CÂND UK TE VREA MAI MULT LA TINE-ACASĂ

Articol publicat in sectiunea Acte, Reportajul săptămânii, UK, despre români pe data 11 ianuarie 2016

Diaspora Romaneasca_Cand UK te vrea mai mult la tine-acasa

În 2016, Marea Britanie se află în plină campanie de renegociere cu UE asupra apartenenței la uniune. Una dintre cerințele arzătoare ale euroscepticilor este limitarea numărului de migranți europeni care trec pragul la Dover sau la Heathrow. Dar aceasta este și cea mai grea de obținut, pentru că îngrădirea libertății de mișcare în UE ar nega exact principiul fondator.

Cu toate acestea, guvernul britanic nu se sfiește în a găsi metode pentru limitarea numărului de migranți europeni încă de pe acum. Autoritățile pentru imigrație vor propune pentru deportare orice persoană care are o infracțiune cât de mică înregistrată pe teritoriul britanic. Și atâta vreme cât cei în cauză nu se opun, numărul de deportări crește. Pe de altă parte, și cei care au probleme cu exercitarea unuia dintre drepturile de tratat sunt luați în vizor. În ceea ce ONG-urile numesc o zonă gri din punt de vedere legal, UK expulzează mii de cetățeni UE care ajung pe străzi sau în situații dificile. Citiți în reportajul nostru despre metodele folosite de guvernul britanic pentru înlăturarea migranților români, polonezi, sau de alte naționalități europene.

 

 

Deportarea,

unealta tiranică a unei democrații

 

În contextul în care Marea Britanie nu face parte din spațiul Schengen, statul britanic are controalele la granițe active și, deci, hotărăște direct și în fiecare caz în parte cine îi trece pragul. Și pe cât de mult încearcă să îngreuneze venirea migranților pe teritoriul său, pe atât de mult încearcă să ușureze plecarea lor.

Faptul că Marea Britanie își controlează granițele este mai important decât realizăm noi europenii, observă Barbara Drozdowicz, directoare a unui ONG care se ocupă cu problemele migranților din Londra. Acest lucru împreună cu politica guvernamentală actuală împotriva migrației duce la un tratament mai aspru al persoanelor care nu au pașaport britanic și la o punere în aplicare a legilor mai strictă decât ar fi necesar.

Politica actualului guvern britanic este „cu cât mai puțini imigranți în țară, cu atât mai bine”. Acest lucru este resimțit și de cei care abia au venit în această țară, dar și de cei care sunt făcuți să plece. „Autoritățile sunt puse pe micșorarea numărului de migranți, fără a se uita la detalii și circumstanțe. Astfel, foarte multe persoane se află în categorii cu risc de deportare. În UE nu cred că există cazuri în care o țară europeană deportează un cetățean al altei țări europene, dar acesta nu este și cazul Marii Britanii”, ne spune Barbara Drozdowicz de la East European Advice Centre (EEAC).

Legislația vine în ajutorul intențiilor politice cu unelte de îndepărtare a cetățenilor nedoriți, cea mai veche dintre ele, deportarea, fiind un procedeu bine stabilit în toată lumea. Majoritatea statelor de pe glob o folosesc. Deportarea își găsește legitimitatea în faptul că îndepărtează indivizi cu comportament criminal sau antisocial, deci indivizii care au la activ o faptă penală pot fi deportați. În general, românii care primesc o pedeapsă mai mare de un an de zile sau au fost închiși pentru o infracțiune serioasă într-o închisoare din UK vor fi trimiși înapoi în România.

 

Deportarea poate însemna terminarea pedepsei

Este posibil ca, odată ce persoana a ajuns în țara de origine, să nu mai fie necesară continuarea pedepsei. Deportarea vine însă automat cu interdicția de a intra din nou în acel stat pe o perioadă stabilită de autorități în fiecare caz în parte, între un an și zece ani. După ce ordinul de deportare s-a emis, persoana avea dreptul să rămână în UK dacă iniția un apel contra deciziei. Acest lucru s-a modificat din ianuarie 2015 și acum persoana în cauză poate fi obligată să părăsească UK până când procedura de apel ar fi câștigată.

