Cameron ar vrea să strângă în braţe UE-ul

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 2 noiembrie 2015

David Cameron_Jean-Claude Juncker

Dacă ar fi fost după David Cameron, nu s-ar mai ţine nici un referendum. Dar, cum promisiunea de a verifica voinţa populară a fost practic un pact făcut cu britanicii, referendumul nu mai poate fi evitat. Şi are şi o dată limită: toamna anului 2017, moment până la care acesta are misiunea critică de a obţine nişte avantaje pentru UK în relaţia cu UE în cadrul Uniunii.

 

Cameron: „UK nu va putea relaţiona cu UE precum o face Norvegia”

Întrebat fiind de un parlamentar britanic dacă toate opţiunile sunt deschise în renegocierea relaţiei dintre Londra și UE, premierul Cameron a răspuns afirmativ, dar a ţinut să avertizeze cu privire la riscul copierii de către ţara sa a relației dintre Norvegia şi Uniunea Europeană, informează Reuters, citată de Agerpres.

Norvegia nu este membră a UE, dar are acces la piaţa unică europeană.

—————————————

„Unii care susţin părăsirea Uniunii Europene au indicat în special poziţia Norvegiei, spunând că ar fi un exemplu bun. Aş fi foarte ferm împotriva adoptării acestui tip de relație (cu UE) de către Marea Britanie.

(…) Norvegia plătește către UE, pe cap de locuitor, la fel de mult ca noi, dar nu are un loc la masă şi nici atribuţia de a negocia.”

David Cameron

—————————————

Or, primul ministru britanic are printre obiectivele principale obţinerea unui drept de veto asupra deciziilor comunitare de natură să afecteze interesele naționale britanice și diminuarea fluxului de lucrători est-europeni în Marea Britanie, în special prin adoptarea unor măsuri care să restricționeze accesul acestora din urmă la sistemul britanic de asistență socială.

 

Jean-Claude Juncker, pledând pentru continuarea relaţiei UK-UE

Ca şi preşedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker şi-a exprimat părerea că locul Marii Britanii este în cadrul UE, în timp ce se pregăteşte să asculte doleanţele Londrei cu privire la reforma blocului comunitar.

—————————————

„Cred că Uniunii Europene îi este mai bine cu Marea Britanie în componenţa sa şi că Marii Britanii îi este mai bine în cadrul UE. Și mai cred că domeniile cheie le putem rezolva mult mai bine acţionând împreună decât fiecare pe cont propriu.”

Juncker într-un articol publicat în The Times

—————————————

Invocând ritmul lent al economiei și criza datoriei grecești, atacurile islamiste în Europa, migraţia şi insecuritatea din regiunile din apropiere, Juncker a declarat:

—————————————

„În aceste mari probleme, cred că națiunile europene trebuie să lucreze împreună pentru a găsi soluții comune.”

—————————————

Premierul britanic David Cameron a anunţat că la începutul lunii noiembrie va trimite la Bruxelles o listă cu reformele pe care Marea Britanie le-ar vrea implementate de către UE.

Juncker, fost premier al Luxemburgului a cărui numire la șefia Comisiei Europene Cameron a încercat s-o blocheze anul trecut, a afirmat că a promis „un acord corect pentru Marea Britanie” şi că va acţiona „cu pragmatism” în cursul renegocierii.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!