Când datele de cont bancar ajung pe mâna „vecinilor”…

Articol publicat in sectiunea Bani, taxe şi beneficii, E țeapă, Poveşti româneşti pe data 11 iulie 2016

Woman_looking out window3

„Prieteniile” prea apropiate cu persoanele cu care împarți casa ar putea să te lase fără bani în cont, într-o bună zi! Acesta este avertismentul pe care îl transmite conaționalilor săi Viorica Dobie, o româncă stabilită în nordul Londrei.

Partenerul Vioricăi Dobie, un român originar din județul Satu Mare, a aflat într-o zi, cu stupoare, că, din contul său bancar, a dispărut suma de £2.000. Surpriza a fost și mai mare însă, în aceeași zi, când a primit acasă un plic în care se aflau 2.720 de euro, adică exact echivalentul în moneda europeană a lirelor sterline lipsă. Această situație incredibilă ascunde, în fapt, o realitate și mai întortocheată…

 

2.000 de lire sterline lipsă

Viorica Dobie locuiește de aproximativ un an, împreună cu prietenul ei, într-un imobil din cartierul londonez Tottenham, situat în nord-estul metropolei. Ea își câștigă existența lucrând ca și menajeră, în timp ce partenerul ei muncește pe șantiere, precum mulți alți români ajunși pe tărâmurile Regatului Unit. Cei doi ocupă o cameră dintr-o casă în care toți locatarii sunt de aceeași naționalitate cu ei, adică români. „Suntem toți din județul Satu Mare. Eu sunt chiar din oraș. Iar ceilalți sunt majoritatea din satul Racșa, deci sunt consăteni”, precizează femeia. Ea se declară dezamăgită de „vecinătatea” cu aceștia și susține că relațiile prea apropiate cu respectivii colocatari le-au adus numai probleme. Iar în urmă cu aproximativ o lună, lucrurile au luat o turnură de-a dreptul neplăcută, mai apreciază Viorica.

„Acum o lună, prietenul meu a aflat, prin intermediul unei scrisori primite de la bancă, despre o tranzacție din contul său, cu suma de 2.000 de lire sterline, despre care nu știa nimic. El m-a întrebat imediat pe mine dacă am idee despre acești bani, dar nici eu nu aveam cunoștință despre așa ceva”, ne-a mărturisit sătmăreanca.

 

Bani pierduți și regăsiți…

Banii dispăruți aparent inexplicabil din contul unui român care locuiește în Tottenham au reintrat în posesia păgubitului, la fel de neașteptat. „În aceeași zi, la ora 3 după-amiază, am primit un plic adresat pe numele prietenului meu. Mi-am dat seama că în interiorul lui sunt bani imediat după ce am pus mâna pe plic. Așa că l-am deschis și am constatat că era vorba de 2.720 de euro. Faptul i-a năucit, în primă fază. Habar nu aveau cine le luase 2.000 de lire sterline din cont și nu înțelegeau cine le-a trimis o sumă echivalentă în euro. Lucrurile aveau să se deslușească, însă, zilele următoare.

„A doua zi, prietenul meu l-a rugat pe șeful lui care este britanic să îl ajute să stea de vorbă cu reprezentanții băncii unde avea contul. Acesta a fost de acord, știind că prietenul meu nu vorbește bine engleza. Așa că, în pauză, s-au deplasat amândoi la cea mai apropiată sucursală a băncii. Șeful lui le-a explicat funcționarilor de acolo că cineva avusese acces la contul românului fără știrea sa. Le-a spus că prietenul meu este foarte supărat din această cauză și că dorește să își închidă contul pentru ca apoi să schimbe banca. Cei de acolo au analizat tranzacțiile din cont și au aflat imediat ce se întâmplase…”, ne-a lămurit Viorica.

 

Fraudă sofisticată…

Tranzacția de 2.000 de lire sterline operată la Londra în contul unui român din Satu Mare a fost făcută de „cineva care avusese acces la toate datele personale” ale proprietarului contului, continuă destăinuirea Vioricăi Dobie.

„Prietenul meu era foarte apropiat de cei cu care stăteam în casă. Credem că unul dintre aceștia a obținut absolut toate datele sale personale legate de contul său bancar”, subliniază femeia. Acel „cineva” a fost autorul unei tranzacții bancare făcute online, prin intermediul unui computer, cu suma de 2.000 de lire sterline. Respectivul a solicitat tot atunci băncii să convertească banii în euro și să îi trimită apoi în plic pe adresa deținătorului contului, adică prietenului Vioricăi. „Cel care a gândit totul a procedat foarte deștept și cred că nu poate fi decât cineva care stă la aceeași adresă cu noi, o persoană apropiată de prietenul meu”, adaugă aceasta. „Doar că plicul cu bani trebuia să ajungă la adresa noastră când noi nu eram acasă. Atunci, autorul tranzacției ar fi luat cele 2.700 de euro fără ca noi să știm nimic.” „Manevra” nu ar fi putut fi suspectată în niciun fel, de vreme ce tranzacția fusese făcută online și era direcționată direct către titularul contului, mai explică Viorica. „Norocul nostru a fost că, în acea zi, eu am venit mai repede acasă. De obicei, eu și prietenul meu lucrăm până seara”, mai spune ea.

În felul acesta, Viorica și prietenul ei au pus mâna pe bani înaintea celui care a gândit acest sistem sofisticat de furt „cu acte în regulă”. „De altfel, funcționarii de la bancă ne-au confirmat că un bărbat care vorbea prost limba engleză s-a interesat de momentul în care trebuia să ajungă la destinație plicul cu bani”, insistă românca.

 

„Contul discordiei”

Viorica Dobie și prietenul ei nu au aflat nici până în prezent cine este „vecinul” lor de casă atât de apropiat încât a râvnit chiar și la banii lor din cont, în urmă cu o lună de zile. Femeia originară din Satu Mare ne-a dezvăluit că, de atunci, atmosfera în casa în care locuiesc s-a tensionat. Între colocatari au intervenit certuri și suspiciuni. „Stăm cam 10-12 persoane în acea casă. Deci, nu știm pe cine să acuzăm. Un băiat s-a și mutat de acolo, între timp. Iar cei care sunt semnatarii contractului de închiriere al imobilului ne-au cerut și nouă să ne mutăm din casă, în termen de o lună”, mai spune femeia.

„Ne vom muta cât de curând din acea casă. Iar următoarea locuință pe care o vom avea va fi închiriată cu contract, prin agenție. Ideal ar fi să reușim să obținem un apartament mai mic pe care să nu îl mai împărțim cu alții…”, afirmă acum românca.

——————————————–

„Nu este prima dată când plecăm cu scandal dintr-o casă plină de români. Am mai pățit ceva similar și în trecut. Tot timpul sunt probleme. Aceste case sunt închiriate de obicei de o anumită persoană, care apoi subînchiriază camerele locuinței altor persoane. Iar semnatarul contractului nu mai știe cum să ia bani de la ceilalți colocatari. Aproape întotdeauna, acesta umflă valoarea cheltuielilor cu utilitățile fără a le arăta celorlalți facturile cu valorea lor reală. Și câte și mai câte; numai măgării…”

Viorica Dobre

——————————————–

 

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!