Când Council Tax-ul îți scoate pe nedrept banii din buzunar

Articol publicat in sectiunea Bani, taxe şi beneficii, UK la zi pe data 24 martie 2014

uk_council tax bill

Locatarii din peste 400.000 de locuințe din Anglia și Scoția plătesc Council Tax mai mult decât ar trebui, fiindcă imobilele pe care le ocupă au fost încadrate în benzi greșite de impozitare, dezvăluie un articol publicat pe website-ul financiar www.moneysavingexpert.com. Vestea bună este că oricine se află în această situație poate verifica dacă sumele pe care le plătește sunt mai mari decât ar trebui în doar 10 minute și fără alte costuri suplimentare, conform aceleiași surse.

 

Erori perpetuate din 1991…

Erorile privind încadrarea tututuror imobilelor de pe întinsul Marii Britanii în benzi diferite de impozitare s-au perpetuat încă din 1991, anul în care guvernanții de la Londra stabileau introducerea unui nou sistem de plată a renumitului Council Tax. „Era vorba de un volum de muncă foarte mare, care trebuia făcută în termene de timp foarte restrânse, așa că funcționarii au apelat la ajutorul agenților imobiliari… Aceștia însă, chiar dacă erau bine intenționați, nu au avut suficientă vreme pentru a culege informații detaliate pe care să le aranjeze «cap la cap». Așa că cei mai mulți au colindat pe străzi și au alocat fiecărei construcții benzi de impozitare, dintr-o privire. Practic, ei și-au făcut treaba colindând pe străzi în autoturisme fără a coborî însă aproape deloc din autovehiculele lor”, explică cei de la Money Saving Expert.

————————————–

„Am verificat banda de impozitare a casei în care stau și am aflat că locuința noastră este singura încadrată în banda F. Toate celelalte clădiri erau situate în benzile D sau E. În consecință, am semnalat autorităților situația prin intermediul unei scrisori. Am primit o confirmare din partea acestora peste numai câteva săptămâni și, ulterior, locuința ne-a fost reîncadrată în sistemul de impozitare E. A urmat recunoașterea plăților suplimentare pe care le-am făcut de-a lungul timpului. Acestea au fost calculate de reprezentanții Consiliului Local și, în final, ni s-a restituit suma de 4.289 de lire sterline. Totul s-a întâmplat fără niciun efort din partea noastră, dincolo de redactarea și trimiterea scrisorii la care m-am referit.”

Un britanic care a citit articolul apărut pe www.moneysavingexpert.com

————————————–

 

Patru pași pentru calcularea valorii reale a Council Tax-ului

Website-ul www.moneysavingexpert.com propune rezolvarea eventualelor situații de suprataxare la plata Council Tax prin parcurgerea a patru pași simpli:

  1. Aflați în ce bandă de impozitare se află încadrat imobilul în care locuiți. Puteți face acest lucru întrebându-vă vecinii ori consultând link-urile http://www.voa.gov.uk/cti/BandDetail.asp?lcn=0 pentru Anglia, respectiv http://www.saa.gov.uk/ pentru Scoția.
  2. Evaluați valoarea locuinței proprii accesând gratuit unul din următoarele trei website-uri: Nethouseprices, Zoopla sau Rightmove. Este suficient să introduceți numele străzii pe care se află clădirea și veți afla prețurile caselor vândute în zonă după anul 2000.
  3. În funcție de rezultat, veți putea afla un preț estimativ al casei, la nivelul anului 1991, pentru ca apoi să verificați exact în ce bandă de impozitare se încadra clădirea la acel moment. Un tabel exact cu aceste informații poate fi găsit folosind link-ul: http://www.moneysavingexpert.com/reclaim/council-tax-bands-change#valuation.
  4. Dacă banda de impozitare în care este încadrată locuința în prezent diferă de cea identificată pentru anul 1991, puteți începe formalitățile de solicitare a modificării acesteia. Detalii despre această procedură se găsesc pe website-ul guvernamental www.gov.uk.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!