Cameron încalcă drepturile omului pentru a scăpa de imigranţi

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 8 octombrie 2014

David Cameron5

Premierul David Cameron ar fi de acord ca Marea Britanie să renunţe la respectarea anumitor principii privind drepturile omului doar pentru a diminua numărul cetăţenilor europeni stabiliţi în prezent în Regatul Unit.

„Renunţaţi la drepturile omului şi limitaţi migraţia în interiorul UE, susţine premierul Cameron”. Acesta este titlul unui articol apărut în ediţia din 1 octombrie a cotidianului The Telegraph. Publicaţia susţine că liderul conservator britanic a promis public că va cere oficialilor de la Bruxelles derogări de la anumite norme referitoare la drepturile omului, cu scopul de a stopa migraţia liberă a persoanelor în interiorul graniţelor Uniunii Europene.

Cameron a afirmat că libertatea de mişcare în cadrul UE a ajuns „la un nivel prea ridicat pentru unele state europene şi pentru pieţele muncii din aceste ţări”. El a mai subliniat că va renegocia relaţia ţării sale cu UE şi că nu va accepta un răspuns negativ din partea oficialilor europeni în această privinţă.

 

De teama imigranţilor

Intenţiile prim-ministrului britanic de a impune Uniunii Europene noi reguli pentru a limita migraţia UE sunt susţinute şi de Germania şi Franţa, „ţări care se confruntă, de asemenea, cu un flux mare de lucrători veniţi din ţări europene mai sărace, ca Români şi Bulgaria”, susţin cei de la The Telegraph.

Marea Britanie are nevoie de „control la propriile frontiere” şi de un sistem de imigraţie care să ţină cont „în primul rând de cetăţenii britanici”, a mai afirmat premierul David Cameron.

Declaraţiile premierului britanic au fost primite cu entuziasm de către aripa euro-sceptică din interiorul Partidului Conservator, principala forţă politică din actuala coaliţie guvernamentală de la Londra. Membrii acestei grupări şi-au exprimat în repetate rânduri îngrijorarea referitoare la numărul mare de est-europeni care trăiesc şi muncesc în Marea Britanie.

„În mod paradoxal, nu avem atât de mulţi imigranţi din România şi Bulgaria, ci un număr foarte mare de italieni, spanioli şi francezi”, susţinea recent acelaşi Cameron, citat pe website-ul italian Blitzquotidiano.it.

 

Atac la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului

Premierul britanic a atacat direct Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, în discursul său preluat de mai multe publicaţii importante din Regatul Unit şi din întreaga lume. El a arătat că numeroase decizii ale acesteia sunt „pur şi simplu, eronate”.

Marea Britanie, ca ţară care a dat lumii renumita „Magna Carta”, prima cartă a libertăţilor cetăţenilor, nu are nevoie de deciziile „judecătorilor de la Strasbourg”, a plusat Cameron. El a adăugat că, dacă partidul pe care îl conduce va rămâne la putere şi după alegerile parlamentare din primăvara anului următor, va contesta normele europene în vigoare, referitoare la drepturile omului, şi va restabili supremaţia legislaţiei britanice în acest domeniu.

 

Contre la nivel înalt

„Libertatea de mişcare în interiorul Uniunii Europene şi piaţa unică europeană sunt două valori UE pe care nu sunt pregătită să le negociez în perioada mandatului meu”, a tranşat Marianne Tyssen, belgianca care va deţine următorul mandat de comisar european pentru mobilitatea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune, cu începere de la 1 noiembrie.

Confederaţia Industriaşilor Britanici (Confederation of British Industry – CBI) a răspuns, de asemenea, cu îngrijorare la declaraţiile premierului David Cameron. Libertatea de mişcare „este parte esenţială a pieţei unice europene şi va trebui protejată ca atare”, au spus reprezentanţii CBI.

În fine, afirmaţiile lui Cameron cu privire la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului au fost caracterizate ca „incoerente” şi „anarhice” de către Dominic Grieve, fost procuror general al Marii Britanii. El a insistat că spusele premierului britanic sunt un îndemn la încălcarea unor importante obligaţii legale internaţionale la care Regatul Unit este parte.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!