Campioni la producţia de maşini

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 14 aprilie 2014

dacia_1Producţia locală de autovehicule a crescut anul trecut cu aproape 22% comparativ cu anul precedent, la circa 411.000 de maşini, depăşind ţări precum Austria (20%) sau China (15%), potrivit datelor Organizaţiei Internaţionale a Constructorilor de Automobile (OICA), informează Mediafax.

„Strategia de produs a Dacia a făcut din România o armă letală în ceea ce priveşte creşterea. Pe termen lung, trebuie să fim realişti. Acum atenţia cade asupra Ford şi producţiei de la Craiova. La Dacia nu mai avem unde să creştem, deoarece suntem la capacitate maximă. La Ford, dacă producţia va urca mai aproape de capacitatea uzinei, mai putem câştiga un loc. Pe de altă parte, nimeni în industria auto nu stă pe loc şi putem vedea noi schimbări în ceea ce priveşte producţia în Italia”, a spus Constantin Stroe, preşedintele Asociaţiei Constructorilor de Automobile din România (ACAROM).

Potrivit datelor OICA, ultima oară când România a intrat în top trei creşteri a fost în 2005, primul an întreg în care la Mioveni s-a produs modelul Logan. În acel an, producţia locală creştea cu 59% comparativ cu anul anterior, a doua cea mai mare creştere după cea de 105% a Finlandei.

„Putem vorbi şi de un efect de bază – o creştere care este mare pentru că porneşte de la o bază mai mică, dar ceea ce este important de reţinut este impactul pozitiv al unor produse într-o piaţă globală foarte competitivă cum este cea auto”, a spus Bogdan Belciu, partener, servicii de consultanţă pentru management al PwC România. 

Avans Dacia în UK

Vânzările de autoturisme Dacia în Marea Britanie au crescut de aproape 3,5 ori în primele trei luni din 2014 faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut, la peste 6.800 unităţi, cel mai puternic avans în rândul mărcilor de volum, într-o piaţă în urcare cu 13,7%. Cota de piaţă a mărcii româneşti a urcat astfel de la 0,33% la 0,99%, potrivit datelor anunţate de asociaţia producătorilor britanici de automobile.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!