CAND DIPLOMA SI CALIFICAREA CONTEAZA

Articol publicat in sectiunea Muncă, Reportajul săptămânii pe data 9 decembrie 2013

Diaspora romaneasca_Cand diploma si calificarea conteaza

Diplomele de studii si calificarile profesionale romanesti au avut intotdeauna propriul lor parcurs pentru a putea fi recunoscute si folosite in Marea Britanie. Exista chiar si o institutie britanica, numita NARIC, unde un roman s-a specializat de mai multi ani in echivalarea tuturor acestor documente. Iar ele vor deveni poate si mai de folos romanilor de pe aceste meleaguri dupa 1 ianuarie 2014, cand fiecare cetatean al Romaniei va putea veni in aceasta tara pentru a intra intr-o competitie libera pentru ocuparea oricarui post, conform propriei pregatiri si competente; si fara restrictii!

Doar un singur lucru mai trebuie retinut… Ca diplomele si certificatele nu au nicio valoare in sine si nu garanteaza obtinerea locului de munca mult visat. Ele doar atesta parcursul unei pregatiri teoretice sau profesionale. In plus, fiecare candidat la competitia muncii si a vietii mai are nevoie de pricepere, cunoastere, ambitie, atitudine, multa munca si neaparat, putin noroc…

 

 

Echivalarea studiilor romanesti

Diplomele de studii obtinute in Romania si certificatele de calificare profesionale romanesti vor deveni importante pe piata muncii din Marea Britanie peste numai cateva saptamani. Toate aceste documente vor fi apreciate si luate in considerare de catre angajatorii britanici incepand cu 1 ianuarie 2014, data de la care romanii au dreptul sa se angajeze in Regatul Unit pe orice post, in conformitate cu pregatirea lor.

De cinci ani, un roman lucreaza in cadrul Centrului National de Informare si Recunoastere Academica din Marea Britanie (UK Naric), institutia care se ocupa cu echivalarea studiilor cetatenilor straini in regat. El ne-a explicat in ce fel procesul de valorificare a diplomelor si calificarilor va putea schimba viata romanilor din aceasta tara, dupa momentul 1 ianuarie 2014.

„De la 1 ianuarie 2014 nu vom mai avea restrictii pe piata muncii in statele UE. Ganditi-va ca inca de la inceputul anilor 2000, romanii se indreapta catre piete ale muncii in care angajatorii nu cunosc sistemul de invatamant romanesc si nici nu dispun de resursele necesare pentru a stabili nivelul calificarilor din Romania. In plus, nu exista un sistem european de recunoastere automata a diplomelor de studii. Ca atare, echivalarea studiilor va continua sa fie un instrument foarte important de crestere a mobilitatii fortei de munca in spatiul european. Dar, in momentul cand parasim tara natala, vom intra in contact cu o cultura a muncii diferita. De aceea, romanii trebuie sa se inarmeze cu multa incredere, sinceritate, curaj, rabdare, toleranta si sa nu uite de cei sapte ani de acasa. De asemenea, sa pastreze legaturi stranse cu cei de acasa – Romania este pana la urma casa noastra, sustine Nicolae Daniel Popescu, specialist in cadrul UK NARIC.

 

NARIC, pentru romanii informati

Peste 2.000 de romani s-au adresat NARIC cu aplicatii de echivalare a studiilor in anul 2011. De atunci, numarul aplicatiilor a crescut constant, iar reprezentantii institutiei se asteapta ca tendinta ascendenta sa se accentueze incepand de anul urmator.

