Cameron: „Masuri anti-romanesti, impotriva UE”

Articol publicat in sectiunea UK, despre români pe data 2 decembrie 2013

David Cameron1

Premierul David Cameron este decis sa promoveze masuri dure pentru imigrantii romani si bulgari din Marea Britanie, impotriva normelor europene pe care tara sa ar trebui sa le respecte. Atitudinea sa a facut subiectul unui articol intitulat „Cameron, gata sa intre in conflict cu Europa pentru beneficiile romanilor si bulgarilor”, care a aparut in editia din 24 noiembrie a tabloidului Daily Mail.

 

Acces interzis la beneficii

Prim-ministrul britanic a anuntat ca intentioneaza sa introduca noi reglementari prin care, de la 1 ianuarie 2014, cetatenii UE din Regatul Unit nu vor mai avea dreptul la anumite beneficii sociale decat daca fac dovada ca au locuit cel putin un an pe teritoriul regatului. O astfel de masura ar modifica politica actuala aplicata de guvernantii de la Londra, care permite in prezent europenilor sa se bucure de aceste drepturi dupa numai trei luni de sedere in Marea Britanie.

Conform aceluiasi plan de masuri, parintii din statele UE care lucreaza in aceasta tara nu vor mai putea sa obtina alocatiile cunoscute sub denumirea de „Child Benefit” pentru copiii lor aflati in tara natala.

 

In conflict cu UE

Intentiile premierului Cameron fac parte dintr-o strategie mai ampla a acestuia, ce are ca finalitate renegocierea relatiei de parteneriat dintre Regatul Unit si UE, inainte de organizarea unei promise consultari populare in Marea Britanie, pe tema apartenentei tarii la Uniune, in 2017.

Masurile anuntate sunt, insa, impotriva normelor europene, care nu permit unui stat sa aplice anumite reguli pentru cetatenii sai si reglementari diferite pentru persoanele provenite din alte state ale Uniunii.

„Atitudinea premierului ar putea provoca un nou conflict al guvernului de la Londra cu Comisia Europeana, fapt ce va submina relatia si asa fragila a Marii Britanii cu UE”, comenteaza autorii articolului din Daily Mail.

Regatul Unit se confrunta in prezent cu Uniunea Europeana și in cadrul unui proces juridic referitor la nerespectarea altor drepturi ale imigrantilor europeni din aceasta tara.

 

Decizii sub presiune…

Ultimele decizii ale lui David Cameron au fost luate sub presiunea crescanda a nemultumirilor exprimate de votantii traditionali ai Partidului Conservator, care nu sunt de acord cu liberalizarea pietei muncii britanice pentru romani si bulgari, dupa 1 ianuarie 2014, se precizeaza in Daily Mail. Atitudinea sa este incurajata si de anumiti politicieni influenti din alte state ale Europei Occidentale, precum Germania, Danemarca sau Spania. Acestia au lansat, in ultimul timp, mesaje alarmante, prin care isi manifestau ingrijorarea vizavi de amenintarea unei invazii de imigranti est-europeni inspre apusul Batranului Continent.

Comportamentul premierului britanic este influentat și de opozitia parlamentarilor din propriul partid fata de prezenta est-europenilor in Marea Britanie. 33 de alesi conservatori din Camera Comunelor au semnat in acest sens o petitie prin care solicita premierului prelungirea restrictiilor impuse romanilor si bulgarilor pana in 2018.

Autor articol: Marcel Istrate
Etichete: , , , , , , , , , , ,

Comentarii

2 pareri la “Cameron: „Masuri anti-romanesti, impotriva UE””

  1. iulian Spune:

    mai bine ar impune masuri pentru cei care traiesc pe banii celor care muncesc. asistati sociali sunt cu duiumul nu fac nimic si traiesc bine mersi

  2. Liviu Spune:

    Sunt foarte curios câți dintre cei care doresc să o ducă puțin mai bine ar alege beneficiile. Românii își doresc un loc de muncă și o siguranță a vieții, nu văd să vină vreunul cu dorința clară de a trăi precum mulți dintre britanici. Altfel, de remarcat discriminarea. În interiorul UE, unii cetățeni ai Uniunii sunt mai egali decât alții. Să-l felicităm pe domnul Cameron pentru acest lucru.

Spune-ti si tu parerea!