind unul dintre parlamentarii inițiatori ai Legii 299/2007.

5) Neevaluarea impactului unui asemenea anunț, în lipsa respectării legii și în lipsa vreunui plan pentru organizarea evenimentului!

6) Neînființarea unei comisii mixte Parlament/MAE de lucru pentru organizarea evenimentului!

7) În urma neconsultării nici a românilor din diaspora, nici cel puțin a reprezentanților acestora, aleși direct de către cetățenii români din diaspora, deputați și senatori cu privire la data desfășurării evenimentului, decidenții aflați la putere impun de la sine o dată aflată în timpul iernii, în timpul postului Crăciunului, în ziua în care în diaspora au loc evenimente, unde se desfășoară proiecte ale mediului asociativ, unele dintre acestea finanțate cu bani publici!

8) Ignorarea timpului insuficient și scurt de pregătire a evenimentului, precum și ignorarea solicitărilor românilor din diaspora cu privire la acordarea a cel puțin 6 luni anterior evenimentului și stabilirea datei acestuia numai după ce criteriile de participare, metodologia de organizare și restul chestiunilor administrative și logistice sunt asigurate!

9) Lipsa informării în presa din diaspora a condițiilor de la punctul 8.

10) Încercarea confiscării startului și organizării evenimentului, în mod ostentativ de către partidul aflat la putere din dorința unei mai bune imagini în diaspora, acolo unde la ultimele alegeri a fost marele perdant!

Sursa: „Organizarea Congresului Românilor de Pretutindeni”, haosul perfect în rândul comunităților românești din afara granițelor țării!!!”

www.aurelianmihai.com

 

————————————–

În concluzie, din teribilism, din dorința prostească de a câștiga imagine în fața electoratului, ajungem să distrugem și cele mai bune intenții! Era foarte simplu ca dl. premier să respecte legea, ca Birourile Permanente ale Parlamentului să respecte legea, ca dl. ministru din MAE să respecte legea, pentru ca aceasta să aiba efect. Dacă nici legea, pe care tot unii dintre dumnealor au inițiat-o, al cărei text ori nu îl cunosc ori îl ignoră, oricum nu-l respectă, legea lor deci, pe care inclusiv eu, din Opoziția parlamentară îi rog să o respecte, dumnealor o evită, nu mă intrigă deloc situația din consulatele românești, nivelul ridicat al taxelor consulare, abandonul practic al românilor din diaspora de către cei aflați pe rând la putere, lipsa oricărei intenții de a repatria corpurile românilor decedați departe de casa din țara în care s-au născut și disprețul față de noi toți. Dacă dumnealor nu respectă legislația, vă miră faptul că vor amnistierea și grațierea corupților???

Pentru că Parlamentul nu a oferit niciodată un buget pentru organizarea acestui congres, sătul de rugăminți, am și depus în prima parte a acestui an un proiect de modificare a legii în cauză, prin care modificam sursa finanțării de la Parlament către Guvern!

În luna mai, anul curent, însuși dl. ministru anunța că Parlamentul l-a informat prin secretarul său general că nu sunt bani pentru organizarea evenimentului. Brusc, pe 18 August, o dată cu clarificarea candidaturii unui domn candidat, el însuși în calitate de candidat la funcția de președinte anunța că există bani pentru acest congres!

Aș fi vrut să-l văd într-o zi pe acel domn premier, acel domn ministru în mijlocul cetățenilor sătui de așteptare la consulatul din Roma, în orice zi în care îi găsește acolo, cu zâmbetul dumnealor de guvernanți pe buze, cu fețele senine de guvernanți, cu palmele dumnealor curate de guvernanți,  cu spinările dumnealor odihnite după nopți liniștite de somn și cu salariile substanțiale asigurate din banii publici, cum le aduc celor aflați în fața ghișeului sau după achitarea taxelor consulare și de traducere, aș fi dorit să-i văd puțin în situația în care îi anunță cu atâta dezinvoltură: vom avea congres!!!”

Deputat Aurelian Mihai

————————————–

 

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!