Cadavrul Lidiei Pascale: găsit în tomberon, „abandonat” la morgă

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Diaspora pe data 24 ianuarie 2015

uk_Lidia Pascale

O româncă de doar 25 de ani a fost ucisă cu cruzime în Marea Britanie, iar părinţii ei săraci din România trebuie acum să plătească sume care li se par imposibile doar pentru a repatria corpul copilului lor. Aproximativ 4.500 de lire sterline ar costa drumul fetei moarte înapoi „acasă”, adică echivalentul a circa nouă salarii lunare medii în România. În plus, părinţii răvăşiţi de durere mai trebuie să ia în considerare şi alte cheltuieli necesare pentru a o înmormânta pe fată creştineşte, conform datinilor locale.

 

Cadavrul „abandonat” de peste două luni

Lidia Pascale era din judeţul Tulcea şi avea 26 de ani când a fost dată dispărută, după ce a fost văzută ultima oară în 19 noiembrie, pe o stradă din centrul oraşului West Bromwich, din zona vestică a Angliei. Cadavrul ei a fost descoperit aproximativ două săptămâni mai târziu, în 5 decembrie, ascuns într-un tomberon de gunoi. De atunci, părinţii fetei aşteaptă să poată veni în Marea Britanie, cu ajutorul şi permisiunea reprezentanţilor autorităţilor britanice, cu care vorbesc doar la telefon, prin intermediul unui translator…

Lidia a fost omorâtă de peste două luni, dar cadavrul ei nu a fost încă văzut de familie. Poliţiştii le-au spus părinţilor fetei că a fost nevoie de şapte săptămâni pentru analizele ADN efectuate asupra cadavrului. Venirea acestora la Londra s-a mai amânat suplimentar şi pentru că „inculpaţii au dreptul la o contra-expertiză”.

În final, Valentin Sechila, tatăl vitreg al tinerei ucise, a aflat că va putea veni în Marea Britanie la începutul lunii februarie. „Încă aşteptăm să ni se comunice data exactă în care ne vom deplasa în Marea Britanie pentru procedura de recunoaştere a cadavrului. Am să mă deplasez acolo cu maşina, eu şi cu încă un băiat, fost prieten al Lidiei, care a stat cu ea acolo, dar s-a întors în Tulcea imediat după ce a fost omorâtă. O să venim probabil în primele zile ale lunii februarie. Iniţial, poliţiştii britanici ne-au spus la telefon, cu ajutorul unui translator, că o să ne suporte statul britanic costurile pentru trei zile de cazare şi transport. Ulterior, ne-au oferit, însă, patru zile de cazare cu mic dejun inclus, însă fără plata transportului. Iar la sfârşitul celor patru zile va trebui să şi ridicăm cadavrul. Aşa ne-au spus poliţiştii britanici”, spune bărbatul copleşit şi fără să îşi ascundă disperarea…

 

„Nimeni nu ne ajută cu nimic”…

Părinţii tinerei omorâte susţin cu supărare că autorităţile britanice ar trebui să îi sprijine financiar să se deplaseze în Regatul Unit, în condiţiile în care fata lor a fost omorâtă în această ţară şi doi bărbaţi de origine britanică sunt cercetaţi de poliţişti sub acuzaţia de omor. „Cei care sunt suspecţi că au comis crima sunt de cetăţenie britanică. Un ofiţer de poliţie britanică ne-a contactat prin intermediul unui translator şi ni s-a spus că ni se va plăti deplasarea până în Marea Britanie. Mama ei poate nu va fi în stare, dar eu sunt bărbat şi vreau să mă duc acolo să îi recunosc cadavrul”, susţine Valentin Sechila.

Acesta s-a declarat dezamăgit şi de lipsa de susţinere din partea autorităţilor româneşti din Regatul Unit. „Consulatul a fost anunţat doar după zece zile de la dispariţia fetei”, spune Valentin Sechila, făcând referire la Secția Consulară a Ambasadei României din Londra. „Cei de la Consulat mi-au dat nişte numere de telefon de la firme de pompe funebre din Marea Britanie. Iar când am sunat mi-au spus toate că preţurile sunt în jur de 4.500 sau 4.600 de lire sterline. De unde să am eu banii ăştia? Şi ce ajutor este acesta?!”, întreabă revoltat bărbatul.

