Cameron, din nou singur și izolat în UE

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 7 iulie 2014

uk_David Cameron si Jean-Claude Junker

Creştin-democratul luxemburghez Jean-Claude Juncker (foto, dreapta) a devenit, în 28 iunie, noul preşedinte al Comisiei Europene (CE), în ciuda opoziției agresive și extrem de vocale făcute împotriva alegerii sale de către primul-ministru britanic David Cameron.

Jean-Claude Juncker a fost ales președintele CE beneficiind de susținerea a 26 din cele 28 de țări UE. Singurele state care i-au contestat candidatura și care nu l-au dorit în înalta funcție au fost Regatul Unit și Ungaria. În final, fostul premier al micuțului stat Luxemburg a câștigat, iar Marea Britanie pare din nou singură și izolată în Uniunea Europeană.

 

Cameron vs. Juncker

Funcția obținută în 28 iunie de Jean-Claude Juncker este aceea de președinte al Comisiei Europene – cel mai important for executiv al UE. Această poziție îi permite politicianului luxemburghez să ia decizii hotărâtoare cu privire la legislația europeană, la bugetul statelor membre și la politicile de funcționare a pieței unice.

 „Liderii statelor europene sunt pe cale să facă un pas greșit”, avertiza premierul David Cameron, înainte cu o zi de victoria lui Jean-Claude Juncker. „Am să mă folosesc de toate mijlocele necesare și voi face uz de cele mai importante principii pe care le am la dispoziție pentru a fi cât mai convingător în privința acestui vot”, susținea liderul Guvernului de la Londra.

Cameron a spus despre Juncker că „se crede prea mare” și că este „prea arogant și cam «băgăreț»”. Premierul britanic a insistat, de asemenea, că, Uniunea Europeană are nevoie de un altfel de lider, în condițiile în care euroscepticii au obținut rezultate surprinzătoare la ultimele alegeri europarlamentare, în mai multe state, incluzând Regatul Unit și Franța. „UE trebuie să se schimbe. Dacă nu, forul va fi nevoit să își accepte în continuare declinul”, a concluzionat Cameron, citat de mass-media din întreaga lume.

Premierul britanic spera să fie susținut în campania sa anti-Juncker de către Germania, cea mai puternică economie europeană. Răspunsul cancelarului Angela Merkel a fost, însă, unul diplomatic. Aceasta nu a contrazis poziția oficialului din Regatul Unit și a subliniat adeziunea Germaniei pentru rămânerea Marii Britanii în UE.

În final, rezultatul votului din 28 iunie a intensificat temerile că Marea Britanie ar putea deveni prima țară ce părăsește Uniunea Europeană din istoria existenței blocului unional.

——————————————-

„Este o zi neagră pentru Europa.”

David Cameron, după alegerea lui Jean-Claude Juncker ca președinte al Comisie Europene

——————————————-

 

Contestat în țară

Poziția de opozant unic adoptată de David Cameron în relația sa cu ceilalți lideri din Uniunea Europeană i-a atras numeroase critici premierului britanic în propria sa țară.

„Marea Britanie este acum mai aproape ca niciodată de ușa de ieșire din UE”, a acuzat Ed Miliband, liderul opoziției parlamentare și președintele Partidului Laburist. Este o înfrângere „extrem de umilitoare”, a reacționat și Nigel Farage, cel care conduce partidul extremist UK Independence Party (UKIP).

Miliband consideră că felul în care actualul prim-ministru a gestionat relația regatului cu Uniunea Europeană constituie o „amenințare clară” la adresa viitorului economiei țării. „Trei milioane de locuiri de muncă au fost puse în pericol”, în acest fel, de către David Cameron, în opinia liderului laburist. Acesta a mai spus că strategia premierului „a fost total greșită” și că înfrângerea sa este „umilitoare”. Personalitatea premierului a devenit „toxică”, fapt ce confirmă faptul că politicianul Cameron nu este persoana potrivită pentru a negocia reforma UE, au continuat acuzele venite din partea liderului laburist.

David Cameron este considerat „un perdant” care se pare că nu a învățat nimic de la liderul UKIP, formațiune politică ce militează pentru ieșirea Marii Britanii din UE. Nigel Farage a concluzionat, la rândul său, că actualul premier de la Londra nu va fi capabil să renegocieze poziția țării sale în interiorul Uniunii Europene.

Totuși, modul în care premierul britanic s-a opus alegerii lui Jean-Claude Juncker în fruntea CE a avut și susținători printre politicienii din regat. Printre aceștia s-au aflat ministrul sănătății Jeremy Hunt, care a apreciat drept „curajos” comportamentul prim-ministrului, dar și ministrul apărării Philip Hammond. „Este nevoie de o reformă radicală în UE, prin care cât mai multe decizii să fie transferate înapoi, dinspre forurile UE către parlamentul britanic. Trebuie să facem în continuare presiuni asupra partenerilor europeni în acest sens”, a opinat Hammond.

 

Susținut în Europa

Intransigența dovedită de David Cameron față de Jean-Claude Juncker, noul președinte al CE, s-a bucurat de încurajări neașteptate din partea a două importante state europene. Germania și Suedia și-au declarat simpatia față de Marea Britanie imediat după desfășurarea votului.

Ideea unei Uniuni Europene tot mai „strânse” nu va putea fi aplicată în mod identic de către toate statele membre UE, a atras atenția John Fredrik Reinfeldt, premierul Suediei. Observația sa face trimitere la noul președinte CE, Jean-Claude Juncker, care este văzut de către mulți un susținător fanatic al federalizării Europei și un adept al unei Uniuni Europene care să împărtășească un sistem juridic comun, o armată și o forță polițienească unice.

La rândul ei, cancelarul german Angela Merkel, deși a votat în favoarea lui Juncker, a declarat după alegerea acestuia că sistemul în care politicianul luxemburghez a devenit președintele CE va trebui revizuit. Merkel a adăugat că este de acord cu viziunea premierului Cameron asupra viitoarei Uniuni Europene.

Jean-Claude Juncker a fost, totuși, un candidat imbatabil pentru postul de lider al Comisiei Europene datorită susținerii sale de către European People’s Party (EPP), cel mai puternic grup constituit în interiorul Parlamentului European (PE). Numirea sa urmează să fie aprobată de aleșii din PE.

——————————————-

Despre Jean-Claude Juncker, noul președinte CE

 

Jean-Claude Juncker este, la cei 59 de ani ai săi, un veteran european şi un federalist ostil multiplelor scutiri cerute de către britanici, relatează AFP. Premier al Luxemburgului timp de aproape 19 ani (1995-2013), Juncker este unul dintre cei mai influenţi lideri europeni încă din perioada lui François Mitterrand şi a lui Helmut Kohl.

La 28 iunie, acest fost premier luxemburghez şi fost preşedinte al Eurogrupului s-a declarat „mândru şi onorat că a primit susţinerea Consiliului European”, în pofida nemulţumirii unor lideri, precum premierul britanic David Cameron, care consideră că Juncker este „persoana greşită” pentru funcţia de preşedinte al CE.

Sursa: Mediafax

——————————————-

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!