Call Center non-stop pentru sesizarea violenței domestice

Articol publicat in sectiunea Social pe data 4 decembrie 2015

abused woman36Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse (ANES) a lansat numărul gratuit 0800 500 333, dedicat victimelor violenței domestice, pentru ca acestea să poată cere ajutor non-stop, dar și pentru a putea avea, cu ajutorul sesizărilor primite, o imagine mai clară asupra acestui fenomen în România.

ANES, instituție aflată în subordinea Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, a lansat linia telefonică gratuită pentru victimele violenței domestice, la care șase operatori, psihologi și sociologi, vor prelua apelurile și vor sprijini victimele să obțină ajutorul de care au nevoie, scrie Mediafax.

Practic, cei care vor apela numărul gratuit vor trebui mai întâi să răspundă unor întrebări legate de identitatea lor, de situația în care se află, dacă au fost agresați și minori, dar și să ofere date despre agresor, pentru că în urma unui astfel de apel trebuie să se completeze și o fișă unică a persoanei agresate.

 

Îndemn la semnalarea tuturor cazurilor

Ministrul muncii, familiei, protecției sociale și persoanelor vârstnice, Claudia-Ana Costea, prezentă la lansarea liniei telefonice, a declarat că încurajează cetățenii să sune și să semnaleze cazurile de violență domestică, indiferent că li se întâmplă lor sau sunt martori.

„Este important să identificăm cazurile care suportă aceste acte de violență domestică, indiferent că este vorba de femei, copii sau, de ce nu, de bărbați. Iar analiza făcută pe vârste arată că printre victime pot fi tineri, dar și vârstnici, aceștia din urmă fiind chiar mult mai expuși și, de obicei, ajung să fie victimele propriilor rude”, a spus Claudia-Ana Costea, citată de Mediafax.

Ea a mai explicat că operatorii care preiau apeluri vor direcționa victimele către autoritățile competente și le vor explica cum se pot apăra de agresori.

„Lansarea acestei linii gratuite mă va sprijini și pe mine, în calitate de coordonator al Ministerului Muncii, să identific mai bine posibilele măsuri pe care am putea să le luăm pentru a reduce numărul persoanelor care devin victime”, a precizat ministrul.

Ea a mai spus că, în anul 2015, numărul abuzurilor este în scădere față de anul anterior, fiind înregistrate 9.014 cazuri, față de 11.598 în 2014.

„Din păcate, dintre cei care sunt victime ale relelor tratamente, unele persoane ajung chiar la deces. În 2014 au fost înregistrate 142 de decese cauzate de violența domestică. Acestea sunt datele înregistrate oficial, dar sunt situații necomunicate, pentru că există o teamă de a denunța aceste acte sau pot fi agresate persoane care au anumite deficiențe fizice sau psihice și nu pot anunța”, a mai spus demnitarul.

 

„Violența ucide mai multe femei decât cancerul”

Președinta ANES, Ioana Cazacu, a menționat că în cadrul proiectului „START – O viață de calitate în siguranță!”, pe lângă linia telefonică, vor fi asigurate și locuințe în regim de urgență, în care victimele vor putea fi adăpostite pentru 48 de ore.

„Când am preluat departamentul pentru egalitate de șanse, am constatat că nu existau date statistice asupra fenomenului violenței domestice, dar nici asupra percepțiilor. Violența ucide mai multe femei decât cancerul. Una din trei femei la nivel mondial, dar și în România, este supusă unei forme de agresiune fizică. Ne dorim să avem o abordare integrată a acestor cazuri, de la polițist până la medicul care lucrează în unitatea de primiri urgențe și până la direcția de asistență socială. (…) Avem nevoie de o monitorizare a ordinelor de restricție, pentru că neavând un sistem de monitorizare, una dintre victime a fost ucisă, iar agresorul s-a sinucis câteva ore mai târziu. Și avem nevoie de ordin de restricție în regim de urgență”, a explicat Ioana Cazacu.

 

112 pentru urgențe

Managerul de proiect, Adrian Chesnoiu, a precizat că dacă o persoană este agresată și se află într-o situație de urgență, care îi pune viața în pericol, cel mai bine este să apeleze numărul 112 pentru scurtarea timpului de intervenție.

„Dacă este un pericol subsecvent, poate suna la 0800 500 333, iar operatorii vor discuta cu ea pentru a prelua date în vederea întocmirii fișei unice de caz, care se va transforma în dosar de management al cazului. Violența domestică nu este un fenomen care se întâmplă o dată, ci e vorba de o stare de vulnerabilitate și de o perioadă mai lungă”, a explicat managerul de proiect, precizând că unul dintre operatori va asigura ulterior monitorizarea cazurilor pentru a vedea ce servicii i-au fost oferite fiecărei victime.

Proiectul „START – O viață de calitate în siguranță!” urmărește dezvoltarea, la nivel național, a unor mecanisme și proceduri care să genereze beneficii, pe termen lung, pentru toate persoanele aflate în situații de risc în ceea ce privește violența domestică și traficul de persoane.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!