Calculele Guvernului pentru 2010

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 10 ianuarie 2010

Guvernul estimeaza ca inghetarea pensiilor, anularea de facilitati sociale si amanarea unor obligatii ale statului vor reduce cheltuielile cu 13,5 miliarde de lei (2,5% din PIB) si ca, in lipsa acestor masuri, deficitul va urca la 8,4% din PIB, intr-un an care va debuta cu scadere economica. Printr-o ordonanta de urgenta adoptata in prima sedinta dupa votul de investitura, Guvernul a decis, printre altele, inghetarea pensiilor, inclusiv pentru grupele de munca I si II, a amanat pana in 2011 achitarea contributiei de asigurari de sanatate pentru pensii neimpozabile, a taiat tichetele de masa, vacanta si cadou, a prelungit perioada de limitare a salariilor directorilor companiilor de stat si membrilor consiliilor de administratie si a limitat alocatiile pentru cercetare.

Intr-un document citat de Mediafax, Guvernul apreciaza ca toate aceste masuri vor economisi de la buget aproximativ 13,5 miliarde de lei (reprezentand circa 2,5% din PIB) si ca, in cazul neadoptarii lor, deficitul bugetar s-ar majora cu acest procent si ar ajunge la 8,4%, ceea ce ar duce la pierderea acordurilor cu institutiile financiare internationale si ar bloca relansarea economica. Deficitul bugetar prevazut pentru anul viitor de Guvern si convenit cu FMI este de 5,9% din PIB.

Conform estimarilor Executivului, prin aceste masuri vor fi diminuate veniturile la bugetul Fondului national unic al asigurarilor sociale de sanatate (cu un minus de 2,4 miliarde lei) si din TVA (-1,2 miliarde lei), concomitent insa cu scaderea cheltuielilor bugetului general consolidat, cu 17,1 miliarde lei. Guvernul arata ca Romania s-a angajat in acordul cu FMI sa nu introduca sporuri nemonetare in salarizarea personalului bugetar, precum tichetele de masa, tichetele de vacanta si tichetele cadou. Acordarea unor astfel de drepturi ar conduce la majorarea ponderii cheltuielilor cu personalul bugetar in produsul intern brut cu circa 1,6%, in conditiile in care ponderea trebuie sa scada de la 9,2%, cat se estimeaza pentru 2009, la 8,7% in 2010.

Guvernul prognozeaza ca, in prima parte a anului 2010, tendinta de contractie a activitatii economice va continua, fiind posibil ca in primele doua trimestre din acest an cresterile reale ale produsului intern brut sa fie negative, dar ulterior va fi consemnata o usoara crestere a produsului intern brut, in termeni reali, cu 1,3% fata de 2009.


Etichete: , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!