Campioni la rezerve de aur

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 29 ianuarie 2016

România ocupă locul 35 în lume în funcție de mărimea rezervelor de aur deținute de banca centrală, fiind statul est-european cel mai bine clasat într-un top global format din 40 de țări, potrivit unui raport al World Gold Council, citat de Ziarul Financiar.

Organizația se ocupă cu analiza pieței aurului pe baza informațiilor de la FMI, iar datele sunt valabile pentru luna septembrie din 2015.

Banca Națională a României deține rezerve de aur de 103,7 tone (echivalentul a 3,3 miliarde de euro), fiind înaintea unor bănci centrale din țări precum Polonia, cea mai puternică economie din Europa de Est, Australia sau chiar Indonezia. Polonezii au rezerve de aur de aproape 103 tone, în timp ce rezervele de aur ale Australiei sunt de 80 de tone. Indonezia are rezerve de aur de 78 de tone.

Înaintea României se poziționează Coreea de Sud (cu rezerve de aur de 104,4 tone), Banca Reglementelor Internaționale, banca băncilor centrale, cu rezerve de 108 tone de aur, dar și Grecia, stat care în vara anului trecut a trecut printr-o criză puternică a datoriilor și s-a pus chiar problema excluderii din zona euro, cu rezerve de aur de aproape 133 de tone, mai scrie Ziarul Financiar, preluat de Mediafax.

 

SUA, pe primul loc

Pe primul loc în topul global al celor mai mari rezerve de aur se poziționează SUA, cea mai mare economie la nivel mondial. Astfel, rezerva de aur a SUA însumează circa 8.130 de tone, fiind urmată pe podium de Germania, cea mai mare economie europeană, cu 3.381 de tone. Podiumul este completat de Fondul Monetar Internațional (FMI), care dispune de rezerve de aur de circa 2.800 de tone. Urmează alte două țări europene, respectiv Italia și Franța, cu rezerve de aur de 2.450 de tone și 2.430 de tone, pentru ca pe locul șase să se poziționeze China, a doua cea mai mare economie din lume. China are rezerve de aur de 1.708 tone. Marea Britanie, care în prezent este a doua cea mai puternică economie din Europa după Germania, se clasează pe locul 18, cu rezerve de aur de doar 310 tone.

BNR nu mai cumpără în prezent aur, decizia fiind luată în anul 2000. O pondere de 60% din rezerva de aur a BNR a rămas depozitată în afara granițelor țării în perioada 2010-2014, în principal la Londra. Rezervă de aur a BNR a stagnat în ultimii cinci ani la nivelul de 103,7 tone, însă valoarea acesteia s-a redus în acest interval cu aproximativ 1,2 mld. euro, la circa 3,25 mld. euro.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!