Numarul romanilor care parcurg etapele necesare echivalarii unei diplome sau certificat de calificare in Marea Britanie ar putea fi mult mai mare, crede Nicolae Daniel Popescu, specialist in cadrul NARIC. El afirma ca multi dintre conationalii sai ajunsi in Regatul Unit nu au recurs la serviciile institutiei britanice pentru ca nu stiu de existenta acesteia. „Am observat ca multi conationali inca nu stiu ca aplicatia pentru echivalarea studiilor se poate face foarte usor, direct de pe site-ul UK NARIC. Ii incurajez sa se informeze in prealabil in legatura cu procedura de echivalare a studiilor, vizitand site-urile Reteaua Profesionistilor Romani din Strainatate (RPRS), UK NARIC sau sunand la numarul de telefon 01242 258621”, precizeaza Popescu. El a insistat ca doreste sa ii atentioneze pe romani sa fie prudenti cand verifica „ofertele” persoanelor si firmelor care ofera „servicii de consultanta” contra cost in legatura cu procedura de echivalare a studiilor.

 

Ce urmeaza dupa echivalarea diplomelor?

Echivalarea unei diplome de studii nu este suficienta, daca demersul nu este urmat de gasirea unui loc de munca in conformitate cu nivelul de calificare sau de studii prevazute in respectivul document. „Este foarte important ca cei interesati de acest demers sa stabileasca cum anume se vor folosi de diplomele de studii in UK”, ne-a declarat Nicolae Daniel Popescu de la NARIC. „In primul rand, ca roman stabilit in Marea Britanie de aproape 6 ani, consider ca este foarte important ca romanii sa se informeze in prealabil despre cum isi pot valorifica studiile dobandite in Romania. In acest sens, in afara de activitatea pe care o desfasor la UK NARIC, in masura in care imi permite timpul liber, ma implic si in coordonarea unei platforme socio-profesionale pentru romanii din diaspora – Reteaua Profesionistilor Romani din Strainatate. Pe site-ul RPRS, am incercat sa cresc nivelul de informare cu privire la echivalarea studiilor in UK. Aici se gasesc si informatii complete, exacte si actuale despre tot ceea ce presupune procesul de echivalare a studiilor prin UK NARIC (http://www.rprs.org.uk/Resurse/Category/Echivalarea-Studiilor)”, mai spune specialistul in echivalarea studiilor romanesti in Regatul Unit.

———————————

Romanul de la NARIC

Nicolae Daniel Popescu este in prezent stabilit in Anglia, unde lucreaza ca specialist in echivalarea studiilor din Europa de Sud-Est (inclusiv Romania) pentru Centrul National de Informare si Recunoastere Academica din Marea Britanie (UK NARIC). Acest centru este principalul punct de contact pentru cetatenii straini care doresc sa-si echivaleze studiile in UK. Departamentul pentru care lucreaza se ocupa de recunoasterea studiilor din peste 180 de tari.

In afara de activitatea din cadrul UK NARIC, Daniel se mai implica si in coordonarea unei platforme socio-profesionale pentru romanii din diaspora – Reteaua Profesionistilor Romani din Strainatate – RPRS. Prin propria platforma online, RPRS promoveaza un model de dezvoltare comunitara inedit, diferit, prin intermediul caruia orice membru informat si competent al comunitatii poate contribui la imbunatatirea nivelului de informare a romanilor din strainatate pe diverse domenii.

———————————

 

trimiteri-sus-4

MESERIA ȘI CALIFICAREA CONTEAZĂ!

Atuul limbii române în găsirea unui job în UK. Românii ni se destăinuie

Britanici fără studii superioare, ajunşi milionari

TALENTUL DE A INTRA LA MUNCĂ

trimiteri-jos-4

 

Procesul echivalarii diplomelor

Unele diplome de studii obtinute in Romania pot fi valorificate in Marea Britanie fara echivalare. Recunoasterea academica a calificarilor obtinute in Romania se poate face pe teritoriul Regatului Unit in doua moduri:

 • direct de catre institutia / organizatia la care se face aplicatia (in speta de catre o universitate, asociatie profesionala sau un potential angajator); sau
 • prin intermediul unei organizatii intermediare cu rol consultativ – Centrul National de Recunoastere Academica din Regatul Unit (UK NARIC).

