CAND DIPLOMA SI CALIFICAREA CONTEAZA

Articol publicat in sectiunea Muncă, Reportajul săptămânii pe data 9 decembrie 2013

Confruntarea cu… piata muncii

Diaspora romaneasca_Cand diploma si calificarea conteaza1

„Diploma este importanta”, cred multi dintre romanii care au absolvit studii superioare in universitatile din tara natala. „Important este ce stii sa faci”, obisnuiesc sa spuna cei care simt ca atuul lor este mai degraba pregatirea profesionala decat cea teoretica. In fapt, fiecare dintre cele doua afirmatii are propria ei valoare de adevar; dar ambele pot fi contrazise de realitate…

Multe mii de romani stabiliti in Marea Britanie au acum diplome de studii sau certificate de calificare recunoscute in aceasta tara, dar numarul celor care s-au folosit cu succes de aceste documente pe piata muncii din regat este cu mult mai mic.

Centrul National de Informare si Recunoastere Academica din Marea Britanie (UK NARIC) s-a specializat de ani de zile in a raspunde eficient tuturor cererilor pentru echivalarea unor documente care atesta studiile sau pregatirea profesionala efectuate in institutii specializate de pe teritoriul Romaniei. Si universitatile din Regatul Unit au dezvoltat propriul mecanism de recunoastere a diplomelor detinute de candidatii romani, care isi propun sa isi continue studiile in aceasta tara.

Toate aceste proceduri birocratice sunt, insa, mai putin importante in procesul ocuparii unui loc de munca. Angajatorii, chiar daca sunt atenti si la „hartiile” referitoare la pregatirea academica sau profesionala, se pare ca isi selecteaza viitorii angajati dupa alte criterii…

 

Intre vis si realitate…

Recunoasterea si echivalarea in Regatul Unit a studiilor superioare absolvite in Romania au fost unele dintre primele demersuri „bifate” cu succes pe taram britanic de Doru M., un roman de 46 de ani sosit in Marea Britanie in urma cu peste un an. Diplomele nu i-au adus, insa, barbatului sansa imediata de a profesa la nivel academic, asa cum si-ar dori el…

„Sunt originar din Braila, dar am trait de mai multi ani in Bucuresti. Am absolvit la Universitatea bucuresteana Facultatea de Sociologie-Psihologie, insa nu am continuat in aceasta profesie. M-am apucat de afaceri si am facut a doua facultate la ASE, specializarea marketing si comert. Ulterior, am mai terminat un master in domeniul sigurantei si securitatii nationale. Sunt, de asemenea, specialist in medierea conflictelor”, ne-a povestit Doru M.

In ultimii ani petrecuti in tara, el a dezvoltat o afacere mare, in domeniul constructiilor. Dar a ajuns la concluzia ca nu mai avea perspective ca om de afaceri, fiindca nu era implicat politic. Asa ca a decis sa se stabileasca in Londra, impreuna cu sotia.

A ajuns in Regatul Unit in august 2012: „Prima data mi-am echivalat studiile la NARIC, institutia specializata care se ocupa de acest lucru in Marea Britanie. De altfel, m-am interesat inainte de a parasi Romania, care sunt conditiile si am venit aici cu toate documentele legalizate si traduse. Am dat un simplu telefon, am respectat ce mi-au spus si am primit de la NARIC diplomele de studii echivalate, inclusiv dreptul de a preda in aceasta tara. Mi-au facut, insa, recomandarea de a studia timp de un an limba engleza. Motiv pentru care m-am inscris la o universitate, iar acum sunt student, urmez cursuri de perfectionare a limbii”, a marturisit Doru M. El a adaugat ca visul sau ar fi sa ajunga sa predea studentilor in cadrul unei catedre universitare britanice; dar recunoaste ca dorinta sa este realizabila doar pe termen lung…

—————————–

„Am reusit sa ma folosesc de scrisoarea de echivalare pentru a obtine  card-ul «CSCS skilled worker card»-ul, care sper ca ma va ajuta sa-mi gasesc jobul potrivit; sunt pe cale sa incep pe cont propriu, ca self-employed, cu precadere spre amenajari interioare si tamplarie.”

Artur Spaller, cetatean roman care lucreaza in constructii

—————————–

 

Diplome echivalate pentru… reintoarcerea in Romania

Echivalarea studiilor nu tine de foame, este concluzia lui Gabriel P., un barbat din Romania care dupa ce si-a echivalat diplomele cu ajutorul NARIC, a fost nevoit sa-si recunoasca nereusita pe aceste meleaguri si sa se intoarca in tara natala.

