Când eliberarea din închisoare nu aduce… libertatea

Articol publicat in sectiunea Justiție / Poliţie, Poveşti româneşti pe data 28 iulie 2014

handcuffed

Problemele nu se termină odată cu ieşirea din închisoare, pentru un om care a ajuns după gratii şi şi-a ispăşit pedeapsa. Acestea pot continua şi după executarea detenţiei, susţine cu disperare un român care regretă acum că, în urmă cu un an, a greşit şi a comis o infracţiune…

„(…) Locuiesc în Marea Britanie (Londra) din iunie 2007…”, începe destăinuirea unui român, prin intermediul unei scrisori trimise redacţiei Diaspora Românească dintr-o închisoare situată nu departe de capitala Regatului Unit. Bărbatul povesteşte cum, timp de şase ani, a muncit legal în această ţară şi a plătit taxe către bugetul de stat. În 2013, însă, „am comis o mare greşeală (o ilegalitate)”, continuă românul.

Acesta a fost condamnat la sfârşitul anului trecut la 16 luni de închisoare, fiind ulterior trimis după gratii pentru opt luni. „Ţin să menţionez că niciodată nu am mai avut probleme cu legea, nici pe teritoriul britanic, nici în România”, subliniază omul, aflat acum la sfârşitul perioadei de detenţie.

 

„Drepturile” imigranţilor în închisoare

„Nu ştiu dacă cineva, până acum, v-a spus despre problemele din penitenciarele din Marea Britanie, unde noi, ca cetăţeni europeni, nu avem drepturi egale cu persoanele care au cetăţenie britanică”, se atrage atenţia în scrisoarea trimisă din închisoare, către publicaţia Diaspora Românească.

Bărbatul care ne-a scris de dincolo de gratii susţine că un deţinut de origine britanică se bucură de dreptul de a-şi vizita familia, în libertate, o dată pe lună sau se poate deplasa uneori în afara închisorii, nesupravegheat, dacă poartă pe picior un dispozitiv de supraveghere sub forma unei brăţări… Imigranţilor ajunşi după gratii li se refuză astfel de beneficii, afirmă autorul scrisorii.

Nici perioada de detenţie stabilită prin sentinţă judecătorească nu se respectă cu stricteţe, acuză românul. „Am fost condamnat la 16 luni de pedeapsă, din care să execut opt luni. Mai am doar cinci zile până îmi termin sentinţa dată de judecător. Dar cei de la Home Office (Ministerul de Interne britanic – n.r.) o să mă mai ţină închis două-trei luni peste pedeapsă. Voi ieşi din închisoare pe cauţiune, dacă mi se aprobă…”, mai afirmă contrariat bărbatul, într-o scrisoare redactată la începutul acestei luni.

————————————–

„Toţi mai greşim, dar cred că ar trebui să ni se acorde încă o şansă…”

Soţia unui român aflat de opt luni într-o închisoare britanică

————————————–

 

Ameninţat cu deportarea

Limitările vor continua şi după redobândirea libertăţii pentru românul aflat la închisoare, după cum povesteşte acesta, cu îngrijorare. El susţine că autorităţile britanice se pregătesc să îl deporteze după ispăşirea pedepsei, despărţindu-l cu forţa de soţia sa şi cei doi copiii ai lor, care trăiesc de şapte ani în această ţară.

„Eu locuiesc aici (în Marea Britanie – n.r.) cu familia mea, soţia şi doi copii care aşteaptă cu nerăbdare să ies de aici şi să se termine coşmarul acesta. (…) Dar apoi s-ar putea să fiu trimis în România ca un animal; transportat până la Bucureşti şi abandonat acolo. Pe nimeni nu interesează că nu cunosc pe nimeni acolo sau că nu am bani de tren sau de autobuz…”, scrie bărbatul aflat în detenţie.

„Este disperat”, ne-a mărturisit şi soţia acestuia, referindu-se la posibilitatea deportării lui, imediat după ieşirea din penitenciar. „După ce l-au închis, am aflat neoficial că după închisoare, s-ar putea să fie deportat. Apoi au fost la el, în penitenciar, cei de la Home Office. I-au cerut să semneze decizia de deportare, dar soţul meu a refuzat”, mai spune femeia.

 

Pedeapsa s-a terminat, procesele continuă

Românul care a executat o pedeapsă cu detenţia de opt luni într-o închisoare britanică mai trebuie să treacă prin două procese juridice înainte de a afla dacă se va putea bucura de libertate, alături de soţia sa şi cei doi copii ai lor, care trăiesc la Londra.

„Avocata care îl reprezintă pe soţul meu se va prezenta în 6 august la un apel, la care vor lua parte şi reprezentanţii serviciului imigrări. Atunci se va decide dacă bărbatul meu va fi deportat sau nu, după ieşirea de la închisoare”, ne-a informat soţia deţinutului român. Ea a adăugat că legile britanice sunt foarte severe cu imigranţii.

Conform legislaţiei în vigoare, orice străin care a primit o pedeapsă cu închisoarea mai mare de 12 luni, pe teritoriul Regatului Unit, va fi deportat imediat după executarea pedepsei.

În plus, un al doilea proces juridic se află în derulare, în vederea obţinerii cauţiunii care să îi permită românului eliberarea, având în vedere că acesta a petrecut opt luni după gratii, conform sentinţei.

 

————————————–

Deportare vs. Drepturile Omului

 

În sistemul juridic britanic a existat în ultimii ani o dispută între sentinţele judecătoreşti care stabilesc deportarea imediată a străinilor care au executat o pedeapsă cu închisoarea în această ţară şi modul în care judecătorii interpretează Articolul 8 al Legii Drepturilor Omului, ce garantează „dreptul la viaţa de familie” pe teritoriul britanic.

Această normă este invocată de cei care au executat termenul de detenţie stabilit prin sentinţă judecătorească, dar doresc să îşi ducă viaţa în continuare în Regatul Unit, alături de familiile lor care nu sunt dispuse să părăsească ţara.

Măsura deportării nu ar trebui anulată de nicio instanţă judecătorească decât în „circumstanţe excepţionale”, le transmitea judecătorilor ministrul de interne Theresa May, într-un discurs susţinut în faţa parlamentarilor britanici. Oamenii legii au replicat, însă, că au probleme în judecarea a astfel de cazuri pentru că termenul „circumstanţe excepţionale” nu a fost clar definit.

————————————–

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

O parere la “Când eliberarea din închisoare nu aduce… libertatea”

  1. carme danciu Spune:

    am avut si eu un baiat arestat in londra doua luni si lau tinut peste pedeapsa 20 de zile pe urma lau pus la avion si lau trimis in taram,itrebarea este daca statul din marea britanie ii va plati cele 20 de zile tinut in plus va rog sami dati un raspuns multumesc

Spune-ti si tu parerea!