 

Fara ajutorul NARIC

Orice roman care isi propune sa isi continue studiile la institutii de invatamant din Marea Britanie poate sa o faca fara a apela la serviciile Centrului National de Informare si Recunoastere Academica din Marea Britanie (UK NARIC). Romanul Nicolae Daniel Popescu, angajat al NARIC, precizeaza in acest sens ca institutiile de invatamant din Regatul Unit se bucura de o autonomie universitara largita, drept urmare isi pot stabili propriile criterii de admitere a studentilor straini.

„In general, universitatile au propria baza de date referitoare la calificarile internationale acceptate la concursurile de admitere. In aceste conditii, calificarile din Romania se echivaleaza direct de catre institutiile de invatamant din Regatul Unit. Cele mai multe universitati afiseaza pe website-ul oficial tabelul de echivalare a calificarilor folosit pentru admiterea candidatilor cu diploma din Romania”, subliniaza Popescu.

Absolventii invatamantului liceal cu diploma de bacalaureat, care intentioneaza sa aplice pentru studii universitare de tip Bachelor degree, se vor adresa direct institutiei britanice specializate UCAS (Universities and Colleges Admissions Service). Iar absolventii de studii superioare care doresc sa aplice pentru programe postuniversitare vor lua, de asemenea, legatura direct cu institutiile de invatamant superior din UK, conform precizarilor reprezentantului NARIC.

 

Diplome universitare in „sistem Bologna”

Diplomele universitare si postuniversitare eliberate in Romania in ultimii ani sunt diferite si vor beneficia ca atare de o procedura aparte pe teritoriul Regatului Unit. Situatia se aplica pentru studiile superioare finalizate in „sistem Bologna”.

„Dupa adoptarea Declaratiei de la Bologna, absolventii de studii superioare din Romania primesc de la universitate un document denumit Supliment la Diploma (SD). Acesta este un document atasat diplomei universitare, redactat intr-o forma standardizata, in limba romana si o limba de circulatie internationala, si are rolul de a facilita recunoasterea calificarilor intre statele semnatare ale Conventiei de la Bologna”, puncteaza Nicolae Daniel Popescu.

In acest context, un rol important in procesul de recunoastere a studiilor superioare – de catre universitati, asociatii profesionale sau angajatori – il are si Suplimentul la Diploma (SD).

SD nu reprezinta un substitut al diplomei originale, dar contine informatii detaliate si extrem de folositoare referitoare la: datele de identificare a titularului, programul de studii, nivelul programului de studii, rezultatele obtinute pe durata programului de studii, sistemul de notare folosit si informatii generale aditionale despre sistemul de educatie din tara unde au fost finalizate studiile. Informatiile continute in SD sunt bilingve (de obicei, romana-engleza), o traducere a acestora in limba engleza fiind total inutila. „Asadar, este foarte important sa stiti ca va puteti folosi de acest document si in Marea Britanie, daca aplicati pentru: studii postuniversitare, locuri de munca sau recunoasterea unei calificari profesionale, in temeiul Directivei 36/2005/EU. Absolventii din promotiile mai vechi vor trebui sa aiba pregatite traduceri autorizate in limba engleza a foii matricole eliberate de universitate”, adauga Popescu de la NARIC.

 

Calificari romanesti pentru… Marea Britanie

Echivalarea in Marea Britanie a documentelor eliberate in Romania se complica in cazul calificarilor profesionale.

In Regatul Unit, exista asociatii profesionale care pot recunoaste direct atat studiile academice, cat si drepturile profesionale ale titularilor, in baza sistemului de recunoastere a calificarilor profesionale stabilit la nivelul Uniunii Europene prin Directiva 2005/36/CE. Asa sunt, spre exemplu, Nursing and Midwifery Council ori General Medical Council, dedicate asistentilor medicali si medicilor. Daca aplicantii romani indeplinesc conditiile stipulate de aceste organizatii ce reglementeaza profesia respectiva (cum ar fi Nursing and Midwifery Council pentru profesia de asistent medical), se aplica principiul recunoasterii automate a calificarii profesionale.

