România: Campioni la firme de apartament

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 22 octombrie 2015

În România există circa 116.000 de firme înregistrate la Ministerul Finanțelor care fac afaceri fără niciun salariat, iar cea mai profitabilă companie fără angajați a realizat, anul trecut, un profit net de 17,3 milioane de lei, potrivit unei analize realizată de compania de consultanță KeysFin.

Marea majoritate a firmelor au sedii în apartamente și garsoniere, arată analiza citată, potrivit Mediafax.

Cele mai multe firme activau în domeniul comerțului (37%), urmate de cele din sectorul activităților profesionale și științifice (14%), construcții (8%), industria prelucrătoare (6%) și activități de transport (5%).

„Este vorba în general de SRL-uri, de afaceri de apartament, care activează în domeniul comerțului alimentar, în HORECA (industria ospitalității – n.r.), în domeniul vânzării de produse de strictă necesitate, îmbrăcăminte și încălțăminte, și magazine tip consignație”, spun analiștii de la KeysFin.

Potrivit acestora, cele peste 100.000 de firme fără angajați trebuie împărțite în trei clase distincte – unele care funcționează ca „afaceri la purtător”, o serie de firme care lucrează cu colaboratori externi și altele care preferă să angajeze la negru.

„Primele sunt firme așa-numite de buzunar, folosite de oamenii de afaceri pentru a derula diverse tranzacții. Apar doar în acte, însă nu desfășoară o activitate concretă, fiind construite doar pentru a furniza cadrul legal de tranzacții. Există un alt contingent de firme, în special din sectorul serviciilor, care preferă să angajeze colaboratori – de la constructori la avocați, contabili etc. Restul sunt firme ai căror patroni preferă să angajeze la negru decât să plătească taxe la stat. Acesta este motivul pentru care nu au niciun salariat declarat”, au explicat analiștii citați.

Datele statistice KeysFin arată că firmele fără angajați au realizat în 2014 afaceri de 38,2 miliarde de lei, care reprezintă 3,6% dintre totalul afacerilor din România, de 1.063 miliarde lei. Procentul acestora este în scădere cu 0,69% față de anul 2013, atunci când business-ul firmelor fără angajați a fost de 43,9 miliarde lei.

Analiștii de la KeysFin remarcă faptul că boom-ul afacerilor-fantomă a fost înregistrat, coincidență sau nu, în timpul apogeului crizei economice, în 2012, când reprezentau 5,25% din cifra de afaceri la nivel național.

În top 10 al firmelor fără angajați, cele mai multe sunt din București și activează în sectorul construcțiilor.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!