Campioni la ineficiență energetică

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 19 iunie 2015

România se află pe locul al doilea în Europa, după Bulgaria, în ceea ce privește ineficiența energetică, situația fiind foarte gravă și rușinoasă, a declarat Iulian Iancu, președintele Comisiei pentru Industrii și Servicii din Camera Deputaților, într-o conferință de presă.

„A crescut consumul de energie în agricultură și servicii, adică două noi motoare care încep să miște din punct de vedere economic în România și care, iată, înregistrează un prim semn de creștere, dar aici este și potențialul cel mai mare de eficientizare”, a afirmat el, citat de Mediafax.

„Suntem extrem de deficitari. Suntem campioni în plan european, adică pe locul doi după Bulgaria, la ineficiență. Domeniul în care putem promova proiecte este, însă, destul de larg. Din punctul meu de vedere, ar trebui să o luăm în ordinea în care ele sunt și identificate ca priorități în UE. Adică, efectiv, să începem cu clădirile publice, adică să începem cu clădirile guvernamentale, să continuăm cu spitalele și să mergem mai departe la nivelul școlilor și tuturor instituțiilor pentru a avea definit în mod concret și controlat un cost care, astăzi, este foarte mare, dar care, pentru spitale, înseamnă o povară uriașă, între 55 și 75% din total costuri, ceea ce este enorm”, a spus Iancu.

Potrivit acestuia, este crucial ca România să finalizeze planul de eficiență energetică, în sensul identificării surselor de finanțare pentru proiectele din acest document. „40% din energie este consumată în clădiri și 70% din factura consumatorului casnic se duce pe apă caldă și încălzire. Aceasta este și zona în care este suferința cea mai mare și cea mai mare vulnerabilitate pentru consumatorul casnic din România”, a adăugat Iancu.

El a adăugat, însă, că România beneficiază și de tehnologie de înaltă eficiență sau resurse financiare oferite de Comisia Europeană.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!