Cadou pe viață pentru parlamentari: S-au votat pensiile speciale!

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 18 decembrie 2015

Cu 287 de voturi „pentru”, pensiile speciale pentru aleși au fost adoptate din nou, marți, în Parlament. Proiectul prevede că, pe lângă pensiile de la stat, aleșii vor primi sume cuprinse între 1.500 și 4.400 de lei, în funcție de numărul de mandate pe care le-au deținut.

Luni, proiectul a primit raport favorabil în Comisia specială pentru statutul deputaților și senatorilor, cu câteva modificări. Astfel, pentru un mandat, aleșii ar primii 1.500 de lei în plus, pentru două mandate – 3.100 de lei, iar pentru trei mandate 4.400 de lei.

Pentru ca parlamentarii să beneficieze de indemnizația pentru limită de vârstă, trebuie să fi avut cel puțin un mandat de parlamentar, iar în cazul în care un parlamentar atinge această limită de vârstă în timpul mandatului, va beneficia de pensie doar după încetarea mandatului. Similar, dacă un parlamentar care a atins vârsta de pensionare este reales, plata indemnizației va fi întreruptă, urmând să fie reluată după încetarea mandatului. Nu pot beneficia de pensie specială parlamentarii condamnați definitiv pentru corupție sau pentru alte infracțiuni.

Președintele Klaus Iohannis a respins varianta inițială a actului normativ și a retrimis documentul în luna iulie în Parlament, pentru reexaminare.

Adoptarea proiectului a fost marcată de dispute procedurale între PSD și PNL. Parlamentarii au adoptat, în plen, raportul Comisiei pentru statut, prin care era modificată Legea pensiilor speciale, acceptând, parțial, criticile aduse de Klaus Iohannis. Rezultatul a fost 300 de voturi „pentru”, două voturi „împotrivă” și opt abțineri. Ulterior, președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a anunțat că legea a fost adoptată cu totul, însă PNL a solicitat un vot suplimentar, invocând regulamentul, pentru lege în ansamblu. Intenția era astfel ca legea să fie respinsă la al doilea vot, după adoptarea modificărilor aduse de comisii, arată Mediafax.

Valeriu Zgonea a anunțat că o lege reexaminată nu poate fi respinsă ulterior, ci doar aprobat sau respins raportul comisiilor. Cum raportul a fost aprobat, legea se consideră adoptată, a explicat Valeriu Zgonea. În cele din urmă, Zgonea a acceptat acordarea unui nou vot, după ce și președintele Comisiei de statut, social-democratul Bogdan Niculescu-Duvaz, a transmis că un nou vot este obligatoriu. La al doilea vot, legea a obținut 287 de voturi „pentru” și cinci abțineri și un vot „împotrivă”, liberalii anunțând că nu vor vota în plen, pentru a se „delimita” de acest proiect. În cele din urmă, legea a fost anunțată ca fiind aprobată în integralitate, cu amendamentele aduse de comisii.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!