Când ne jucăm?

Articol publicat in sectiunea Editorialul săptămânii pe data 28 iulie 2013

Trăim rar în comedii. Dacă s-ar realiza un film cu viața fiecăruia din noi (cine știe, poate chiar se realizează, dar nu știm), am constata că s-ar încadra în genul dramă. Chiar dacă uneori ar mai scăpa câte o scenă mai veselă, câte o paranghelie mai gălăgioasă, esența ar cam rămâne serioasă.

În definitiv, ne chinuim cu câte ceva mai tot timpul. Să învățăm să mergem, să ne îmbrăcăm singuri, să luăm examene, să găsim un job, să ne plătim impozitele, să scăpăm de boli, să rămânem tineri. De obicei, uităm să ne bucurăm. Și, mai ales, uităm că omenirea, în fantezia ei uimitoare, a descoperit că există și comedii. Le vedem la teatru sau în filme, dar le ignorăm, de obicei, în propria noastră viață. Poate că avem nevoie de o schimbare radicală a modului în care privim viața, poate că jocul, năzbâtia, șotia ar trebui să fie adevăratele puncte de reper. Uitând să ne jucăm, ne îndepărtăm de lumina copilăriei, pierzându-ne în hățișurile infinite ale vieții cotidiene.

Ziarul nostru a avut năstrușnica idee de a întreba câțiva imigranți români care au fost cele mai impresionante gafe pe care le-au făcut. Este vorba de gafe cu happy-end, de mici scene comice care, la început, par adevărate tragedii. Reamintirea lor provoacă, însă, o imensă veselie. Ne-am speriat și ne-a trecut. Am scăpat basma curată. Nu era dracul așa de negru. Iată că avem destule expresii pentru acest gen de situații care ne arată că nu trebuie să luăm chiar totul în serios. Eram la interviu pentru un job, făceam o cerere în căsătorie și deodată am spart vaza, am răsturnat masa, am vărsat zahărul, am dărâmat lampa, am făcut cele mai neașteptate prostii. Undeva, aproape, îngerul nostru, probabil, râdea. Fiindcă, după cum spun cărțile înțelepților, îngerilor le place să se joace. Se bucură când ne văd trăsniți, dar simpatici, se adumbresc când ne vad triști și abătuți. Între noi și îngerul nostru se află spațiul hazliu al unui joc numit viață, pe care o putem trăi cum vrem, dar ar fi preferabilă varianta mai veselă. Din această perspectivă, gafa este unul din momentele definitorii. Nu e un adevărat accident, e doar o rupere de echilibru sau poate o șotie a îngerului, care ne răstoarnă cana de ceai sau punga de făină când vrem să părem cei mai serioși oameni de pe planetă. Cineva ne reamintește să nu uităm să fim relaxați, fiindcă viața poate fi doar un joc. Cine, oare?

Autor articol: Radu Ciobotea

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!