Campanie pentru recuperarea arhivei Europei Libere

Articol publicat in sectiunea Cultură pe data 14 decembrie 2009

Echipa Europei LibereRomânii ar putea avea acces la arhiva emisiunilor cunoscutului post de radio Europa Liberă, după finalizarea campaniei demarate săptămâna trecută, de strângere a sumei de 300.000 de euro necesari digitalizării arhivei postului. Arhiva emisiunilor Europei Libere, care conţine circa 3.500 de benzi radio şi 600.000 de coli scrise, se află în SUA, astfel încât nu există acces la ceea ce a fost acest post de radio, ascultat în secret de milioane de români în timpul regimului comunist. Din acest motiv, Institutul Român de Istorie Recentă (IRIR), ajutat de foşti angajaţi şi colaboratori ai departamentului românesc al postului, dar şi nenumăraţi parteneri, a lansat o campanie de strângere de fonduri pentru aducerea în ţară a istoriei care reprezintă România.

„Încercăm, prin această campanie, să obţinem finanţare pentru aducerea în ţară şi digitalizarea arhivei Radio Europa Liberă care, momentan, se află în SUA. Este nevoie de câteva sute de mii de euro pentru a face acest pas. Odată procesată arhiva, vom obţine o copie digitalizată, care să fie piatra de temelie pentru un Centru de Cercetare şi Documentare dedicat Europei Libere, prin care să instituţionalizăm memoria Europei Libere. Această campanie este o formă de respect faţă de ascultătorii noştri, dar şi un omagiu faţă de cei care şi-au dedicat viaţa Europei Libere şi care acum nu mai sunt”, a declarat, la lansare, Liviu Tofan, directorul IRIR şi fost director adjunct la Europa Liberă.

Prezent la eveniment, Theodor Paleologu, ministrul culturii, a declarat că sprijinul acordat acestei campanii este unul instituţional, prin intermediul ministerului pe care îl conduce, dar şi unul personal. „Este evident că e foarte importantă recuperarea memoriei, pentru că e patrimoniu naţional. Această arhivă e o importantă parte de patrimoniu recent şi mi se pare normal să susţinem această iniţiativă. În generaţia mea s-a crescut cu Europa Liberă şi sunt episoade amuzante cu asta. Pe lângă demersul instituţional, este şi ataşamentul personal”, a spus Paleologu, citat de Mediafax.

 

Sprijinul intelectualilor

Campania a fost gândită pentru două categorii de public: pe de o parte, cei care au trăit sub dictatură şi cunosc îndeaproape rolul pe care Radio Europa Liberă l-a jucat în perioada comunistă, pe de altă parte, tinerii, care nu au trăit acea experienţă, dar care au dreptul şi vor să îşi cunoască istoria recentă. Mesajul în jurul căruia a fost gândit întreg proiectul este un îndemn adresat românilor de a-şi aduce istoria acasă. Campania de strângere de fonduri a început la 1 decembrie şi va fi susţinută pe TV, radio, print, online, dar şi de platforma www.100000romani.ro. Iniţiatorii îi invită pe toţi cei care vor să sprijine această campanie de strângere de fonduri să trimită un SMS la numărul 8820, în valoare de 2 euro (nu se aplică TVA). Numărul este disponibil în reţelele Vodafone, Orange şi Cosmote, până la data de 30 ianuarie 2010.

Campania beneficiază de susţinerea unor instituţii ca Fundaţia Academia Civică, Memorialul Sighet, Grupul pentru Dialog Social (GDS) şi a numeroase personalităţi, printre care se regăsesc Andrei Pleşu, Dorin Tudoran, Radu Filipescu, Silviu Purcărete, Neagu Djuvara, Nicu Covaci, Ana Blandiana.


Etichete: , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!