Conform organizației Migration Observatory, un număr de 38.767 de persoane au fost îndepărtate din UK în 2014, prin totalitatea metodelor existente. Dintre aceștia, 5.022 de persoane au fost străini deportați pentru fapte penale. Legea care reglementează condițiile de deportare pentru cetățeni UE este articolul 27 din legea Citizen’s Directive 2004/38/EC, prin care un stat membru al uniunii poate restricționa libertatea de mișcare și dreptul la rezidență al anumitor cetățeni, pe baza unor motive serioase care țin de siguranța publicului, politica publică sau sănătatea publicului din Marea Britanie. Această directivă din 2004 este transpusă pe plan intern în Reglementările de imigrație (pentru cetățenii din EEA – European Economic Area) din 2006, unde capitolul 4 tratează problema admisiei sau îndepărtării cetățenilor EEA.

Reglementările de imigrație permit expulzarea cetățenilor europeni sau interzicerea intrării lor în Marea Britanie pe baza motivelor legate de siguranța publicului. Intrarea unui cetățean UE în UK poate, de asemenea, fi refuzată dacă persoana a primit un ordin de deportare sau un ordin de excludere. Mai mult, un cetățean UE poate să nu fie primit la graniță dacă există motive rezonabile prin care se crede că intrarea respectivei persoane în UK va duce la un abuz al dreptului de ședere.

—————————————

„Din experiență, pot să spun că Ambasada română încearcă să-i sprijine pe românii care se confruntă cu astfel de situații; din păcate, sprijinul pe care Ambasada îl poate oferi se limitează doar la anumite cazuri excepționale. De regulă, deciziile de expulzare sau deportare se emit în baza unor dispoziții legale concrete și sarcina de a contesta aceste decizii revine persoanelor în cauză.”

Mihaela Pădure, avocat Ennon Solicitors

—————————————

 

Trebuie acționat imediat

Puterea de decizie o are secretarul de stat (SSHD) al Ministerului de Interne (Home Department). Acesta poate decide deportarea sau expulzarea unei persoane pe motive de siguranță publică. O astfel de decizie este primită de acuzat sub forma unui aviz de deportare în scris (Notice of Liability to Deportation – NLD). Odată ce NLD a fost emis, persoana în cauză are la dispoziție 10 zile lucrătoare să prezinte motive pentru care deportarea nu ar trebui să se întâmple. Motivele pot fi legături familiale, integrarea în societatea britanică, durata șederii și viața privată și de familie. În cazul în care SSHD a emis un ordin de Deportare Confirmată (Certified Deportation), atunci legea nu permite niciun fel de apel.

„Se poate face apel împotriva unei decizii de deportare (NLD), dar asta nu înseamnă că persoana respectivă nu poate fi deportată între timp; cu alte cuvinte, înaintarea apelului împotriva deciziei de suspendare nu suspendă măsura executării deportării. Ideal ar fi să nu se ajungă la emiterea unei astfel de decizii. Persoana în cauză trebuie să răspundă la notificarea NLD și să arate motivele pentru care deportarea nu este o măsură potrivită. Individul trebuie să strângă documentele care confirmă legăturile strânse pe care le are cu UK și orice dovezi care sprijină necesitatea șederii în această țară: contracte, aranjamente, îndatoriri, obligații, relații”, ne informează Mihaela Pădure, avocat.

—————————————

„În ceea ce privește colaborarea cu autoritățile britanice, aceasta nu prea există. Uneori, este evident faptul că Home Office a comis o eroare sau că șansele de câștig dacă mergem în curte atârnă în favoarea clientului.”