„Procesul de echivalare a studiilor a fost facil prin intermediul NARIC”, marturiseste romanul. Nici gasirea unui loc de munca nu i s-a parut dificila acestuia… „La aplicatiile trimise in UK am atasat si scrisoarea de la NARIC; am primit feedback pozitiv de la angajatori. Acestia au apreciat faptul ca echivalarea studiilor este facuta de o organizatie din UK”, continua, intr-un registru pozitiv, marturisirea lui Gabriel P. 

Si totusi, nu a fost suficient… El a gasit un loc de munca doar in domeniul vanzarilor, fara un venit stabil. In plus, sotia sa nu a obtinut nici macar atat. „Din pacate, locul meu de munca a fost fara salariu fix, doar comision din vanzari, cu masina mea, cu telefonul meu si tot asa. Sotia nu a reusit sa se angajeze nici pe joburi inferioare pregatirii sale, desi a trimis sute de aplicatii”, sustine Gabriel P.

El crede ca nereusita lui se datoreaza tratamentului discriminatoriu la care sunt supusi in prezent romanii din Marea Britanie. „Am fost sfatuiti de un avocat sa nu trecem in CV-uri nationalitatea. Cel mai greu a fost sa inchiriem o locuinta. Am fost la opt agentii imobiliare; acelasi raspuns peste tot: ne vor suna ei… Discutiile se terminau cand le spuneam ca suntem din Romania, cu toate ca si eu si sotia aveam Blue Card. Dupa 30 de zile, am reusit sa inchiriem pe numele unui prieten care sta de zece ani in UK si am locuit cam ilegal in acea casa”, precizeaza romanul.

„Din punctul meu de vedere, media din UK face mult rau comunitatii de romani, nu cred ca trebuie sa fim subiect zilnic in cadrul emisiunilor tv si radio. Suntem in UE si trebuie sa ne trateze ca atare, ca vor sau nu!”, sustine Gabriel P, revoltat. El traieste acum in Romania, dar promite ca va reveni: „Ma voi intoarce in UK, sunt un luptator si voi reusi!”

 

trimiteri-sus-4

Școala de șoferi în UK. Alege varianta simplă!

STUDENT ÎN UK. CU JOB SAU FĂRĂ?

Finisează-ți CV-ul cu un curs gratuit

ŞCOALĂ „VIRTUALĂ”, DIPLOMĂ REALĂ…

trimiteri-jos-4

 

Standarde prea inalte…

Petru Demian este un electrician care a obtinut un certificat de calificare profesionala in Regatul Unit, dar documentul eliberat de NARIC nu i-a fost suficient… El ne-a explicat de ce nu a avut inca ocazia sa beneficieze de potentialele oportunitati oferite de scrisorile de echivalare eliberate pe numele sau de  institutia britanica. 

„Am fost si sunt foarte ocupat cu jobul actual, pe care il prestez inca dinainte de a obtine scrisorile de echivalare si astfel, am fost un cautator pasiv de posturi corespunzatoare calificarilor mele. Totusi, am incercat sa  obtin un post de electrician si am prezentat certificatul de echivalare, care a fost acceptat atat de firma de electricitate, cat si de agentia cu care aceasta colaboreaza, cea care le pune la dispozitie electricieni calificati. Dar, in ultimul moment, mi-au cerut sa fiu acreditat JIB (Joint Industry Bard – organizatia profesionala care reglementeaza standardele profesionale pentru electricieni in Marea Britanie – n.r.) si sa am examenul pentru 17th Edition British Standard (cea mai inalta calificare conform standardelor nationale pentru electricieni – n.r.), intrucat nu am mai lucrat in UK ca electrician”, a explicat Petru Damian. 

El a adaugat ca in prezent se pregateste pentru acest examen, „care, totusi, nu reprezinta o mare dificultate pentru mine, doar din punctul de vedere al timpului, deoarece sunt nevoit sa castig bani pentru ca sa-mi aduc aici sotia cu copilul, cat mai curand”. Electricianul roman a mai precizat ca pentru a profesa ca electrician la cele mai inalte standarde, mai are nevoie si de „progrese cu limba engleza”. In plus, „jobul sau actual ii ofera un castig multumitor”.