Confuzia este la fel de mare şi când vine vorba despre data limită până când cadavrul fetei poate rămâne în stare de conservare la morgă. „Cei de la Secţia Consulară din Londra ne-au spus că nu este nicio problemă, cadavrul va putea rămâne la morgă încă o lună sau două, până reuşim să strângem bani. Dar poliţiştii nu au confirmat acest lucru. Ei vor să ridicăm cadavrul cât mai repede şi susţin că nu se poate altfel decât dacă sunt îndeplinite formalităţi speciale”, se plânge Valentin Sechila.

Acesta ne-a relatat cum şi-a spus supărarea în ultima discuţie pe care a purtat-o prin telefon cu un ofiţer al poliţiei britanice. „Vreţi să încheiaţi cazul cât mai repede, să scăpaţi. Ce importanţă are moartea unui român?”, ar fi spus Valentin. Ofiţerul s-a mulţumit doar să îi răspundă. „Nu o luaţi aşa”, conform declaraţiilor lui Valentin Sechila pentru Diaspora Românească.

————————————–

„Încercăm să apelăm la cunoştinţe pentru repatrierea cadavrului şi să plătim banii în rate, pentru că nu ne bagă nimeni în seamă. Mi-a promis ajutorul doar un român care are o companie de transport în Germania şi pe care îl cunosc, dar nimic nu este sigur.”

Valentin Sechila, tatăl vitreg al Claudiei Pascale, românca omorâtă în West Bromwich

————————————–

 

Omorâtă şi aruncată „la gunoi”

Cadavrul unei femei a fost descoperit într-un tomberon de gunoi, la o adresă din strada Hope Street, în localitatea West Bromwich, la data de 5 decembrie, în timpul căutărilor efectuate de poliţiştii britanici, după dispariţia româncei Lidia Pascale. Acţiunea coordonată de ofiţeri de poliţie însoţiţi de câini dresaţi a fost iniţiată după ce au existat indicii că fata dispărută în 19 noiembrie fusese omorâtă.

Lidia Pascale a fost văzută ultima dată pe High Street, strada principală din West Bromwich.

O investigaţie privind omorârea Lidiei Pascale a fost lansată de ofiţerii de poliţie britanici la o săptămână după dispariţia tinerei. Una dintre casele de pe acea stradă a fost izolată de investigatori şi trei autoturisme au fost cercetate cu scopul adunării de dovezi referitoare la cazul dispariţiei româncei. Cadavrul ei a fost descoperit în urmă cu mai bine de o lună, la circa 100 de metri de acea locuinţă, într-un tomberon ce aparent fusese abandonat acolo. Acesta a apărut pe strada Hope Street în 20 noiembrie, conform declaraţiilor lui Eugene Roberts (90 de ani) şi Andrew Stevenson (46 de ani), doi localnici.

„Toţi vecinii care locuim în zonă am văzut acel tomberon, dar nu ştiam al cui este. Nu avea niciun număr scris pe el, aşa că l-am lăsat pe trotuar. Iniţial, nu ne-am gândit la nimic grav, până când au apărut poliţiştii. Am fost şocaţi să aflăm de existenţa cadavrului”, a declarat Andrew Stevenson, citat de publicaţiile locale care apar în West Bromwich.

Doi bărbaţi,  Matthew Cherrington de 32 de ani, respectiv Thomas Ricketts, în vârstă de 37 de ani, au fost reţinuţi şi sunt cercetaţi sub acuzaţia de omor. Procesul intentat împotriva acestora va începe în luna martie, conform declaraţiilor tatălui vitreg al victimei.

 

Condiţiile morţii

Părinţii Lidiei Pascale reclamă că nu au aflat prea multe nici despre condiţiile în care şi-a sfârşit viaţa fata lor, la doar 26 de ani, ucisă şi apoi aruncată într-un tomberon.