Mihaela Pădure, avocat

—————————————

 

Rezidență lungă = deportare improbabilă

Circumstanțele în care se află persoana respectivă vor influența decizia finală. De exemplu, durata șederii în UK va fi un factor decisiv în cazul deportării. „Un cetățean UE care a avut timp de cinci ani continuu rezidența în Marea Britanie primește automat dreptul de rezidență permanentă în UK (conform Articolului 16(1) din Directiva din 2004, transpus în Reglementările de imigrație din 2006 la Paragraful 15(1) și atât timp cât persoana a exercitat unul dintre drepturile conferite de tratatul european)”, mai informează Mihaela Pădure.

O persoană care a obținut dreptul de rezidență permanentă este mult mai greu de deportat. SSHD poate lua o astfel de decizie doar dacă motivele pentru care persoana este un pericol public sunt foarte serioase. Dacă cetățeanul UE a petrecut 10 ani în UK, motivele care stau la baza unui ordin de deportare trebuie să fie imperative (trebuie dovedit că acea persoană prezintă un pericol extrem de mare și iminent pentru societatea britanică).

 

Condamnările anterioare pot influența decizia

„Persoanele care urmează a fi deportate pot apela la serviciile unor firme de avocatură specializate în cazuri de emigrare «on private basis», și nu prin «legal aid», adică din oficiu. Pentru astfel de cazuri, nu se satisfac de regulă condițiile legale necesare pentru a primi asistență legală gratuită. Asistența legală și reprezentarea constă în consultanța legală acordată clientului, redactarea actelor și corespondența purtată cu Home Office, aplicațiile pentru eliberare condiționată, apelurile și reprezentarea la curte”, ne explică avocata care se ocupă de astfel de cazuri.

Dintre cele trei motive pentru care un aviz de deportare (NLD) poate fi emis (siguranța publicului, politica publică și sănătatea publicului), cel al politicii publice este cel mai folosit de către autoritățile britanice. Deși secretarul de stat (SSHD) invocă acest motiv foarte des, o definiție exactă a politicii publice nu este oferită. Circumstanțele care duc la emiterea NLD pe baza politicii publice sunt condamnări anterioare în oricare dintre țările membre UE sau/și o condamnare în UK. În ceea ce privește cazurile mai grave legate de politica publică, UKBA (UK Border Agency – Autoritatea pentru Imigrație) definește care sunt infracțiunile serioase pentru care un NLD poate fi emis.

—————————————

„E bine de știut că o persoană care primește o condamnare în UK va fi cel mai probabil verificată de autoritățile britanice în țara de unde provine. Astfel, eventuale condamnări anterioare pe acel nume vor întări cazul de deportare în favoarea autorităților.”

Mihaela Pădure, avocat

—————————————

 

UKBA, deportare cu orice preț

Problema care apare este modul de tratare al cazurilor. După cum aflăm de la avocata româncă de la Ennon Solicitors, Autoritatea pentru imigrație (UKBA) va iniția proceduri de deportare chiar și în cazurile în care există o reabilitare a persoanei sau în cazuri în care infracțiunea comisă este una minoră.

„Cele mai multe decizii de expulzare și deportare emise de Home Office împotriva clienților noștri nu satisfac obiectivul legal și nu se respectă principiul proporționalității stabilit de legiuitor, respectiv gradul de proporționalitate existent între gravitatea infracțiunii sau a infracțiunilor comise și gravitatea măsurii legale impuse împotriva persoanei căreia i s-a comunicat decizia de deportare. Totodată, pot să confirm că cea mai mare parte a apelurilor înaintate la Immigration Tribunal împotriva legalității deciziilor de deportare emise împotriva clienților noștri sunt admise”, ne explică Mihaela Pădure.