Situatia este diferita pentru diplome de studii si certificate de calificare mai putin cunoscute in Marea Britanie. Majoritatea muncitorilor calificati (de exemplu, bucatari, electricieni, instalatori, sudori etc.), ce detin certificate de absolvire a unor cursuri de calificare profesionala sau diploma de studii profesionale, ar trebui sa-si echivaleze studiile prin intermediul organizatiei UK NARIC.

„Recomand NARIC mai ales celor care trebuie sa-si evalueze diplomele in raport cu nivelul NVQ (National Vocational Qualifications). Calificarile vocationale / profesionale (de exemplu, certificatele de calificare profesionala de electrician, instalator, bucatar etc.) sunt mai putin cunoscute de catre angajatorii si organizatiile profesionale din UK, o echivalare de la UK NARIC fiind mult mai utila in cazul in care trebuie sa se faca dovada nivelului de calificare din Romania, in raport cu nivelele britanice NVQ”, precizeaza Nicolae Daniel Popescu, reprezentantul acestei institutii.

———————————

Adrese utile

UK NARIC

Adresa: Oriel House, Oriel Road, Cheltenham, Glos, GL50 1XP.

(Birourile institutiei nu sunt deschise publicului.)

Pentru informatii si trimiterea aplicatiilor apelati la:

 • Tel: +44 (0)871 330 7033;
 • Fax: +44 (0)871 330 7005.

(Costurile unei convorbiri sunt de 10 p/minut, in cazul apelurilor de pe o linie telefonica fixa BT. Pentru operatorii de telefonie mobila, preturile difera.)

Program de functionare: 09.00 – 17.00 (de luni pana vineri).

Website: www.naric.org.uk

 

Reteaua Profesionistilor Romani din Strainatate

E-mail: contact@rprs.org.uk

Website: http://www.rprs.org.uk

——————————–

 

Pagina 1 din 2:Pagina următoare

Autor articol: Marcel Istrate
Etichete: , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

23 pareri la “CAND DIPLOMA SI CALIFICAREA CONTEAZA”

 1. EMESE Spune:

  BUNA ZIUA. MA BUCUR ENORM CA AM CITIT ACEST ARTICOL, AM MAI „DESCHIS OCHII”, SUNT IN UK DE 8 LUNI SI SUNT F INTERESATA DACA UNIVERSITATEA TRANSILVANIA, PE CARE AM ABSOLVIT-O IN BV, ESTE ACREDITATA..DIN CATE AM AUZIT CONTEAZA SI FAPTUL CA ESTE O FACULTATE DE STAT, ASA ESTE? VA ROG FRUMOS, SA MA INDRUMATI SA FAC TOATE CELE NECESARE, TOTI PASII CA SA OBTIN UN LOC DE MUNCA MAI BUN. MULTUMESC ANTICIPAT

 2. Alex Spune:

  Am absolvit liceul in constructii si am diploma tehnician instalatlr in constrictii am level 2 si 3 unde as putea sa o trimit pt echivalare.

 3. cristian Spune:

  Buna ziua ,se pot trimite diplomele si ne traduse si legalizate?? ori trebuie neaparat copie dupa diplome traduse si legalizate,si care ar fi costul

 4. RPRS Spune:

  Pentru echivalare se trimit doar fotocopii sau copii scanate si nu este necesar ca diplomele sau traducerile sa fie legalizate prin notariat. Este suficient daca traducerile sunt realizate de catre un traducator autorizat. Informatii complete si actuale despre echivalarea studiilor gasiti la adresa: http://www.rprs.ro/Resurse/Category/Echivalarea-Studiilor

 5. varga maria Spune:

  Buna ziua,ma bucuri ca am reusit sa citesc aceste informatii legata de profesii,as vrea sa stiu daca o diploma de licenta in psihologie este recunuscuta si ce demersur ar trebui facuta sa fie valabil in regatul unitsi daca te poti angaja undeva?va multumesc anticipat.

