„Campioni” la regiuni sărace

Articol publicat in sectiunea Social pe data 4 martie 2016

Cinci regiuni din România rămân printre cele mai sărace din Uniunea Europeană, excepție făcând Ilfov-București, Vest și Centru. Regiunea Sud-Est este foarte aproape de a ieși din categoria în care PIB pe cap de locuitor, calculat la paritatea puterii de cumpărare, este sub 50% din media UE, potrivit Eurostat.

În rândul celor 21 de țări cu PIB per capita sub 50% din media UE, Bulgaria, Polonia și România sunt prezente cu câte cinci regiuni, Ungaria cu patru, iar Grecia și Franța cu câte una. Regiunea franceză din această categorie, Mayotte, se situează la numai 31% din media UE. Mayotte este un departament insular din Africa al Franței.

Cele mai sărace regiuni din UE sunt Severozapaden (Bulgaria), cu 30% din medie, și Mayotte, potrivit unui raport al biroului de statistică al UE, Eurostat, care utilizează date din 2014.

În România, cea mai săracă regiune este Nord-Est, la numai 34% din media europeană, urmată de Sud-Vest Oltenia, cu 41%, Sud-Muntenia, cu 43%, și Nord-Vest, cu 48%.

Tot în categoria regiunilor aflate sub 50% din media UE se situează și regiunea Sud-Est a României, însă aici PIB pe cap de locuitor calculat la paritatea puterii de cumpărare este la 49,5% din media europeană, foarte aproape de pragul de 50%.

Singura regiune a României care trece de media UE este București-Ilfov, cu 129%. Ușor peste jumătate din media europeană se situează regiunea Vest – cu 58%, precum și Centru – cu 52%, potrivit Eurostat.

Cea mai bogată regiune a UE a rămas centrul financiar londonez, unde PIB-ul pe cap de locuitor la paritatea puterii de cumpărare s-a situat la 539% din media UE.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!