România: Campioni la orele petrecute la muncă

Articol publicat in sectiunea Social pe data 24 iulie 2015

femeie_epuizataAngajații cu normă întreagă din România au lucrat anul trecut cel mai mult din Uniunea Europeană (UE) pe parcursul unei săptămâni, 41 de ore, în stagnare față de precedenții doi ani.

Românii sunt urmați la mică distanță de Luxembourg, Marea Britanie, Portugalia, Germania și Polonia.

La polul opus se situează angajații din Finlanda și Franța, care pe parcursul unei săptămâni au lucrat 37,3 ore, potrivit unui raport al Fundației Europene pentru Îmbunătățirea Condițiilor de Muncă și Viață (Eurofound), citat de Mediafax.

Orele lucrate se referă doar la locul de muncă principal, excluzând o a doua slujbă sau activități part-time.

Numărul mai mic de ore lucrate de francezi și finlandezi înseamnă că aceștia s-au aflat la serviciu pe parcursul unui an cu peste 4 săptămâni mai puțin decât românii.

Angajații din România sunt urmați de cei din Luxemburg și Marea Britanie (40,9 ore/săptămână), Portugalia (40,4 ore), Germania (40,3 ore) și Polonia (40,2 ore).

În 10 dintre cele 13 țări care au aderat la UE începând din 2004, numărul de ore lucrate pe săptămână s-a situat peste media UE de 39,5 ore. Astfel, în rândul celor 13 țări, doar Ungaria (39,1 ore), Malta (39,2 ore) și Slovacia (39,3 ore) au avut un program de lucru mai redus.

Numărul de ore lucrate pe săptămână a fost anul trecut mai mare decât cel negociat colectiv în 20 din țările UE. În România, programul de lucru negociat colectiv este de 40 de ore pe săptămână în România, maxim în UE.

Eurofound este un organism comunitar înființat în 1975 de Consiliul European, pentru a contribui la planificarea și proiectarea unor condiții mai bune de viață și muncă în Europa.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!