 6. Manole Georgian Spune:

  Buna seara ,
  De curand am trimis la UKNARIC pentru echivalare Diploma de bacalaureat- liceu de electronica si un curs de Calificare : Electrician in instalatii energetice -un curs organizat de CFPDR de 4 luni
  Am primit raspuns de echivalare doar pentru cursul de calificare ca electrician NVQ 2 . Pentru liceu nu ar fi trebuit sa primesc cel putin NVQ3 ? Nu era normal sa primesc si pentru liceu ? sau trebuie sa platesc suplimentar?
  Multumesc anticipat

 7. Suciu Gheorghe Spune:

  Bună seara,
  a
  Am și eu o nelămurire. Dacă am doar diploma de absolvire a Facultății de mecanica Brașov fără sa am foaia matricola pot sa aplic la NARIC pentru recunoașterea studiilor?
  Mulțumesc.

 8. Veronica Spune:

  Si eu as fi interesata sa stiu daca diploma de psihologie emisa de facultatea Spiru Haret Bucuresti este recunoscuta, si totodata diploma de Masterat in Psihologie clinica si psihoterapii emusa de Universitatea Tibiscus, Timisoara.
  Va multumesc

 9. ionel Spune:

  1.Diploma de licenta in inginerie carui nivel de pregatire EQF/NVQ corespunde?
  2.Dar certificatul de absolvirii a scolii postliceale invatator-educator, cursul de calificare 82 ore pentru inspector s.s.m.?
  3.Am definitivatul in invatamant,modulul DPPD de 3 ani absolvit in cadrul universitatii.Dati-mi va rog detalii cu privire la echivalarile acestora.Va multumesc cu respect.

 10. Laurentiu Spune:

  Salut , sunt de o luna in U.K.impreuna cu sotia mea, in Manchester. In Roamania am lucrat in JANDARMERIA ROAMANA la o unitate militara , avand functia de subofiter operativ principal . Intre anii 2007-2011 am facut Facultatea de Drept si Administratie Publica ‘SPIRU HARET ‘, Specializare Drept si am luat licenta cu nota 9. Cei de la facultate mi-au eliberat doar o adeverintta, iar alte cursuri sau specializari nu am decat in JANDARMERIE, care din cate am inteles nu sunt recunoscute. De unde as putea afla daca pot afla pt un post in politia din U.K. sau care sunt conditiile … Am facut liceul de Industrie Alimentara ‘DUMITRU MOTOC’. Daca puteti sa ma ajutati cu orice informative , va multumesc anticipat!!!

 11. Tina Spune:

  Buna, Laurentiu.
  Condiile de angajare in politie in U.K. variaza de la caz la caz.
  Insa sunt citeva criterii care ramin la fel pentru fiecare loc de munca.
  De obicei se cere sa treci testul „Police SEARCH Recruit Assessment Centre”. Acesta este un examen pentru a evalua abilitatile de vorbire, scris si matematica. Iti recomand sa viziti aceasta pagina http://recruit.college.police.uk/Officer/after-I-apply/Pages/Constables-Assessment-Centre.aspx pentru lamuriri. Iti mai trebuie sa treci un program de invatamint in cunostinte de politie (Certificate in Knowledge of Policing). Gasesti o lista de furnizori a acestui program aici: http://www.college.police.uk/What-we-do/Learning/Certificate/Pages/List-of-Approved-Providers.aspx.
  Si sa stii ca majoritatea posturilor de munca in politie nu cer invatamint universitar sau experienta, insa, Adeverinta de la facultatea din Romania, impreuna cu experienta acumulata la unitatea militara, o sa-ti serveasca ca mare avantaj.
  Pentru mai multe informatii acceseaza aceste pagini:
  https://nationalcareersservice.direct.gov.uk/advice/planning/jobprofiles/Pages/policeofficer.aspx
  http://www.prospects.ac.uk/police_officer_entry_requirements.htm

  http://www.policecouldyou.co.uk/police-officer/am-i-eligible/index.html

  http://recruit.college.police.uk/Officer/Pages/default.aspx

 12. nedelcu florina lucia Spune:

  Buna ziua. O intrebare scurta. Am terminat in 2008 facultatea de sociologie-psihologie Spiru Haret. Se poate echivala in U.K.? Am terminat formare in psihoterapie pozitiva avand calificativul de psihoterapeut sub supervizare. Se poate echivala?
  Sunt in U.K de 3 luni, nu cunosc limba engleza prea bine si asi dori sa lucrez in domeniul meu cu diaspora romaneasca din U.K.