„Ne-au spus doar că a fost prostituată şi că acesta ar fi fost motivul crimei.” Ei nu cred, însă, prea mult în această variantă. „Fata mea era însoţită în seara aceea de un prieten din copilărie, un băiat de la noi din Tulcea, care împărţea o casă închiriată acolo, în Marea Britanie, împreună cu Lidia şi cu încă o prietenă de-a ei”, susţine Valentin Sechila. Conform variantei acestuia, prietenul din copilărie al Lidiei a însoţit-o pe aceasta în seara în care ea şi-a pierdut viaţa. „Băiatul o aştepta în faţa casei unde ea a fost omorâtă. A stat în faţa casei şi după zece minute de aşteptare a început deja să îşi facă probleme. I s-a părut suspect că toate luminile din casă s-au stins şi fata nu mai ieşea din clădire. Băiatul a bătut la uşă şi a devenit şi mai îngrijorat când a văzut că nimeni nu îi răspunde, deşi Lidia nu părăsise locuinţa”, mai spune tatăl vitreg al Lidiei.

„Tot atunci, Lidia a fost sunată la telefon şi de cealaltă prietenă cu care stătea împreună în chirie şi nu a mai răspuns. În aceste condiţii, băiatul a sunat la poliţie. Un echipaj de poliţie a venit la faţa locului, dar a refuzat să intervină. Băiatul le-a cerut să spargă uşa, dar poliţiştii i-au răspuns că nu o pot face în lipsa unui mandat în acest sens”, afirmă Valentin Sechila.

Lidia a fost găsită moartă într-un tomberon plasat la mică distanţă de acel loc, două zile mai târziu.

„Este jale în familia noastră. Mama Lidiei este distrusă; la fel şi bunica, în vârstă de 77 de ani, şi bunicul, care are 80 de ani. Toţi sunt distruşi şi nu le vine să creadă ce s-a întâmplat”, ne-a spus Valentin Sechila, tatăl vitreg al Lidiei Pascale.

Lidia avea 26 de ani şi se stabilise în urmă cu aproximativ un an în orăşelul Smethwick din comitatul Staffordshire. Tânăra venea din judeţul Tulcea, avea o înălţime de aproximativ 1,50 m, păr lung şi negru şi ochi albaştri, conform semnalmentelor date publicităţii de poliţişti.

————————————–

Apel pentru ajutorarea familiei Lidiei Pascale

 

Familia Lidiei Pascale, românca omorâtă în West Bromwich, cere sprijinul comunităţii româneşti din Marea Britanie pentru a putea suporta costurile repatrierii corpului tinerei în judeţul Tulcea. Cei care doresc să sprijine acest demers pot depune orice sumă de bani în contul bancar deschis în România şi având următoarele coordonate:

Banca Comercială Română – Sucursala Tulcea

Cod SWIFT: RNCB RO BU

Cod IBAN: R00BRNCB

Nr cont: 0256043182130004

Contul a fost deschis pe numele Sechila Valentin, tatăl vitreg al Lidiei Pascale.

————————————–

 

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

3 pareri la “Cadavrul Lidiei Pascale: găsit în tomberon, „abandonat” la morgă”

  1. adela Spune:

    Abandonat de cine?!

  2. adela Spune:

    Pacat ca romanii nu fac nimic pt romani!!! Ce sa le mai cerem strainilor?!

  3. macau doru Spune:

    Eu consider ca autoritățile romane din Anglia ,mai exact ambasada trebuie sa se ocupe in mod expres de aceasta situație,iar in cazul in care ii depășesc un astfel de caz trebuie semnal președintele tarii,pt ca pana la urma este vorba de un cetățean roman care anul trecut alergați după votul lui iar acum va scuzați prin faptul ca nu avem bani sau nu ne permite legea. Sa va fie rușine, macar acum in ultimul ceas va rog din suflet sa dă-ți dovada de patriotism si de spiritul civic care la voi ca si autorități ar trebui sa fie foarte bine dezvoltat in astfel de situații, nu sa găsiți scuze .

Spune-ti si tu parerea!