Cameraman român la BBC

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Muncă, Poveşti româneşti pe data 15 iunie 2015

Londra_Viorel Balan

Un singur cameraman român lucrează în prezent la televiziunea națională britanică  BBC. Numele său este Viorel Bălan.

În urmă cu mai puțin de un an, acesta ajungea în Regatul Unit deznădăjduit și lipsit de perspectivă. El a avut nevoie de numai două luni pentru a obține un loc de muncă la care doar visa în secret, cu admirație și emoție…

 

Cu camera prin lume

Viorel Bălan are o experiență de 16 ani în mass-media, iar CV-ul său profesional este impresionant. A lucrat la mai toate televiziunile din România, inclusiv unele care nici nu mai există. A fost, la majoritatea dintre acestea, cameraman sau realizator de emisuni, dar și redactor de știri ori  prezentator. El a realizat în țara natală numeroase programe televizate de divertisment, însă a fost și omul din spatele unor „reality tv” difuzate în România.

Viața lui Viorel Bălan povestită chiar de acesta cuprinde și o înșiruire de deplasări în destinații exotice, de pe continente diferite. „De câte ori am fost în impas mi-am găsit de lucru în străinătate. Am trimis CV-uri menționând experiența mea profesională prin internet, direct pe website-urile diferitelor posturi locale sau naționale. În general, alegeam țări în care se vorbește spaniola, pentru că vorbesc bine această limbă. Și aproape întotdeauna, eram intervievat prin telefon. Iar dacă eram acceptat, îmi luam camera și mă suiam în avion”, povestește Viorel. Acesta adaugă că multe televiziuni preferă să angajeze cameramani cu experiență din rândul imigranților, pentru că ei au pretenții salariale mai mici decât profesioniștii în televiziune locali.

„Am traversat oceanul și am ajuns la televiziunea mexicană Televisa. Am petrecut peste un an acolo. Aveau niște platouri de filmare extrordinare, pe malul oceanului. Filmam numai telenovele”, ne mărturisește Viorel. Acesta recunoaște că a fost nevoit să își încheie aventura mexicană din cauza banilor. „Este foarte grea viața acolo. Salariile sunt mici, iar la periferiile marilor orașe este periculos să trăiești. Sunt probleme generate de traficanții de droguri… În plus, cred că nici dacă aș fi muncit o viață acolo, nu aș fi economisit suficienți bani pentru a-mi cumpăra o garsonieră în București”, continuă destăinuirile cameramanului originar din România.

Viorel s-a întors din Mexic în România, dar a plecat imediat în Cipru. „Am lucrat pentru postul Discovery România, cu un contract pe termen limitat de trei luni. Era pe perioada verii. Ei m-au trimis în Cipru, unde se realiza o emisiune turistică. Am filmat acolo cele mai frumoase locuri, numai hoteluri și pensiuni de lux”, își amintește acesta.

————————————–

„Am mai fost cameraman și în Spania. Am lucrat pentru o televiziune locală. Se numea 101 TV Malaga. Era un post mai mic, de cartier, cum se spune. Acolo, am fost primul dat afară, imediat ce a venit criza. Asta e soarta imigranților. În momentul când se ajunge la probleme financiare primii care pleacă sunt străinii, nu localnicii…”

Viorel Bălan

————————————–

 

Re-întâlnire pe Facebook, după 15 ani…

Viorel Bălan a părăsit România pentru a se stabili în Marea Britanie în vara lui 2014. Plecase cu ceartă de la postul tv Digi 24. „M-au dat afară pentru că m-am certat cu unul dintre șefi. Am refuzat să filmez un cadru așa cum mi se ceruse și i-am reproșat că nu știe meserie. Erau și probleme financiare, s-au redus salariile, multe televiziuni își opreau activitatea… Era o perioadă de criză. Am considerat că nu mai am ce căuta acolo. Nici nu mai aveam unde să lucrez…”, mărturisește Viorel.

Opțiunea sa pentru Anglia a fost aproape întâmplătoare… „Întâmplarea a făcut să găsesc pe website-ul de socializare Facebook o fostă prietenă din copilărie. Ne-am înțeles bine când eram mici, dar nu mai știam nimic despre ea de 15 ani”, menționează Viorel. Cei doi copilăriseră împreună în orașul lor natal, Onești. Acum, fata trăia în Marea Britanie împreună cu părinții ei. „O cheamă Mihaela Curac. Dacă nu era ea și familia ei, nu aș fi reușit nimic”, afirmă Viorel manifestându-și recunoștința. „Am stat la această familie timp de cinci săptămâni, timp în care m-au ajutat să îmi fac toate actele necesare pentru a putea munci legal în Marea Britanie. Ei m-au susținut, cu toate că nu aveam niciun ban. M-au găzduit și mi-au dat tot ce aveam nevoie”, continuă povestea lui Viorel.

 

Cu CV-ul la poarta BBC

Londra_Viorel Balan1

Românul Viorel Bălan a obținut postul de cameraman la BBC după ce s-a dus la poarta televiziunii naționale britanice în căutarea unui loc de muncă. „Imediat după ce m-am văzut cu actele în regulă, mi-am tipărit mai multe CV-uri și m-am dus cu ele la toate televiziunile importante care își au sediul la Londra. Am fost la BBC, la SKY și CNN, inclusiv la televiziunile pentru copii CBBC și Cbeebies. Mă duceam la recepție și le spuneam că îmi doresc un loc de muncă. Ei îmi spuneau să trimit mai bine CV-ul online. Și l-am trimis, dar nu mi-a răspuns nimeni. Dar eu am insistat și  m-am dus și personal la sediile lor”, spune Viorel. Acesta recunoaște că nu știe foarte bine engleză,  totuși nu i-a fost teamă. „Toți termenii din televiziune pe care îi cunosc provin din limba engleză. Așa că știam sigur că m-aș descurca, dacă m-ar pune la lucru”, precizează el.

