Când nu te poţi trata în UK, apelează la România

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Sănătate pe data 4 februarie 2016

Elena Gavrilescu_mama-cu-copilul

Elena Gavrilescu, stabilită în Marea Britanie, n-a avut pace atunci când medicii britanici i-au explicat că afecţiunea pe care o are bebeluşul ei, aceea de a lăcrima continuu, nu este deloc gravă. În final, românca a ajuns cu băieţelul Kevin în România, unde un doctor român venit tocmai din Franţa, l-a operat şi totul s-a încheiat cu bine.

5% dintre copii se nasc cu o afecţiune a canalului lacrimal, „stenoză de canal lacrimal” şi rareori se intervine chirurgical. De fapt, la 90% din cazuri afecţiunea trece de la sine până la vârsta de un an. În cele mai grave situaţii, medicii recomandă masajul ocular până la vârsta de şase luni.

Într-un material prezentat de canalul public de televiziune, TVR, Elena Gavrilescu se destăinuie că nu a fost deloc satisfăcută de răspunsul medicilor britanici, care i-au spus că nu este nimic grav, sfătuind-o doar să cureţe ochii micuţului Kevin cu tampoane sterile şi apă curată.

Femeia a respectat întocmai poveţele medicilor britanici, dar situaţia scăpa de sub control – problema se agravase atât de tare, încât copilul abia mai putea deschide ochii dimineaţa şi risca că facă o infecţie şi să îşi piardă vederea definitiv.

Cum insistenţele în faţa medicului de familie britanic nu duceau nicăieri, părinţii lui Kevin s-au gândit imediat că în România poţi obţine mult mai uşor atenţia personalului medical. Astfel, afecţiunea micuţului a fost investigată de câţiva specialişti din ţară care au recomandat şi ei masajul ocular. Problema nu părea să aibă rezolvare.

În final, soluţia salvatoare pentru cei doi părinţi a venit de la un doctor român, stabilit în Franţa, care s-a oferit să vină la Bucureşti şi să-l opereze pe băieţel la o clinică privată.

Dr. Dan Georgescu, chirurg oculoplastician, a explicat pentru TVR că nu a fost vorba de o „operaţie, ci de o mică procedură”, care nu durează decât 30 de secunde şi se face sub anestezie locală. Dacă nu s-ar fi intervenit acum şi afecţiunea nu ar fi trecut până la un an, ar fi fost necesară o operaţie cu anestezie totală, complicând situaţia.

Soţii Gavrilescu s-au liniştit. După procedură, starea lui Kevin s-a îmbunătăţit instantaneu, lacrimile s-au oprit, iar copilul poate continua liniştit tratamentul acasă.

Atitudinea medicilor britanici faţă de tratamentele medicamentoase şi intervenţiile chirurgicale se află la polul opus faţă de atitudinea medicilor români. Iar noi, ca şi români stabiliţi în ultimii ani în Marea Britanie, suntem prinşi la mijloc, fără a mai pricepe mare lucru. Cine are dreptate?

Autor articol: Cristian Enache
Etichete: , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!