Campioni la recuperarea decalajelor

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 24 iunie 2016

România a înregistrat, alături de Polonia, cea mai rapidă apropiere de statele dezvoltate din vestul Europei dintre toate statele membre după intrarea în blocul comunitar, ajungând în 2015 la 57% din media UE după produsul intern brut (PIB) pe locuitor la paritatea puterii de cumpărare, indicatorul-cheie după care se măsoară nivelul real de dezvoltare al națiunilor.

În 2006, ultimul an în afara Uniunii Europene, România se situa la 38% din media UE după acest indicator, la egalitate cu Bulgaria, potrivit unei analize a News.ro, preluată de Digi24.

Dintre statele din estul blocului comunitar, Polonia se situa în 2006 la 50% din media UE, în timp ce Letonia avea un nivel de 55%, Lituania – 56%, Croația (intrată mai târziu în UE, în 2013) – 58%, Ungaria – 62%, Slovacia – 62%, Estonia – 64%, Republica Cehă – 81% și Slovenia – 86%.

După nouă ani, România și Polonia au recuperat cel mai mult din decalajul față de statele bogate, avansând cu câte 19 puncte procentuale față de media UE, până la 57%, respectiv 69% în 2015, arată calculele News.ro, pe baza seriilor Eurostat.

Celelalte state din estul UE, care s-au îndepărtat semnificativ de vestul bogat în perioada comunistă din punct de vedere economic, au recuperat în măsuri diferite decalajul față de media UE.

Cea mai slabă performanță a fost înregistrată de către cele două state ex-iugoslave membre ale UE.

Slovenia s-a îndepărtat de media UE, coborând de la 86% în 2006 la 83% în 2015, în timp ce Croația a rămas în 2015 la nivelul din 2006, de 58% din media UE, fiind la un pas să fie depășită de către România.

 

Efectele pozitive, reduse

Calculele privind PIB al unei țări membre UE cu media Uniunii sunt însă doar o față a monedei și reflectă doar parțial o realitate mult mai largă, mai notează autorii analizei.

O creștere susținută a PIB nu semnifică neapărat și o creștere a nivelului de trai. Mai precis, deși evoluția PIB al României a fost susținută, nivelul de trai nu a crescut la fel de mult, căci ponderea salariilor în PIB este în România mult mai mică decât în majoritatea țărilor UE.

Potrivit unui articol al ZF.ro din vara lui 2015, masa salarială în 2014 a scăzut spre 30% din PIB, cel mai mic nivel din ultimul deceniu, în timp ce ponderea profiturilor operaționale ale firmelor a crescut spre 60%. Ponderea masei salariale era în 2008 de 40%, notează aceeași publicație. Media UE este însă de 48% din PIB.

Pe de altă parte, în afara faptului că pentru plata salariilor este alocată o pondere mult mai mică din PIB, în România există discrepanțe accentuate față de alte țări în privința repartizării veniturilor. În acest sens indicele Gini care arată inegalitatea distribuției veniturilor în interiorul unei populații are o valoare mult mai mare în România față de media UE.

România se situează în primele 5-6 țări UE din punct de vedere a inegalității veniturilor. De aceea o creștere a PIB nu se va manifesta direct vizibil și imediat în nivelul de trai. Nu în ultimul rând, PIB luat în calcul nu este decât o medie a PIB regiunilor din România. Ori aici găsim regiuni al căror PIB este cu mult peste media UE, cum este București Ilfov unde PIB corectat cu puterea de cumpărare este peste cel al Berlinului, spre exemplu, dar și regiuni unde PIB corectat este o treime din media UE.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!