Călătoriţi cu WizzAir? Atenţie la bagajele de mână!

Articol publicat in sectiunea Transport pe data 26 mai 2013

Wizzair_hand luggage check

Compania low-cost WizzAir a lansat, începând cu 24 octombrie 2012, noi schimbări în ceea ce priveşte bagajele de mână. Aşa cum se arată pe site-ul companiei, politica este valabilă pentru întreaga sa reţea, în vederea încurajării pasagerilor să aducă la bord bagaje de dimensiuni mai mici şi pentru asigurarea unui proces de îmbarcare mai facil şi mai rapid. Astfel, pasagerii se pot îmbarca cu două bagaje de mână (unul mic şi celălalt mare), însă atenţie! Acestea trebuie să se încadreze în niște dimensiuni standard impuse de companie.

 

DIMENSIUNEA este cea care face diferenţa dintre tipurile de bagaj de mână:

 1. Dacă bagajul de mână măsoară 42x32x25 cm sau mai puţin, poate fi transportat la bord gratuit. Acesta trebuie să aibă loc sub scaunul din faţă.
 2. Bagaj de mână mare: Dacă bagajul de mână depăşeşte dimensiunile unei genţi de mână mici, însă nu este mai mare de 56x45x25 cm, îl puteţi transporta la bord contra unei taxe de 42 lei. Acesta trebuie să încapă în compartimentul de deasupra scaunelor. Trebuie să îl puteţi amplasa în compartimentul de deasupra scaunelor fără ajutorul altei persoane. În cazul în care dimensiunea bagajului depăşeşte limitele, bagajul va fi transportat ca bagaj înregistrat şi o taxă pentru bagaje va fi percepută. Mai multe informaţii găsiţi pe site-ul http://wizzair.com/ro-RO/useful_information/service_fees.

 

Troler-ul bun / troler-ul problemă

Pornind de la aceste schimbări, un român care a călătorit cu WizzAir a vorbit cu Diaspora Românească despre experienţele pe care le-a trăit din cauza acestor modificări: „În luna noiembrie am zburat cu WizzAir în România. Ştiam de pe site, pentru că am citit că au schimbat câteva reguli privitoare la bagajele de mână. Eu nu mi-am măsurat bagajul înainte să plec, aveam un troler, era puţin mai mare decât standardele lor, l-am forţat puţin şi a intrat în dispozitivul acela de măsurare. La întoarcere, la fel, nu am avut nicio problemă. Însă, în luna martie, am fost din nou în România, cu acelaşi troler. Nu mi-am mai pus probleme, mai ales că mai călătorisem cu acelaşi troler şi mi-am spus că va fi ok. Am ajuns la aeroport, îmi făcusem check-in-ul pe internet, am arătat bagajul de mână angajatei de acolo şi nu mi-a spus nimic, dimpotrivă, chiar a spus că este ok. Cu cinci minute înainte de îmbarcare, au verificat din nou biletele şi bagajele. Ştiam că au făcut câteva modificări în ceea ce priveşte bagajele de mână, în sensul că o persoană are voie să călătorească cu două genţi. Una de dimensiuni mici, care este gratuită, şi cealaltă, dacă nu se încadrează în respectivul suport, trebuie să achite 10 lire. Persoana care s-a ocupat de check-in a văzut pe biletul meu că nu aveam cele 10 lire plătite şi mi-a spus să îmi verific bagajul în standul de măsurare… nu a intrat din cauza roţilor. Am încercat să îi explic că am mai zburat cu respectivul troler şi a spus că nu îi interesează, că trebuie să achit 27 de lire. Probabil dacă aş fi ştiut acest lucru din timp, din momentul în care am mers la check-in, ar fi fost mai ieftin, însă pentru faptul că eram chiar la îmbarcare, era mai scump”, povesteşte românul.

