Cancerul mamar ucide anual 4.000 de romance

Articol publicat in sectiunea Social pe data 18 noiembrie 2013

Romania are anual, aproximativ 6.000 de cazuri noi de cancer de san, iar in jur de 4.000 de femei mor, in acelasi interval, din cauza acestei maladii, potrivit sefului clinicii de chirurgie de la Institutul Oncologic Bucuresti, prof. dr. Alexandru Blidaru. „Nu toate aceste 6.000 de cazuri sunt tratate chirurgical, unele dintre ele fiind prea avansate pentru a recurge la respectivele interventii”, a declarat prof. Blidaru, in cadrul unei conferinte de specialitate, transmite Mediafax. Potrivit medicului, incidenta cancerului mamar creste constant peste tot in lume, inclusiv in Romania.

„Necazul este ca programul de screening, care este deja de multa vreme in practica in tarile occidentale si nordice si care acolo a scazut mortalitatea incepand din anul 1995, in Romania inca nu este dezvoltat. Pentru a preveni si a creste sansele de supravietuire, femeile trebuie sa-si viziteze medicul de familie si ginecologul periodic, iar acestia sa ii recomande o ecografie sau mamografie, in functie de varsta femeii. Un program de screening ar reduce mortalitatea de cancer mamar intr-o tara cu pana la 30-40%”, a mai spus profesorul Blidaru.

Seful clinicii de chirurgie de la Institutul Oncologic Bucuresti a mai afirmat ca in sectia pe care o conduce se fac, anual, intre 800 si 1.000 de interventii chirurgicale. Alexandru Blidaru s-a declarat pesimist in ceea ce priveste realizarea in Romania a unui screening pentru cancerul de san. „De screening vorbim de multi ani, eu cred ca nu mai apuc sa prind un screening de cancer mamar in Romania”, a spus el, care a subliniat importanta mamografiilor la femeile cu varste intre 40 si 45 de ani si a ecografiilor la cele tinere.

Prof. Blidaru a mai declarat ca depistarea precoce a cancerului mamar se face mamografic. „Tehnicile noi sunt, de fapt, vechi, dar perfectionate. Depistarea precoce a cancerului mamar se face mamografic. Mamografia a evoluat calitativ si pot fi puse in evidenta leziuni mamare foarte mici, de cativa milimetri, care prezinta fie cancere putin avansate, care pot fi tratate mult mai simplu, fie leziuni foarte mici ce pot deveni in timp maligne. Ecografia mamara este o alta tehnica foarte utila de descoperire prematura a unor leziuni mamare suspecte, mai ales la femeia tanara, la care mamografia este mai putin utila. Si aici se pot diagnostica leziuni mici, de cativa milimetri”, a explicat el.


Etichete: , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!