Când proprietarul are datorii, chiriaşii ajung în stradă…

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Locuinţe pe data 17 februarie 2016

uk_house eviction

Datoriile bancare neachitate ale proprietarului casei în care locuieşti te pot arunca în stradă în orice moment şi fără niciun fel de preaviz. Aceasta este realitatea dură pe care au trăit-o mai mulţi chiriaşi români în Marea Britanie, fără a putea să mai facă nimic pentru a se salva din situaţia disperată în care au ajuns.

Oamenii aveau contract de chirie încheiat în condiţii de perfectă legalitate şi erau la zi cu plata chiriei. Şi totuşi au rămas pe drumuri, când se aşteptau mai puţin, deşi nu aveau nici cea mai mică vină.

Iar problema cu care se confruntau pare una chiar fără nicio ieşire…

 

Scoşi în stradă cu acte în regulă…

Şase oameni, dintre care trei români, erau evacuaţi în doar 30 de minute dintr-o casă din Belgrave Road, Walthamstow (nord-estul Londrei), pentru care plătiseră legal chirie şi sume garanţiale. Se întâmpla acum aproximativ patru ani…

„Şase bărbaţi înalţi de 1,90m au bătut la uşa casei noastre şi ne-au arătat o legitimaţie spunându-ne respectuos, dar hotărât, că trebuie să părăsim clădirea definitiv în următoarea jumătate de oră”, ne spunea atunci Ion Butnaru, unul dintre românii care au trăit această experienţă.

Locatarii au fost scoşi în stradă pe baza unui titlu executoriu judecătoresc, fără preaviz, cu toate că îşi plătiseră chiria şi toate cheltuielile la zi.

„Am încercat să ripostez spunând că am acolo sculele cu care lucrez pe şantier, un televizor şi alte multe lucruri care nu pot fi scoase în cinci minute. Ei mi-au răspuns, însă, să îmi iau doar strictul necesar pentru că ne vor programa o întâlnire într-una din zilele următoare când ni se va permite să luăm toate lucrurile care ne aparţin.

Oamenii aceia au deschis în faţa noastră frigiderul în care aveam toţi alimente pentru o perioadă mai îndelungată şi au aruncat totul la tomberon fără să ne întrebe nimic. Unul dintre ei s-a apucat imediat şi a schimbat yala la uşa de intrare în timp ce noi toţi ascultam şocaţi fără să înţelegem ce ni se întâmplă”, mai spune Ion, un constructor care avea atunci 50 de ani.

——————————————

„Dacă închiriaţi o casă de pe piaţa imobiliară privată, puteţi să fiţi evacuaţi din acea proprietate, în cazul în care proprietarul clădirii nu şi-a achitat ratele pentru creditul ipotecar cu care a cumpărat locuinţa. Puteţi să vă adresaţi, în consecinţă, justiţiei pentru urmărirea penală a proprietarului şi pentru a obţine compensaţii în urma neplăcerilor astfel cauzate. (…) Puteţi, de asemenea, să beneficiaţi de consultanţă din partea birourilor specializate ale Citizens Advice Bureau. (…)

Dacă vă aflaţi în situaţia de a nu avea unde să locuiţi, sunteţi îndreptăţit să cereţi ajutorul serviciilor sociale de la consiliul local de care aparţineţi.”

Din recomandările www.adviceguide.org.uk, website-ul Citizens Advice Bureau

——————————————

 

Nigerianul e de vină

Casa din Walthamstow a fost evacuată în primele zile ale lunii martie din anul 2010 pentru neplata ratelor la creditul bancar ipotecar prin care locuinţa fusese cumpărată. Proprietarul imobilului era un avocat nigerian pe nume Benjamin Omnnka.  Acesta nu a mai putut fi găsit până nici până în ziua de astăzi, povesteşte Ion Butnaru la patru ani după ce a trăit incredibila experienţă.

 

trimiteri-sus-4

Plătește chiria! Altfel ești dat afară!

Casa în Portugalia, jobul în Anglia… dacă aș putea

Împrumut de la părinți. Cine are dreptate: românul sau englezul?!

Pe străzile Londrei: un român a locuit timp de cinci luni în case părăsite!

trimiteri-jos-4

 

Au fost atunci aruncaţi în stradă fără vină trei români, un portughez, un cuplu de polonezi. Toţi plătiseră chiria în avans plus o sumă egală cu chiria lunară ca şi garanţie. Aveau de recuperat împreună „câteva mii de lire sterline”, bani pe care nu i-au mai văzut niciodată…

„Nu am crezut că o să mi se întâmple aşa ceva în această ţară. Sunt de şapte ani în Anglia şi am mai fost înainte şase ani în Israel şi am ajuns în stradă, om de 50 de ani. Mi se pare incredibil ce se întâmplă”, spunea atunci cu revoltă Ion Butnaru.

 

Fără soluţie…

„Am stat două zile pe drumuri, având doar hainele de pe mine”, îşi continuă acum povestea Ion Butnaru, amintindu-şi grozăvia pe care a trăit-o cu mai bine de patru ani în urmă.

„Am dormit o noapte la hotel şi una în boscheţi. Şi doar după două zile ni s-a permis să ne luăm bagajele din casă. Apoi am luat imediat un anunţ din ziar şi mi-am găsit o nouă chirie. Alţi bani, altă distracţie. Noroc că am avut ceva bănuţi în plus”, mai rememorează bărbatul.

„Nu cred că am greşit nimic şi nu aş avea nici acum o soluţie, dacă mi s-ar întâmpla iar una ca asta”, mai spune Ion acum.

„Am aflat apoi că nigerianul nu îşi plătise ratele la mortgage de peste un an. Atunci am vorbit cu un avocat şi mi-a spus că dacă îl dau în judecată, există metode de a-l aduce pe vinovat în faţa curţii… Dar ar fi durat luni de zile şi eu aveam de muncă. Nu aveam nici timp, nici bani de procese”, concluzionează Ion Butnaru.

——————————————

„Nu aveam eu timp atunci să umblu pe la avocaţi şi tribunale. Asta este, noi am venit aici să lucrăm şi să facem bani… De atunci am şi uitat. Acum o duc bine, mi-am adus aici copiii la studii şi sunt foarte mulţumit.”

Ion Butnaru, un român de 54 de ani care în urmă cu patru ani a rămas în stradă din cauza datoriilor „landlord-ului”

——————————————

 

Autor articol: Marcel Istrate
Etichete: , , , , , , , , , ,

Comentarii

O parere la “Când proprietarul are datorii, chiriaşii ajung în stradă…”

  1. Auro Spune:

    Buna seara!cu 2 copii minori ma poate da afara din casa?motivul???nu ne intelegem cu unii din casa…certuri…ar fi motivul

Spune-ti si tu parerea!