Canada se pregătește să ridice vizele pentru România

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 9 iulie 2016

canada_imigrare_vizaCanada se pregătește să anuleze regimul de vize impus României și Bulgariei, pentru a deschide drumul ratificării acordului de liber-schimb dintre Ottawa și Bruxelles, scrie cbcnews.ca. Informația vine după ce Comisia Europeană a consimțit marți să ceară avizul parlamentelor naționale din UE pentru adoptarea tratatului de liber-schimb UE-Canada.

Acest lucru înseamnă că fiecare parlament național ar putea să respingă acest acord. Comisia Europeană și statele membre ale UE au ca obiectiv semnarea acestui acord la finele lui octombrie, în cadrul unui summit la care este invitat și Justin Trudeau.

În luna aprilie, UE a acordat Canadei și Statelor Unite trei luni pentru a aplica regimul de reciprocitate al vizelor amenințând că, în caz contrar, ar putea impune vize pentru cetățenii canadieni și americani. Cotidianul canadian notează că nu este clar dacă UE va pune în practică această amenințare, având în vedere potențialele consecințe economice. Dar, chiar dacă nu li se vor impune vize, canadienii riscă un veto asupra acordului de liber schimb. În cazul în care o țară europeană refuză să ratifice acordul, votul ar avea efectul unui veto.

 

Cine va beneficia de ridicarea vizelor?

Canada nu va ridica vizele pentru toți românii, ci în prima fază vor beneficia două categorii de persoane: cei care au avut în ultimii zece ani viză de Canada și cei care au o viză valabilă de SUA, a explicat pentru HotNews.ro Răzvan Dupleac, consultant în imigrație care trăiește la Montreal. Acesta mai spune că este vorba doar de ridicarea vizelor de turist, prin urmare cei care merg în Canada vor putea rămâne maxim șase luni de zile, fără drept de studii sau de muncă. Presa canadiană anunță că Ottawa se pregătește să ridice vizele pentru România, pentru a nu risca un veto asupra acordului de liber schimb cu Europa.

„Cei care au avut în ultimii zece ani o viză de Canada care mai e validă sau a expirat sau cei cu o viză validă de SUA vor avea nevoie de o simplă autorizație electronică de voiaj, care se obține de pe site-ul guvernului Canadei în cinci minute și costă 7 dolari”, afirmă consultantul în imigrație. Răzvan Dupleac susține însă că au apărut însă probleme în semnarea tratatului de liber schimb cu UE după Brexit și că există riscul ca acesta să nu fie semnat până nu se lămurește viitorul Marii Britanii.

Potrivit lui Dupleac, chiar dacă vizele pentru români și bulgari vor fi ridicate în perioada următoare, în primă fază nu vor putea beneficia de această măsură decât categoriile de persoane enunțate mai sus, în rest toți ceilalți fiind obligați să aplice pentru o viză la fel ca până acum.

Conform rezultatelor parțiale ale recensământului populației Canadei, realizat în anul 2011, numărul cetățenilor canadieni și al rezidenților permanenți originari din România se ridică la 204.625. Din totalul celor 204.625 de persoane declarate de origine etnică română în 2011, 82.995 au origine etnică unică, iar 121.635, origine etnică multiplă. Distribuția geografică pe provincii relevă faptul că majoritatea originarilor din România s-au stabilit în Ontario (41,59%) și Quebec (20,33%), datorita dezvoltării economice a celei dintâi, respectiv facilităților oferite imigranților francofoni de către cea de-a doua.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!