Deși cazurile sunt de multe ori cusute cu ață albă, „foarte rar se întâmplă ca Home Office să fie de acord cu reprezentațiile noastre și să nu facem apel la curte împotriva deciziilor lor. Pe de altă parte, atunci când suntem împuterniciți de client să îi reprezentăm de la un stadiu incipient al procedurilor, respectiv imediat de când au primit înștiințarea cu privire la intențiile Home Office, numita NLD, reușim de cele mai multe ori să îi determinăm pe cei de la Home Office să nu emită decizia de deportare”, mai relatează avocata.

 

Furtul unui telefon și siguranța publică

De la Mihaela Pădure mai aflăm că dacă ordinul de deportare a fost anulat în urma apelului, autoritățile nu au dreptul să mai oprească intrarea persoanei în UK. Dar acest lucru nu se întâmplă întotdeauna. „Într-un caz de acest fel, clientul meu a fost oprit la graniță chiar dacă câștigase apelul, iar autoritățile britanice au invocat un act de lege ce ține de siguranță publică și terorism. Românul avea o condamnare pentru furtul unui telefon mobil, faptă ce nu poate fi nicidecum încadrată la terorism. Mai mult, autoritățile britanice au făcut un abuz de putere trimițând autorităților române o scrisoare prin care cereau ca persoana să nu fie lăsată să părăsească România”, ne informează Mihaela Pădure de la Ennon & Co Solicitors, care poate fi contactată la numărul de telefon: 07788 425 984 sau prin e-mail la mihaela@ennonsolicitors.co.uk.

Într-un alt caz preluat de Ennon Solicitors, unui român i-a fost interzisă intrarea în UK la revenirea după vacanța de Crăciun din România. Acesta avea o condamnare recentă pe teritoriul britanic pentru asalt, iar autoritățile britanice au descoperit că acesta mai avea în cazier o altă condamnare, în România, din 2008. Românul însă nu a primit niciun fel de notificare anterioară pe acest subiect și astfel a trebuit să își rezolve cazul în vreme ce el se afla în afara UK, deși soția și copilul său locuiau în Marea Britanie.

Procedura în astfel se situații este destul de greoaie și lentă. „Am înregistrat un apel la decizie, iar audierea a fost stabilită peste 11 luni, timp în care individul nu a putut intra în UK. Chiar înainte de audiere, Home Office a trimis avizul NLD. Am subliniat că persoana are cinci ani de rezidență pe teritoriul britanic, deci este protejat împotriva deportării. În plus, am prezentat detaliile infracțiunilor înfăptuite, care nu erau serioase și am dovedit că persoana nu a recidivat și astfel tribunalul a acceptat apelul”, ne detaliază Mihaela Pădure.

—————————————

Metode folosite de autoritățile britanice

pentru trimiterea migranților europeni în țara lor

 

  • deportare (pentru persoanele care au primit o pedeapsă penală);
  • expulzare (pentru persoanele care nu au un statut dictat de tratatul european);
  • întoarcere voluntară (persoane fără statut care semnează că pleacă de bunăvoie);
  • operațiunea Nexus (operațiune a poliției orientată spre migranți care prezintă o potențială amenințare la siguranța publică).

—————————————

Pagina 1 din 2:Pagina următoare

Autor articol: Anamaria Sandra
Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

2 pareri la “CÂND UK TE VREA MAI MULT LA TINE-ACASĂ”

  1. We are in Diaspora Romaneasca talking about immigration status of EU nationals and risks of removal or deportation | East European Advice Center Spune:

    […] Diaspora Romaneasca, a Romanian London-based newspaper, published an article where we highlighted the importance of the immigration status of EU citizens living in the UK. The article looks at possibility of removal and deportation of European Union citizens and in what circumstances it may happen. Read it here: http://www.diasporaro.com/cand-uk-te-vrea-mai-mult-la-tine-acasa/ […]

  2. Mamai Spune:

    Buna sunt mirela locuiesc in uk de 5 aniAm 5 copii care merg la scoala.Sotul.meu a fost deportat din uk si a primit interdictie 10 ani ce pit sa fac ca sa ridic interdictia.va multumesc astept un raspuns

Spune-ti si tu parerea!