——————————

Sfaturile romanului de la NARIC

Traseul valorificarii studiilor nu este deloc simplu, atrage atentia Nicolae Daniel Popescu, romanul care lucreaza de peste cinci ani in cadrul NARIC UK. Echivalarea studiilor poate reprezenta o etapa importanta in procesul de (re)integrare profesionala sau academica din Marea Britanie, nicidecum o solutie miraculoasa de valorificare a studiilor, mai insista acesta. „Odata echivalate, titularii certificatelor din Romania trebuie sa fie pregatiti sa treaca prin aceleasi dificultati ale gasirii unui loc de munca, la fel ca orice absolvent de studii din UK”, mai spune el. 

„Parerea mea este ca multi aplicanti trec prin aceasta procedura fara a fi intr-adevar necesar. Este important ca cei care apeleaza la echivalarea studiilor sa o faca cu un scop precis, si nu din inertia altora. Consider ca studiile pot fi valorificate cu succes atunci cand motivele echivalarii includ, de exemplu, parcurgerea unui traseu profesional dependent de existenta unei scrisori de echivalare, promovarea la locul de munca pe baza dovedirii unui anume nivel de studii, o cerere expresa din partea unui angajator, institutii de invatamant sau asociatii profesionale. In cele mai multe situatii, echivalarea studiilor superioare nu este necesara, mai ales diplomele universitare din Romania nu mai reprezinta un mister pentru angajatorii si institutiile de invatamant superior britanice. Pe de alta parte, studiile profesionale sunt mai putin cunoscute in aceasta tara, iar cei care detin calificari profesionale (muncitorii calificati) merita sa obtina confirmarea nivelului acestora in Marea Britanie”, recomanda Nicolae Daniel Popescu.

——————————

 

 

Diplome romanesti

pentru o reusita britanica

Echivalarea diplomelor de studii este o conditie esentiala pentru romanii care vor sa lucreze ca si cadre didactice in sistemul de invatamant britanic. Crina Vladau a folosit scrisoarea de echivalare a studiilor pentru obtinerea calificarii QTS (Qualified Teacher Status) in acest domeniu.

„Studiile liceale (diploma de bacalaureat) si cele universitare (filologie engleza-franceza) mi le-am echivalat prin intermediul NARIC UK, iar procesul a durat aproximativ o saptamana”, ne-a marturisit aceasta. „Serviciile dlui Dan Popescu au fost prompte si profesionale, iar informatiile oferite mi-au fost de mare ajutor.”

Ei i s-a cerut sa depuna ulterior absolut toate actele ce le avea la indemana, care sa dovedeasca propria sa experienta acumulata ca profesor. „Pe langa diplomele romanesti traduse in engleza (diploma de licenta, certificatul de titularizare, definitivatul etc.), am depus si scrisoarea de echivalare de la NARIC; in doua saptamani, am obtinut QTS-ul fara niciun fel de problema”, isi aminteste romanca. Ea a mai mentionat ca a locuit anterior, timp de zece ani, in Spania. In ultimii doi ani petrecuti in peninsula iberica, in perioada 2010-2012, aceasta a lucrat ca profesoara de spaniola si engleza pentru imigranti. „Pentru a dovedi experienta profesionala din Spania, nu am depus decat o scrisoare de recomandare a centrului pentru care am lucrat, plus adresa de e-mail si telefonul directorului. Ulterior, m-am inregistrat cu doua agentii de recrutare si intr-o saptamana m-au si trimis la lucru. Am lucrat o luna si jumatate ca profesor de franceza, pentru a acoperi un concediu de boala, iar in rest numai profesor suplinitor cu ziua, dar nu pe specialitatea mea”, ne-a dezvaluit Crina Vladau, vorbind despre modul in care a reusit sa obtina un loc de munca in invatamantul britanic, cu ajutorul NARIC.

————————————

„In mod evident, fiecare este liber sa isi aleaga modul in care doreste sa-si valorifice studiile in aceasta tara, insa recomand tuturor celor interesati sa-si echivaleze calificarile din Romania doar daca considera ca vor obtine un beneficiu profesional sau academic din tot acest proces.”

Nicolae Daniel Popescu, specialist in cadrul UK NARIC

————————————–

 

Pagina 2 din 2:Pagina precedentă

Autor articol: Marcel Istrate
Etichete: , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

21 pareri la “CAND DIPLOMA SI CALIFICAREA CONTEAZA”

 1. EMESE Spune:

  BUNA ZIUA. MA BUCUR ENORM CA AM CITIT ACEST ARTICOL, AM MAI „DESCHIS OCHII”, SUNT IN UK DE 8 LUNI SI SUNT F INTERESATA DACA UNIVERSITATEA TRANSILVANIA, PE CARE AM ABSOLVIT-O IN BV, ESTE ACREDITATA..DIN CATE AM AUZIT CONTEAZA SI FAPTUL CA ESTE O FACULTATE DE STAT, ASA ESTE? VA ROG FRUMOS, SA MA INDRUMATI SA FAC TOATE CELE NECESARE, TOTI PASII CA SA OBTIN UN LOC DE MUNCA MAI BUN. MULTUMESC ANTICIPAT

 2. Alex Spune:

  Am absolvit liceul in constructii si am diploma tehnician instalatlr in constrictii am level 2 si 3 unde as putea sa o trimit pt echivalare.

