Cancelarul austriac renunță la funcție

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 13 mai 2016

Cancelarul austriac Werner Faymann a demisionat neașteptat, luni, declarând că a pierdut susținerea partidului său social-democrat. Faymann, un fost aliat necondiționat al politicii de azil fără limite a cancelarului Merkel, a schimbat în mod neașteptat linia politică devenind un susținător al granițelor închise pentru migratori.

În vârstă de 56 de ani, Faymann, care a spus că planul său B este un plan de „autoapărare”, a făcut anunțul surpriză într-o scurtă declarație susținută la Viena: „Sunt recunoscător pentru șapte ani și jumătate și îi doresc succesorului meu mult noroc”, relatează USA Today, care îl citează pe cancelarul Faymann.

Actuala poziție a cancelarului este deosebit de populară în rândul austriecilor. Într-un sondaj făcut după o apariție de duminică noaptea la televiziune a acestuia, în care a făcut din nou apel la Angela Merkel să-și schimbe strategia sa pro-migrare, noua direcție a găsit o largă susținere.

La afirmația „Austria trebuie să continue propria politică imigrațională atât timp cât nu există o soluție la nivelul UE”, 86% au fost de acord, 62% fiind foarte de acord. 83% au spus că nu văd posibilă nicio înțelegere la nivelul UE în următoarele săptămâni. Tot atâția cred că Austria nu trebuie să se teamă de a lua decizii independent de UE. La întrebarea dacă „este corect să se securizeze închiderea Balcanilor împreună cu ceilalți parteneri”, 85% au fost de acord, numai 6% fiind într-un puternic dezacord.

Faymann a ocupat funcția de cancelar – șef al Guvernului numit de președinte – din 2008, însă s-a aflat sub presiune după prăbușirea electorală a partidului său în primul tur al alegerilor prezidențiale de luna trecută. „Trebuie să luptăm contra șomajului, să garantăm coeziunea socială și, în criza refugiaților, să asigurăm ordinea și umanitatea”, a mai spus Faymann.

Printre provocările cu care se confruntă Austria se numără integrarea a aproape 90.000 de refugiați și imigranți care au aplicat pentru azil anul trecut, iar alte sute de mii au trecut prin Austria pe drumul lor către Germania și Scandinavia.

Alegătorii din Austria, asemenea celor din alte țări ale Europei, au dat năvală spre partidele populiste în contextul frustrărilor din cauza crizei refugiaților, iar Partidul Libertății, care se opune imigrației în Austria, a câștigat peste 35% în primul tur, în timp ce candidatul social-democrat a reușit sa adune doar puțin peste 11% din voturile exprimate și a ieșit pe locul al patrulea. Turul al doilea va avea loc pe 22 mai, iar contracandidatul Partidului Libertății este un independent susținut de Verzi. Și Faymann s-a opus însă refugiaților, el cerând, în urmă cu trei luni, ca toți imigranții și refugiații care ajung în Europa să fie trimiși înapoi în Turcia. Faymann spunea că poliția de frontieră ar trebui să îi salveze pe toți cei care încearcă să traverseze Marea Mediterană pentru a ajunge în UE, însă să îi deporteze imediat.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!