CV-ul lui Viorel Bălan a ajuns la sediul BBC într-o zi din luna august a anului trecut. Iar peste numai două zile, românul era chemat să dea un interviu. „Mi-au spus că au văzut că am multă experiență în televizune și m-au întrebat de ce am plecat din România? Eu m-am gândit că, probabil, nu i-ar interesa prea mult dacă le-aș povesti de condițiile de lucru și de viața de acolo. Le-am răspuns că acesta este visul meu. Să lucrez la cea mai tare televiziune. Apoi, mi-au dat o cameră și m-au trimis să dau o probă pe teren. Am însoțit un reporter. Iar când m-am întors, mi-au zis că, din ziua următoare, pot să încep lucrul.

————————————–

„Camera de luat vederi este marea mea dragoste. O iubesc atât de mult încât mi-am distrus și căsnicia, doar pentru ca să îmi pot face meseria…”

Viorel Bălan

————————————–

 

BBC, locul unde cameramanii sunt respectați

Viorel Bălan a semnat, în august 2014, un contract de angajare pe termen de un an pentru postul de cameraman la prestigioasa televiziune națională britanică BBC. „Contractul se reînoiește anual”, precizează românul. El ne-a dezvăluit cu încântare despre condițiile în care lucrează la una dintre cele mai cunoscute televizuni din lume.

„Când am intrat prima oară în sediul BBC din Londra am rămas uimit; o redacție uriașă, peste tot platouri de filmare și birouri de sus până jos… Mi-a trebuit ceva timp să îmi recapăt graiul. Și acum sunt impresionat. Sunt numai profesioniști, oameni foarte corecți, multă muncă, dar și mult respect”, descrie Viorel în doar câteva cuvinte atmosfera de lucru de la BBC. El spune că se simte mult mai respectat la televiziunea națională britanică după un an de muncă în calitate de cameraman, comparativ cu România. „Acolo am lucrat 16 ani, dar nimeni nu te apreciază dacă ești cameraman.”

Viorel merge în fiecare zi să filmeze în locurile unde este trimis, însoțind reporterii sau făcând echipă cu alți cameramani. Și spune că este încântat de condițiile în care muncește. Totuși, are și o neîmpăcare… „Nu îmi place Anglia. Nu mă pot obișnui cu clima, iar oamenii mi se par reci. Îmi lipsește spiritul latin cu care m-am obișnuit în România”, mărturisește Viorel Bălan, singurul cameraman român de la BBC.

————————————–

„Am fost odată trimis să filmez un spectacol de teatru. Eram mai mulți cameramani. La un moment dat, eu am pierdut comunicația cu regizoarea, cea care ne spunea fiecăruia ce cadru să filmăm pentru a ne sincroniza. Totuși, eu am continuat să filmez. Mă uitam ce cadre filmează colegii mei și filmam cadre diferite. Când s-a terminat filmarea, regizoarea a venit la mine și efectiv, mi-a pupat mâna. Mi-a mulțumit și mi-a spus că un alt cameraman nu ar fi luat niciodată decizii pe cont propriu, într-o astfel de situație. Și a adăugat că dacă ar avea doi sau trei oameni ca mine, ar fi minunat.”

Viorel Bălan, cameraman BBC

————————————–

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

3 pareri la “Cameraman român la BBC”

 1. ion Spune:

  In primul rand buna ziua ,am citit cu mare atentie toate aceste randuri redactate in acest paragraf de diaspora romaneasca din tot cea ce este scris de aceasta persoana pe nume Viorel Balan care este din judetul bacau municipiul onesti .vreau sa relatez ca din tot ceea ce ati redactat in aceste randuri 70% nu este adevarat deoarece acest Viorel Balan nu a muncit in malaga la nici un post de televiziune 101 unicul lucru care a facut acestViorel Balan a lasat urme de de prost gust pe unde a trecut si ca sa dam detalii:furat si la facut cruising in boschetii de pe plaja din guadalmar ,ma simt indignat pentru ca aceste persoane care vor sa dea o impresie de emigrant afectat de situatia din romania ne fac tara de ras pe unde trece ,si cine au de suferit ?persoanele care cu adevarat se duc la munca si vor sasi faca un viitor in viata .persoane ca viorel balan nu merita respectul :daca aveti nevoie de detali doveditoare din tot ceea ce am relatat in acest subscris pot sa le dau m
  Multumesc cu respec ion

 2. sergiuBD Spune:

  Domnule „cu respec ion”
  …avand in vedere ca nici numele nu ti-l scrii cu majuscula, este evident ca esti un frustrat pus pe fapte de o nobila lasitate…
  Viorel Balan este un baiat de caracter si daca tie ti-a lasat un gust amar, e probabil pentru ca l-ai pupat prea mult in niste locuri… ascunse, pentru ca altfel, daca l-ai fi cunoscut mai bine, nu vorbeai asa despre un profesionist cinstit si curat.
  Fruntea sus Viorele!!!

 3. Ion Spune:

  Nu stiu care e frustratul si fracasatul dintre noi ieu il cunosc pe Viorel Balan din anul 1999 cand credeam ca e un bun prieten dar nu a fost asa deci ca sa intelegeti acest individ a fracasat mai multe persoane din onesti asa ca numi povestiti milongi ca nu prea merge in onesti il cunoaste toti pana si tribunalul

Spune-ti si tu parerea!