 

Varianta… „sacoşa de plastic”

„În aceste circumstanţe, m-am întors în aeroport, în zona de duty free, să îmi caut o geantă sau un troler, pentru că nu voiam să plătesc cele 27 de lire pe care mi i-au cerut… pe nimic. În cele din urmă, mi-am cumpărat un rucsac pe care am dat 55 de lire. Am preferat să dau aceşti bani pentru că practic îi investeam şi rămâneam totuşi cu un lucru bun. Bineînţeles că nu am putut să îmi transfer în rucsac tot ce aveam în troler. Dar am avut noroc, pentru că un angajat din aeroport mi-a spus să mai cumpăr o pungă (sacoşă de plastic) unde să îmi pun câteva din haine, restul în rucsac, în ideea de a putea trece cu două bagaje. Mi-a spus că el mai lucrase cu WizzAir şi că totul a fost ok. Acesta este un caz particular, nu ştiu dacă se poate considera că aşa se poate proceda mereu. Am ajuns din nou la poarta de îmbarcare şi totul a fost în regulă, lăsându-mă să trec. Îmi aduc aminte că în acel moment era o doamnă căreia nu îi intra bagajul în dispozitivul standard din cauza mânerului, probabil era stricat şi depăşea cu 5 centimetri. La fel îi cereau să plătească 27 de lire. Nu ştiu ce a făcut şi cum a rezolvat, pentru că eu mi-am văzut de drum. La întoarcere în Londra, nu am avut nicio problemă. Am observat că în general persoanele care au rucsac la bagajul de mână sunt lăsate să treacă. Dacă ai un troler mai mare care nu se încadrează în standardul lor, trebuie să plăteşti 10 lire.

La întoarcere, mi-a fost dat să văd aceeaşi poveste: un bătrân, în jur de 70 de ani, a fost oprit la poarta de îmbarcare şi i-au cerut să îşi măsoare bagajul. Acesta a intrat în dispozitivul respectiv, numai că în înălţime nu se încadra, îi ieşeau foarte puţin roţile în afară. L-au pus să plătească 85 de lei. Am încercat să îl ajut şi i-am spus varianta cu punga de plastic, să renunţe la troler şi să îşi transfere tot bagajul în punga de plastic… dar deja plătise…”, spune românul.

 

Aceeaşi companie, altă experienţă

„O altă poveste legată tot de bagaje, dar la cel de cală, mi s-a întâmplat tot la WizzAir. S-a întâmplat să am un troler mult mai mare decât standardul lor şi care a depăşit greutatea cu două kilograme. Când am mers la check-in, mi-au spus că bagajul este foarte mare şi că depăşeşte maximul acela de 32 de kilograme. Am scos o geacă din bagaj pe care am pus-o pe mine şi pentru că era peste dimensiunile cerute de ei, mi s-a spus că nu trebuie să plătesc nimic, însă să merg într-un loc special din aeroport de unde se ridică bagajele mari. Între timp, până am ajuns la punctul respectiv, eu am pus din nou geaca în bagaj. M-a frapat faptul că nu m-a verificat nimeni, puteam să mai adaug 10 kilograme”, povestește românul.

————————————–

„După toate aceste experienţe, chiar i-am spus unei angajate că nu o să mai călătoresc cu WizzAir, pentru că părerea mea este că ei te atrag cu preţuri mici, dar dacă nu îţi faci singur check-in-ul pe internet sau dacă nu eşti atent cu bagajele, ajungi să plăteşti normal, ca la o altă companie aeriană.”

Un român, client Wizzair

————————————–

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

4 pareri la “Călătoriţi cu WizzAir? Atenţie la bagajele de mână!”

 1. Mihaela Spune:

  Pentru 2cm de roti m-au taxat 40euro la 5-6kg de haine rusine wizz

 2. George Spune:

  Am avut trloer cu masuri corecte,doar ca din cauza rotilor era putin mai inalt….am platit 40 euro pe Roma Ciampino…Rusine Wizz air.Nu voi mai circula in veci cu ei!!!!!

 3. Andrei Spune:

  regulile le ai pe biletul de avion nu iti convine nu calatoresti daca nu ar exista Romani care sa incerce sa incalce legile chiar daca le cunosc am fii cu 100 de ani peste ce suntem acum ai gresit platesti sunt super cei de la wizz preturi imbatabile. PS.: Nu a fost nimeni taxat in plus degeaba.

 4. Ionel Spune:

  Eu urmeaza sa plec cu ei, nu as avea belele la bagajul de cabina ca acolo o sa imi iau o genta cu laptopul, in schimb la ala de cala din ce am depasesc cu cativa cm (5-6cm) dimensiunile impuse de ei, oare o sa am belele?

Spune-ti si tu parerea!