Cameron, echilibristică pe linia referendumului UE

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 11 ianuarie 2016

uk-cameron-merkel-brexit

Cine-ar fi crezut că problema românilor (şi a celorlalţi est-europeni) din UK avea să devină subiectul cel mai fierbinte în dezbaterea cu privire la rămânerea Marii Britanii în structurile europene, cu consecinţe potenţial devastatoare chiar pentru stabilitatea UE?

David Cameron este premierul care a adus Marea Britanie cel mai aproape de ieşirea din UE, dar fiind însuşi un înflăcărat susţinător al proiectului european, setează totodată recorduri ale diplomaţiei europene, vizitând cancelariile din toată Europa. A fost în România după 16 ani de la vizita precedentă a unui premier britanic, respectiv în Austria după o pauză de 30 de ani.

Pe 7 ianuarie, însă, vine testul final, când David Cameron se va întâlni cu cancelarul german, Angela Merkel, care crede că referendumul de ieşire a Marii Britanii din UE este o greşeală strategică, au declarat oficialii germani pentru Bloomberg, cu toate că și condițiile pentru a rămâne sunt greu de îngurgitat.

Cea mai delicată problemă e cerința Marii Britanii de a nu mai oferi ajutoare sociale cetățenilor altor state UE pe o perioadă de patru ani de la sosirea imigrantului european în UK, iar Germania, în mod special, vede asta ca un gest de discriminare. Aceeaşi discriminare este citată de toate statele est-europene care, alături de România, punctează mărul discordiei în problematica Brexit-ului.

David Cameron cere și reguli care să protejeze țările care nu au euro împotriva legilor care le-ar putea favoriza pe cele ce au intrat în uniunea monetară. Inamicul aici e Franța, care crede că englezii vor de fapt drept de veto pentru a bloca reglementările UE asupra city-ului londonez.

În același timp, premierul englez vrea ca statele membre să nu își mai transfere suveranitatea la Bruxelles şi să aibă o putere mai mare în atacarea legislației venite de acolo. Însă pentru țări precum Belgia, care vor o uniune și mai închegată, propunerile sună mai degrabă a plan de sabotaj asupra întregului proiect european.

—————————————

„Pentru fiecare dintre aceste cerințe trebuie să muncim mult, dar cred că suntem acum pe drumul către un acord. Ce contează este să avem un acord cu substanță, nu un acord rapid. Dacă vom reuși asta vom schimba fundamental relația Marii Britanii cu Uniunea Europeană și vom răspunde îngrijorărilor pe care le au cetățenii britanici.”

David Cameron

—————————————

Premierul se întâlneşte pe 7 ianuarie cu Angela Merkel pentru a patra oară de la realegerea lui în mai anul trecut. După Germania, va merge în Ungaria.

Mai toate capitalele europene au fost luate la rând și rezultatele au apărut rapid.

Polonia, țara care trimite cei mai mulți imigranți în Marea Britanie, spune că ar accepta ca polonezii să nu mai primească ajutoare acolo dacă englezii ar susține lărgirea prezenței NATO în Polonia.

La fel, un partid înfrățit cu Uniunea Creștin-Democrată a Angelei Merkel respinge interdicția de patru ani la ajutoare pentru cetățenii din afara Marii Britanii, dar ar accepta un termen de un an.

Maria Britanie ar putea ajunge la o înțelegere cu Europa luna următoare, în vreme ce un referendum ar trebui să aibă loc până la finele lui 2017, posibil chiar în această vară.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!