 13. Sebastian Spune:

  Bună ziua, în principiu eu personal trebuie să fac acest demers? Sau o face angajatorul pentru mine? Eu de exemplu am diplomă de licență, inginer în calculatoare, presupun că este necesar să echivalez diploma pentru a mă angaja acolo nu?

 14. Corina Spune:

  Buna ziua. Am diploma de facultate de economie si afaceri internationale si master in management financiar bancar. Ar trebui sa le echivalez? Credeti ca m-ar ajuta in gasirea unui loc de munca in domeniu?

 15. aida Spune:

  Fiica mea, studenta la medicina in romania, anul4, doreste sa-si continue studiile in uk. Este posibil? Care este procedura?

 16. Raluca Spune:

  buna ziua,
  va rog lamuriti-ma si pe mine cu cateva aspecte.
  1. daca vreau sa traduc si sa legaliez din Romania (inainte de a junge in UK) diplomele de studii universitare este nevoie ca acestea sa fie si vizate sau este suficienta doar traducere si legalizare?
  2. diplomele de calificare necesita si ele traducere si legalizare sau sunt direct echivalate in UK pe baza unei traduceri?
  3. in cazul unei diplome de master are rost legalizarea tradusa si a diplomei de licenta sau se subintelege ca fara ea nu se putea trece la studiile de master?
  va multumesc foarte mult

 17. Didina Spune:

  Buna ziua.Sint din Republica Moldova,am diploma de facultatea de Medicina si Farmacie din Chisinau,diploma de licenta in anesteziologie si terapie intensiva din R.Moldova si un atestat de echivalare cu diploma de licenta in domeniul sanatate,specializarea medicina de la Ministerul Educatiei ,cercetarii tineretului si sportuluidin Romania.As putea echivala aceste studii cu diplome din Republica Moldova la NARIC?Multumesc anticipat.

 18. Cristina Spune:

  Buna seara,

  Sunt din Romania si am absolvit Universitatea Transilvania din Brasov, Facultatea de inginerie mecanica sectia Optometrie si sunt interesata in a-mi echivala diploma in Uk. Care este procedura exacta?
  Va multumesc anticipat.

 19. Viorel Spune:

  Am obținut cu ani in urma in Italia unde am muncit foarte mult timp atestat pentru motostivuitor!Aici in Anglia mi-au cerut să-l echivaleze cu al lor….unde si cum se poate face?Multumesc frumos!

 20. Dan Badea Spune:

  Buna seara am tot incercat sa intru pe acest sait (http://www.rprs.org.uk/Resurse/Category/Echivalarea-Studiilor si nu se deschide deloc imi da eroare a -si dori mai multe informati am diploma de inginer si a si dori sa mi iau si NVQ pentru calificarea obtinuta cum sa fac ? , multumesc

 21. romeo Spune:

  Buna seara, am diploma din romania de instalator sanitar si gaze , unde trebuie sa ma adresez in uk Londra, pentru echivalarea diplomei , in level 2 (NVQ2) , astept raspunsu dumneavoastra !MULTUMESC!

 22. Viorel Vitoc Spune:

  Bună seara am diplomă de tamplar universal unde il pot legaliza în ce level și NVQ?

 23. Elena nejloveanu Spune:

  Buna ziua,sunt assistant fizio kineto recuperare.Naric echivaleaza,dar am inteles ca ar fi bine sa apelez la o agentie sa aplice in locul meu deoarecenaric o sa imi puna f multe intrebari in legatura cu calificarea si e posibil sa depuncteze raspunsurile mai putin plauzibile.este adevarat?ma puteti ajuta,va rog?

Spune-ti si tu parerea!