Cancerul, mai greu de combătut în fostele țări socialiste

Articol publicat in sectiunea Social pe data 4 decembrie 2015

Diferențele de supraviețuire în cancer între țările cu posibilități maxime și fostele stat socialiste oscilează între 10 și 20%, spune șeful Secției de oncologie pediatrică din Institutul Oncologic București, Monica Dragomir.

„Sunt multe cancere în care nu s-au făcut progrese nemaipomenite în ultimii 30-40 de ani, astfel încât supraviețuirea rămâne undeva aproape de 60% în tumori cerebrale și undeva peste 60-65% în sarcoame osoase și de țesuturi moi. Sunt o serie de cancere în care rata de vindecare este de peste 90%: lipom Hodgkin – 95%, nefroblastom – peste 92%, retino-blastom – 95%. Iar în ceea ce privește tumorile cu celule germinale, virtual se pot vindeca, chiar în cazuri metastazate, în proporție de 100%”, a declarat medicul Monica Dragomir, potrivit Mediafax.

Diferențele de supraviețuire între țările cu posibilități maxime și țările foste socialiste sunt între 10 și 20%, a mai spus medicul.

Leucemiile, limfoamele și tumorile cerebrale reprezintă 60% din toate cancerele, a precizat ea, arătând că, în cazul leucemiilor, diferența este de 6-7%, în timp ce în cazul limfoamelor și tumorilor cerebrale nu există diferențe.

Date comunicate de Societatea Europeană de Oncologie Pediatrică arată că, în Europa, în fiecare an sunt diagnosticați 35.000 de copii și tineri cu cancer, dintre care 15.000 au sub 15 ani, iar restul au între 15 și 24 de ani.

Dintre ei, 80% pot fi vindecați prin tratament multidisciplinar modern, astfel încât se crede că între 300.000 și 500.000 de cetățeni ai Europei sunt supraviețuitori ai unui cancer din copilărie. Însă, între 20 și 40% dintre aceștia au efecte secundare tardive ale bolii sau ale tratamentelor oncologice pe care le-au urmat. În fiecare an mor de cancer 6.000 de tineri și copii.

Se pot face însă multe lucruri pentru ameliorarea calității supraviețuirii, mai spune Dragomir.

„Supraviețuirea copiilor cu cancer a avut o evoluție absolut spectaculoasă, comparabil cu cancerele adultului. Dacă în anii ’70 rata de supraviețuire și de vindecare era undeva la 50%, ea a crescut încet până în anii 2000, după care și în prezent se situează în medie la în jur de 80%”, a mai spus medicul.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!