 3. cristian Spune:

  Buna ziua ,se pot trimite diplomele si ne traduse si legalizate?? ori trebuie neaparat copie dupa diplome traduse si legalizate,si care ar fi costul

 4. RPRS Spune:

  Pentru echivalare se trimit doar fotocopii sau copii scanate si nu este necesar ca diplomele sau traducerile sa fie legalizate prin notariat. Este suficient daca traducerile sunt realizate de catre un traducator autorizat. Informatii complete si actuale despre echivalarea studiilor gasiti la adresa: http://www.rprs.ro/Resurse/Category/Echivalarea-Studiilor

 5. varga maria Spune:

  Buna ziua,ma bucuri ca am reusit sa citesc aceste informatii legata de profesii,as vrea sa stiu daca o diploma de licenta in psihologie este recunuscuta si ce demersur ar trebui facuta sa fie valabil in regatul unitsi daca te poti angaja undeva?va multumesc anticipat.

 6. Manole Georgian Spune:

  Buna seara ,
  De curand am trimis la UKNARIC pentru echivalare Diploma de bacalaureat- liceu de electronica si un curs de Calificare : Electrician in instalatii energetice -un curs organizat de CFPDR de 4 luni
  Am primit raspuns de echivalare doar pentru cursul de calificare ca electrician NVQ 2 . Pentru liceu nu ar fi trebuit sa primesc cel putin NVQ3 ? Nu era normal sa primesc si pentru liceu ? sau trebuie sa platesc suplimentar?
  Multumesc anticipat

 7. Suciu Gheorghe Spune:

  Bună seara,
  a
  Am și eu o nelămurire. Dacă am doar diploma de absolvire a Facultății de mecanica Brașov fără sa am foaia matricola pot sa aplic la NARIC pentru recunoașterea studiilor?
  Mulțumesc.

 8. Veronica Spune:

  Si eu as fi interesata sa stiu daca diploma de psihologie emisa de facultatea Spiru Haret Bucuresti este recunoscuta, si totodata diploma de Masterat in Psihologie clinica si psihoterapii emusa de Universitatea Tibiscus, Timisoara.
  Va multumesc

 9. ionel Spune:

  1.Diploma de licenta in inginerie carui nivel de pregatire EQF/NVQ corespunde?
  2.Dar certificatul de absolvirii a scolii postliceale invatator-educator, cursul de calificare 82 ore pentru inspector s.s.m.?
  3.Am definitivatul in invatamant,modulul DPPD de 3 ani absolvit in cadrul universitatii.Dati-mi va rog detalii cu privire la echivalarile acestora.Va multumesc cu respect.

 10. Laurentiu Spune:

  Salut , sunt de o luna in U.K.impreuna cu sotia mea, in Manchester. In Roamania am lucrat in JANDARMERIA ROAMANA la o unitate militara , avand functia de subofiter operativ principal . Intre anii 2007-2011 am facut Facultatea de Drept si Administratie Publica ‘SPIRU HARET ‘, Specializare Drept si am luat licenta cu nota 9. Cei de la facultate mi-au eliberat doar o adeverintta, iar alte cursuri sau specializari nu am decat in JANDARMERIE, care din cate am inteles nu sunt recunoscute. De unde as putea afla daca pot afla pt un post in politia din U.K. sau care sunt conditiile … Am facut liceul de Industrie Alimentara ‘DUMITRU MOTOC’. Daca puteti sa ma ajutati cu orice informative , va multumesc anticipat!!!

 11. Tina Spune:

  Buna, Laurentiu.
  Condiile de angajare in politie in U.K. variaza de la caz la caz.
  Insa sunt citeva criterii care ramin la fel pentru fiecare loc de munca.
  De obicei se cere sa treci testul „Police SEARCH Recruit Assessment Centre”. Acesta este un examen pentru a evalua abilitatile de vorbire, scris si matematica. Iti recomand sa viziti aceasta pagina http://recruit.college.police.uk/Officer/after-I-apply/Pages/Constables-Assessment-Centre.aspx pentru lamuriri. Iti mai trebuie sa treci un program de invatamint in cunostinte de politie (Certificate in Knowledge of Policing). Gasesti o lista de furnizori a acestui program aici: http://www.college.police.uk/What-we-do/Learning/Certificate/Pages/List-of-Approved-Providers.aspx.
  Si sa stii ca majoritatea posturilor de munca in politie nu cer invatamint universitar sau experienta, insa, Adeverinta de la facultatea din Romania, impreuna cu experienta acumulata la unitatea militara, o sa-ti serveasca ca mare avantaj.
  Pentru mai multe informatii acceseaza aceste pagini:
  https://nationalcareersservice.direct.gov.uk/advice/planning/jobprofiles/Pages/policeofficer.aspx
  http://www.prospects.ac.uk/police_officer_entry_requirements.htm

  http://www.policecouldyou.co.uk/police-officer/am-i-eligible/index.html

  http://recruit.college.police.uk/Officer/Pages/default.aspx

 12. nedelcu florina lucia Spune:

  Buna ziua. O intrebare scurta. Am terminat in 2008 facultatea de sociologie-psihologie Spiru Haret. Se poate echivala in U.K.? Am terminat formare in psihoterapie pozitiva avand calificativul de psihoterapeut sub supervizare. Se poate echivala?
  Sunt in U.K de 3 luni, nu cunosc limba engleza prea bine si asi dori sa lucrez in domeniul meu cu diaspora romaneasca din U.K.

 13. Sebastian Spune:

  Bună ziua, în principiu eu personal trebuie să fac acest demers? Sau o face angajatorul pentru mine? Eu de exemplu am diplomă de licență, inginer în calculatoare, presupun că este necesar să echivalez diploma pentru a mă angaja acolo nu?

 14. Corina Spune:

  Buna ziua. Am diploma de facultate de economie si afaceri internationale si master in management financiar bancar. Ar trebui sa le echivalez? Credeti ca m-ar ajuta in gasirea unui loc de munca in domeniu?

 15. aida Spune:

  Fiica mea, studenta la medicina in romania, anul4, doreste sa-si continue studiile in uk. Este posibil? Care este procedura?

 16. Raluca Spune:

  buna ziua,
  va rog lamuriti-ma si pe mine cu cateva aspecte.
  1. daca vreau sa traduc si sa legaliez din Romania (inainte de a junge in UK) diplomele de studii universitare este nevoie ca acestea sa fie si vizate sau este suficienta doar traducere si legalizare?
  2. diplomele de calificare necesita si ele traducere si legalizare sau sunt direct echivalate in UK pe baza unei traduceri?
  3. in cazul unei diplome de master are rost legalizarea tradusa si a diplomei de licenta sau se subintelege ca fara ea nu se putea trece la studiile de master?
  va multumesc foarte mult

 17. Didina Spune:

  Buna ziua.Sint din Republica Moldova,am diploma de facultatea de Medicina si Farmacie din Chisinau,diploma de licenta in anesteziologie si terapie intensiva din R.Moldova si un atestat de echivalare cu diploma de licenta in domeniul sanatate,specializarea medicina de la Ministerul Educatiei ,cercetarii tineretului si sportuluidin Romania.As putea echivala aceste studii cu diplome din Republica Moldova la NARIC?Multumesc anticipat.

 18. Cristina Spune:

  Buna seara,

  Sunt din Romania si am absolvit Universitatea Transilvania din Brasov, Facultatea de inginerie mecanica sectia Optometrie si sunt interesata in a-mi echivala diploma in Uk. Care este procedura exacta?
  Va multumesc anticipat.

 19. Viorel Spune:

  Am obținut cu ani in urma in Italia unde am muncit foarte mult timp atestat pentru motostivuitor!Aici in Anglia mi-au cerut să-l echivaleze cu al lor….unde si cum se poate face?Multumesc frumos!

 20. Dan Badea Spune:

  Buna seara am tot incercat sa intru pe acest sait (http://www.rprs.org.uk/Resurse/Category/Echivalarea-Studiilor si nu se deschide deloc imi da eroare a -si dori mai multe informati am diploma de inginer si a si dori sa mi iau si NVQ pentru calificarea obtinuta cum sa fac ? , multumesc

 21. romeo Spune:

  Buna seara, am diploma din romania de instalator sanitar si gaze , unde trebuie sa ma adresez in uk Londra, pentru echivalarea diplomei , in level 2 (NVQ2) , astept raspunsu dumneavoastra !MULTUMESC!

Spune-ti si tu parerea!